Να βάλω το μωρό μου σε περπατούσα ή όχι;

0

Αυτό το δίλημμα δεν υπήρχε παλιά αφού οι περισσότερες μαμάδες χρησιμοποιούσαν την περπατούσα ή στράτα για να ψυχαγωγηθεί το παιδί ή να το βοηθήσουν να σταθεί και να περπατήσει πιο γρήγορα.

Με το πέρασμα του χρόνου αυτό το δεδομένο έχει γίνει δίλημμα καθώς όλο και περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται για την χρήση της.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς η περπατούσα ή στράτα, καθυστερεί τη βάδιση καθώς περιορίζει τη χρήση των ποδιών και των γοφών για τις μετακινήσεις και δεν παρέχει σωστή στάση για την πελματική καμάρα. Επίσης, η περπατούσα δυναμώνει διαφορετικούς μύες από εκείνους που χρησιμοποιεί το μωρό για να περπατήσει, καθώς δυναμώνει το κάτω μέρος των ποδιών και τις γάμπες, ενώ οι σημαντικότεροι μύες για το περπάτημα είναι οι μύες των γλουτών και των μηρών, που με την περπατούσα παραμένουν αδύναμοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών μπορεί να είναι ο αυξημένος κίνδυνος για το μυϊκό τόνο των αστραγάλων και η ανάπτυξη μυϊκής υπερτονίας που δύσκολα θεραπεύεται. Εκπαιδεύει το παιδί να βαδίζει στις μύτες των ποδιών του και έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι για πόνους μέχρι και στην ενήλικη μας ζωή.

Δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε ένα παιδί παρά μόνο στους γονείς, εννοώντας φυσικά ελευθερία κινήσεων

Αν ένας γονιός όμως παρόλα αυτά θέλει να βάλει το παιδί του στην περπατούσα αγνοώντας τα παραπάνω θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυξάνει και το ρίσκο ατυχημάτων μέσα στο σπίτι, μιας και ένα παιδί στο πέρασμά του μπορεί να παρασύρει έπιπλα και αντικείμενα πάνω από τα τραπεζάκια. Μελέτες σε 9 χώρες της Ευρώπης μεταξύ 2002-2007 έδειξαν ότι στο 90% των ατυχημάτων με περπατούσα ο τραυματισμός αφορούσε το κεφάλι ενώ πάνω από το 31% το τραύμα είχε επηρεάσει και τον εγκέφαλο (στοιχεία σύμφωνα με το European Child Safety Alliance).

Τέλος θα πρέπει να θυμάται πώς ποτέ δεν πρέπει να αφήνει ούτε λεπτό το μωρό χωρίς επίβλεψη.

 

Leave A Reply