Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι

0

Αν είναι το πρώτο σας μωράκι πιθανόν να ακούσατε τα πιο κάτω ότι τα νεογέννητα μωρά τρώνε, κλαίνε, και κοιμούνται. Ακούγεται απλό, σωστά;

Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Το να γνωρίζει μια νέα μαμά τι την περιμένει στο σπίτι κατά την επιστροφή της από το μαιευτήριο θα κάνει την κατάσταση λίγο καλύτερη.

Διατροφή
Επειδή το στομάχι ενός νεογέννητου είναι πολύ μικρό, το νεογέννητο μωράκι σας πρέπει να τρώει μικρά τακτικά γεύματα.
Άλλα μωρά τρέφονται κάθε 2-3 ώρες ενώ κάποια άλλα χρειάζονται πιο συχνά γεύματα.
Ενώ κάποια μωρά ζητούν φαγητό με δυνατό κλάμα κάποια άλλα αρκούνται στο να πιπιλούν τα δάκτυλα τους.
Είναι φυσιολογικό τα νεογέννητα τις πρώτες ημέρες να χάνουν κάποιο από το σωματικού τους βάρους.
Λόγω του ότι τα νεογνά κοιμούνται αρκετές ώρες, ίσως χρειαστεί να ξυπνήσετε το μωρό σας για το ταΐσετε, ειδικά τις πρώτες μέρες. Πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου.
Ενθαρρύνεται το μωράκι σας να μείνει ξύπνιο μέχρι να πιεί το γάλα του, μιλώντας του ή χαϊδεύοντας του το αυτί.

protes_meres_sto_spitiΡέψιμο, Αναγωγές, Λόξιγκας
Λόγω του ότι τα μωρά κατά τη διάρκεια του γεύματος τους, μαζί με το γάλα καταπίνουν και αέρα με αποτέλεσμα να νιώθουν δυσφορία, χρειάζεται να ρευτούν για να μπορέσουν να συνεχίσουν. Κρατήστε το μωρό προσεκτικά όρθιο στην αγκαλιά σας και χαϊδέψτε του την πλάτη.
Το μωρό κατά τη διάρκεια ή και μετά το γεύμα πιθανόν να βγάλει μια μικρή ποσότητα γάλακτος. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Αυτό ονομάζεται αναγωγή. Αν η ποσότητα του γάλακτος που βγάζει ο μωρό είναι μεγάλη τότε θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον παιδίατρο.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον λόξυγκα γιατί είναι κάτι φυσιολογικό για τα νεογέννητα. Δεν ενοχλεί το μωράκι απλά καλό είναι να αποφεύγεται την σίτιση του μέχρι να σταματήσει.

Πάνες
Το νεογέννητο μωρό που θηλάζει αποκλειστικά πρέπει να έχει τουλάχιστον 5-6 βρεγμένες πάνες την ημέρα. Ένα μωρό που τρέφεται με φόρμουλα μπορεί να έχει ακόμη περισσότερες μέχρι και δέκα την ημέρα.
Καλό είναι να παρακολουθείτε το πρόγραμμα του μωρού σας και να σημειώνεται τα ωράρια του, με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να μιλήσετε με τον παιδίατρο και να σας συμβουλέψει εκεί που χρειάζεται.

Ύπνος
Λόγω της μικρής ποσότητας γάλακτος που πίνει σε κάθε γεύμα το νεογέννητο, δεν μπορεί να κοιμάται για συνεχόμενες ώρες.
Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με 18 ώρες συνολικά την ημέρα. Σημειώνεται τις ώρες που κοιμάται το μωρό σας για να τις αναφέρεται στον παιδίατρο.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, απομακρύνεται μαξιλάρια και βαριές κουβέρτες από το κρεβάτι του νεογέννητου μωρού για να αποφύγετε το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου (SIDS). Επίσης, μην αφήνετε ποτέ το μωρό χωρίς επίβλεψη στον καναπέ ή στο κρεβάτι καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης, ακόμα και αν το μωρό δεν μπορεί να κινηθεί από μόνο του.

Κλάμα
Το πόσο συχνά και για πόσο κλαίει ένα νεογέννητο εξαρτάται από το μωρό και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
Τις πρώτες μέρες πολλά νεογέννητα είναι ήσυχα και κοιμούνται πολλές ώρες. Όσο μεγαλώνει το μωρό τείνει να κλαίει περισσότερο χωρίς να καταλαβαίνουμε πάντα το λόγο που κλαίει. Από τον τρίτο μήνα και μετά το κλάμα του μωρού αρχίζει να μειώνεται.
Συνήθεις ύποπτοι για το κλάμα είναι η λερωμένη πάνα, η πείνα και η νύστα. Υπάρχουν όμως στιγμές που ενώ είναι εντάξει τα πιο πάνω, το μωρό εξακολουθεί να κλαίει. Αυτές τις στιγμές θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο κλάμα του νεογέννητου και αν παρόλο που το κρατάτε αγκαλιά δεν μπορεί να ηρεμήσει, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

Μπάνιο
Όπως το μπάνιο μπορεί να σας χαλαρώνει, χαλαρώνει και το μωράκι σας. Κάντε το μωράκι σας καθημερινά μπάνιο, φροντίζοντας να υπάρχει ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον.
Προτεινόμενη ώρα για μπάνιο από τους παιδίατρους είναι η ώρα πριν τον βραδινό ύπνο. Το μπάνιο βοηθά το μωρό να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι γύρω στους 37°C. Ένα θερμόμετρο νερού θα κάνει το έργο σας πιο εύκολο για να υπάρχει η σωστή θερμοκρασία.

Χαλαρώστε και απολαύστε τις όμορφες στιγμές με το μωράκι σας.

Leave A Reply