Στάδια ανάπτυξης βρέφους από τον 10ο μήνα μέχρι τον 12ο μήνα

0

Στάδια ανάπτυξης βρέφους από τον 10ο μήνα μέχρι τον 12ο μήνα

 

anaptiksi                          Δείτε τα στάδια ανάπτυξης βρέφους ανα μήνα

10ος μήνας:
Κινητικότητα: Ξεκινάει το μπουσούλημα, μετακινείται στον χώρο κατά βούληση, γαντζώνεται μόνο του από τα έπιπλα και ανασηκώνεται. Ακόμα χτυπάει παλαμάκια, χαιρετάει με το χέρι, στέλνει φιλάκια, κρατάει το ποτήρι του.
Γλώσσα και κοινωνικότητα: Λέει τις πρώτες του  λέξεις, λέει συλλαβές και τις ενώνει μεταξύ τους π.χ. μα-μά και επαναλαμβάνει ήχους ή συλλαβές.
Αντίληψη: Κατανοεί κάποιες από τις λέξεις που ακούει, αντιδρά στους έντονους ήχους, ξεχωρίζει τις γεύσεις και τις μυρωδιές.

11ος μήνας:
Κινητικότητα: Κάνει τα πρώτα βήματα οδηγούμενο, σηκώνεται όρθιο μόνο του, στέκεται χωρίς να κρατιέται, προσπαθεί να σκαρφαλώσει, αρχίζει να κλωτσάει και να έρπει. Ακόμη, πετάει τα παιχνίδια και τα βλέπει να πέφτουν, πίνει  από ποτηράκι με άνεση.

Γλώσσα και κοινωνικότητα: Μιμείται ήχους, τον βήχα, τα παιχνίδια με τη γλώσσα.
Αντίληψη: Κατανοεί πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να εκφράσει, δίνει κάτι που θα του ζητήσουν μαθαίνει να χρησιμοποιεί το κουτάλι και να τρώει μόνο του.

12ος μήνας:
Κινητικότητα: Περπατάει μόνο του ή υποβασταζόμενο, σηκώνεται όρθιο μόνο του, τα βήματά του είναι λεύθερα αλλά ασταθή και συνοδεύονται από συχνές πτώσεις. Μπορεί να βάλει και να βγάλει αντικείμενα από ένα κουτί και να αλλάξει χέρια για να βολέψει καλύτερα ένα αντικείμενο που κρατάει.
Γλώσσα και κοινωνικότητα: Μπορεί να πει 2-3 λέξεις, Λέει «μαμά» και «μπαμπά» γνωρίζοντας ποιοι είναι, μιμείται ήχους ζώων.
Αντίληψη: Αντιλαμβάνεται το «μέσα» και το «έξω» ή το «όχι», είναι δραστήριο και έχει όρεξη για εξερευνήσεις.

Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρείται κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

 

Leave A Reply