‘Νίκησέ τον στα σημεία’

0

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

Εκστρατεία ενημέρωσης του ΠΑΣΥΚΑΦ για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ‘Φυλάξου από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Νίκησέ τον στα σημεία’.

Με αυτό το σύνθημα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με το εμβόλιο, το τεστ Παπανικολάου και το αίτημα για εφαρμογή πληθυσμιακού προγράμματος.

Ο καρκίνος αυτός θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως που όμως πολύ εύκολα μπορεί να προληφθεί. Ευθύνεται για το θάνατο πέραν των 270000 γυναικών το χρόνο εκ των οποίων το 85% είναι σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται κατά μέσον όρον 30 νέα περιστατικά ετησίως εκ των οποίων γύρω στα 15 είναι προχωρημένου σταδίου καθιστώντας την αποτελεσματική θεραπεία δύσκολη ή και ανέφικτη.

Η εκστρατεία εμπίπτει στα πλαίσια του στρατηγικού προγράμματος του ΠΑΣΥΚΑΦ για εκμηδένιση του καρκίνου αυτού που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζει αδιάλειπτα με στοχευμένες δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση των εφήβων, γονέων, γυναικών, ανδρών, εκπαιδευτικών και όσων εργάζονται σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας και στην ευαισθητοποίησή του διευρυμένου αυτού κοινού ως προς τη σωστή τακτική πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η εκστρατεία είναι ολοκληρωμένης επικοινωνίας και περιλαμβάνει την προβολή μηνυμάτων στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο, έντυπες καταχωρήσεις, ενημερωτικό υλικό όπως φυλλάδια και αφίσες, ενημέρωση μέσω ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και δημοσιευμάτων στον Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και διαλέξεις σε κοινότητες, Οργανισμούς και σε Εκπαιδευτικά Κέντρα παγκύπρια.

Στα πλαίσια της εκστρατείας ο ΠΑΣΥΚΑΦ έχει προσφέρει 550 εμβόλια δωρεαν στο κοινό σε όλες τις επαρχίες βάσει όρων και προϋποθέσεων.

Ο καρκίνος αυτός επηρεάζει το κατώτερο σημείο της μήτρας, τον τράχηλο που συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν είναι κληρονομικός. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκληθεί μετά από μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus). Ο ιός μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική) από ένα άτομο σε άλλο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό από την ηλικία των 9 χρονών σε κοριτσάκια και αγοράκια και στη συνέχεια με το Τεστ Παπανικολάου, έλεγχος ο οποίος επιβάλλεται να γίνεται από όλες τις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας οι οποίες έχουν αρχίσει σεξουαλική δραστηριότητα, έστω και αν έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Η επιτυχής πραγμάτωση ενός μεγάλου στόχου είναι γεγονός και από το Σεπτέμβρη του 2016 ξεκινά η εφαρμογή παγκύπριου προγράμματος εμβολιασμού των κοριτσιών ηλικίας 12-13 ετών από το Υπουργείο Υγείας για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας!

Όσοι Οργανισμοί, Εταιρείες, Οργανωμένα Σύνολα, Σχολεία, Κοινότητες και Χωριά θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν διάλεξη ή να λάβουν φυλλάδια ή άλλη πληροφόρηση για το θέμα αυτό μπορούν να επικοινωνούν με τον ΠΑΣΥΚΑΦ στο τηλ. 22 345444.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και υποστηρίζεται από την Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου, την Παγκύπρια Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, την Δερματολογική-Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου και την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου.

Μέγας Χορηγός της εκστρατείας είναι η ΟΠΑΠ Κύπρου. Υποστηρικτές της είναι οι Εταιρείες: GSK, MSD, USB Bank, Costa Coffee και MarketWay Ltd.

Πηγή: ΠΑΣΥΚΑΦ

Leave A Reply