Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας

0

Κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας.

Η Πολιομυελίτιδα είναι μια από τις πιο σοβαρές παιδικές ασθένειες του παρελθόντος.

Το 1988, η πολιομυελίτιδα ήταν μία από τις κυρίαρχες αιτίες της παιδικής αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιδημίες πολιομυελίτιδας άφησαν ανάπηρους χιλιάδες ανθρώπους, συνήθως μικρά παιδιά.

Είναι οξεία ιογενής μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το 1955, παρουσιάστηκε το Εμβόλιο Σολκ, από τον ερευνητή γιατρό Τζόνας Σολκ ο οποίος δεν μπήκε στον κόπο να το πατεντάρει, κάτι που θα τον αναδείκνυε σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο αγνοώντας 7 δισ. Δολάρια.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποιος είναι ο κάτοχος ευρεσιτεχνίας του εμβολίου απάντησε:  «Θα έλεγα ότι κάτοχοί του είναι όλοι οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;»

Ήθελε απλά να δημιουργήσει ένα ασφαλές εμβόλιο το οποίο να είναι προσιτό σε όλο τον κόσμο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unisef και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

Το 1988 ο ΟΗΕ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών, κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, για την καταπολέμηση της νόσου, με επιτυχία. Ο ετήσιος αριθμός κρουσμάτων έπεσε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, κατά 99%.

Το εμβόλιο εναντίον της πολιομυελίτιδας σύμφωνα με το εμβολιαστικό σχήμα της Κύπρου, γίνεται σε 5 δόσεις: στις ηλικίες 2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 12-18 μηνών και μία πριν ξεκινήσει το παιδί το σχολείο. Το εμβόλιο καλύπτεται από το ΓεΣΥ.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όταν χορηγηθούν τρεις δόσεις τότε προστατεύεται από πολιομυελίτιδα το 99% των ατόμων.

Πηγή: 



Leave A Reply