∆ωρεά φύλαξης αίματος οµφάλιου λώρου

0

Το αίμα ομφάλιου λώρου (ΑΟΛ) είναι το αίµα του εµβρύου που παραµένει στον πλακούντα µετά τον τοκετό.

Eίναι πλούσιο σε αρχέγονα αιµοποιητικά κύτταρα.

Αυτά τα κύτταρα που θεωρούνταν άχρηστο υποπροϊόν της εγκυµοσύνης, µπορούν να χρησιµοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τα αιµοποιητικά κύτταρα σε ασθενείς που πάσχουν από λευχαιµία, ή άλλες αιµατολογικές κακοήθειες.

Είναι µια εναλλακτική πηγή αιµοποιητικών κυττάρων. Πλεονεκτεί σε σχέση µε τη µεταµόσχευση µυελού των οστών, λόγω της αµεσότητας στην πρόσβαση του µοσχεύµατος αλλά και λόγω του ότι δεν είναι απαραίτητη η πλήρης συµβατότητα.

Η διαδικασία συλλογής ΑΟΛ είναι µια απλή, γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία. Πραγµατοποιείται από τον µαιευτήρα ή τη µαία αµέσως µετά τον τοκετό αφού αποκοπεί ο οµφάλιος λώρος.

blood-cord-donor                                      pregnancybirthbaby.org.au

Το αίµα που έχει αποµείνει στον οµφάλιο λώρο και τον πλακούντα, συλλέγεται µέσα στον ειδικό ασκό συλλογής.

Η διαδικασία του τοκετού δεν επηρεάζεται. Γίνεται αµέσως µετά τη γέννηση του παιδιού, προτού αποβληθεί ο πλακούντας.

Πρώτιστο µέληµα όλων είναι η ασφάλεια της µητέρας και του παιδιού έτσι εάν κατά τη διάρκεια του τοκετού ο γιατρός κρίνει ότι η διαδικασία συλλογής του ΑΟΛ θα του αποσπάσει την προσοχή, τότε δεν θα προχωρήσει στη συλλογή.

FilaksiOmfaliouLorou

Μετά τη συλλογή του ΑΟΛ, ο ασκός µεταφέρεται στην Τράπεζα Φύλαξης του Γενικού Νοσοκοµείου Λευκωσίας, ώστε εντός 48 ωρών να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, επεξεργασίας και φύλαξης.

Aφού κριθεί κατάλληλο και ασφαλές, αποθηκεύεται µέχρις ότου να παραστεί ανάγκη να δοθεί για µεταµόσχευση. Η αλλογενής µεταµόσχευση ΑΟΛ µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε ασθενείς που πάσχουν από λευχαιµία ή άλλες αιµατολογικές κακοήθειες.

Επίσης, για τη θεραπεία γενετικών παθήσεων του αιµοποιητικού συστήµατος και για κάποιες σπάνιες κληρονοµικές ασθένειες.

Η κατευθυνόµενη φύλαξη του ΑΟΛ είναι ενδεδειγµένη µόνο σε αδελφάκια παιδιών που πάσχουν από κάποιου είδους ασθένεια, η οποία είναι θεραπεύσιµη µε τη µεταµόσχευση ΑΟΛ.

Στην περίπτωση της λευχαιµίας, το ΑΟΛ του ιδίου του ασθενή δεν ενδείκνυται να χρησιµοποιηθεί αφού υπάρχει το ενδεχόµενο να περιέχει προ-λευχαιµικά κύτταρα.

Η αίτηση ∆ωρεάς AOΛ θα πρέπει να συµπληρώνεται το αργότερο µέχρι την 36η εβδοµάδα κύησης και τουλάχιστον ένα µήνα πριν από την αναµενόµενη ηµεροµηνία τοκετού για να δίνεται επαρκής χρόνος στη µητέρα να ενηµερωθεί και να είναι σίγουρη για την απόφασή της.

Παράλληλα δίνεται ο απαραίτητος χρόνος ώστε η αίτηση να αξιολογηθεί, να εγκριθεί και το πακέτο συλλογής να ετοιµαστεί έγκαιρα

Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού, δηλαδή κύησης κάτω των 36 βδοµάδων, δεν ενδείκνυται η συλλογή του ΑΟΛ. Η ποσότητα των κυττάρων της µονάδας οµφαλικού αίµατος δεν είναι ικανοποιητική για σκοπούς µεταµόσχευσης.

∆εν υπάρχει καµιά εγγύηση ότι το ΑΟΛ θα συλλεχθεί ή θα φυλαχτεί.  Η συλλογή δεν ενδείκνυται στην περίπτωση επιπλοκών κατά τον τοκετό π.χ. πυρετό στη µητέρα, πρόωρη ρήξη των µεµβρανών, κλπ.

Το ΑΟΛ ενδέχεται να απορριφθεί είτε λόγω της µειωµένης ποσότητας ή βιωσιµότητας των κυττάρων είτε για άλλους λόγους που επηρεάζουν την καταλληλότητα του AOΛ για µεταµόσχευση.

Με βάση εµπειρικά στοιχεία, το ΑΟΛ µπορεί να φυλαχτεί αναλλοίωτο για τουλάχιστον είκοσι χρόνια σε συνθήκες βαθειάς κατάψυξης που επιτυγχάνεται µε τη χρήση υγρού αζώτου.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πότε πρέπει να συµπληρώσω την αίτηση δωρεάς ΑΟΛ;
Η αίτηση ∆ωρεάς AOΛ θα πρέπει να συµπληρώνεται το αργότερο µέχρι την 36η εβδοµάδα κύησης και τουλάχιστον ένα µήνα πριν από την αναµενόµενη ηµεροµηνία τοκετού για να δίνεται επαρκής χρόνος στη µητέρα να ενηµερωθεί και να είναι σίγουρη για την απόφασή της. Παράλληλα δίνεται ο απαραίτητος χρόνος ώστε η αίτηση να αξιολογηθεί, να
εγκριθεί και το πακέτο συλλογής να ετοιµαστεί έγκαιρα.

Σε περίπτωση δίδυµης κύησης µπορώ να δωρίσω το ΑΟΛ των παιδιών µου;
Στην περίπτωση πολλαπλής κύησης (δίδυµα, τρίδυµα) δεν µπορεί να γίνει δωρεά ΑΟΛ λόγω της αυξηµένης πιθανότητας µικτής κυκλοφορίας µε άγνωστες επιπτώσεις για τον ασθενή, αλλά και για σκοπούς ασφάλειας της
µητέρας και του παιδιού σε µια πολύπλοκη διαδικασία τοκετού.

Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οµφαλικές µονάδες δεν πληρούν τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια για φύλαξη.

Τι γίνεται αν γεννήσω πρόωρα και δεν προλάβει να πάει το πακέτο στην κλινική;
Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού, δηλαδή κύησης κάτω των 36 βδοµάδων, δεν ενδείκνυται η συλλογή του ΑΟΛ αφού η ποσότητα των κυττάρων της µονάδας οµφαλικού αίµατος δεν είναι ικανοποιητική για σκοπούς µεταµόσχευσης.

Είναι πάντα εφικτή η συλλογή και φύλαξη του ΑΟΛ;
∆εν υπάρχει καµιά εγγύηση ότι το ΑΟΛ θα συλλεχθεί ή θα φυλαχτεί. Η συλλογή δεν ενδείκνυται στην περίπτωση επιπλοκών κατά τον τοκετό π.χ. πυρετό στη µητέρα, πρόωρη ρήξη των µεµβρανών, κλπ. Το ΑΟΛ ενδέχεται να απορριφθεί είτε λόγω της µειωµένης ποσότητας ή βιωσιµότητας των κυττάρων είτε για άλλους λόγους που επηρεάζουν την καταλληλότητα του AOΛ για µεταµόσχευση.

Γιατί χρειάζεται δείγµα αίµατος από τη µητέρα;
Για να γίνουν οι εξετάσεις ιστοσυµβατότητας και µολυσµατικών ασθενειών (π.χ. ηπατίτιδα, κυτταροµεγαλοϊός (CMV), ιός που προκαλεί το AIDS (HIV) κ.τ.λ.) Μέρος του δείγµατος θα φυλαχτεί, στην περίπτωση που χρειαστούν και άλλες εξετάσεις για σκοπούς µεταµόσχευσης του ΑΟΛ.

Αν κάποιο µέλος της οικογένειάς µου χρειαστεί µεταµόσχευση θα υπάρξει κάποια οικονοµική επιβάρυνση;
Όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται µεταµόσχευση έχουν την ίδια αντιµετώπιση χωρίς να έχει σηµασία αν είχαν εγγραφεί ως εθελοντές δότες ή αν είχαν δωρίσει στο παρελθόν το ΑΟΛ του παιδιού τους.

Οι υπηρεσίες του Καραϊσκάκειου Ιδρύµατος προσφέρονται εντελώς ∆ΩΡΕΑΝ σε όλους τους Κύπριους ασθενείς.

Μπορεί µέρος του ΑΟΛ του παιδιού µου να φυλαχθεί για την οικογένεια µου;
Το ΑΟΛ είναι περιορισµένο στην ποσότητα κυττάρων που περιέχει, έτσι χρησιµοποιείται ολόκληρη η ποσότητα του για σκοπούς µεταµόσχευσης. Σε κάποιες περιπτώσεις µεταµόσχευσης λόγω της περιορισµένης ποσότητας
χρειάζεται να δοθεί ταυτόχρονα και δεύτερη µονάδα ΑΟΛ από άλλον δότη.

Εκτός από το AOΛ φυλάγεται και ιστός;
Στο ∆ηµόσιο Αρχείο ΑΟΛ δεν γίνεται φύλαξη ιστού, καθώς η ανάγκη φύλαξης του για ιατρικούς σκοπούς δεν είναι προς το παρόν τεκµηριωµένη.

Για πόσα χρόνια µπορεί να φυλαχτεί το ΑΟΛ;
Με βάση εµπειρικά στοιχεία, το ΑΟΛ µπορεί να φυλαχτεί αναλλοίωτο για τουλάχιστον είκοσι χρόνια σε συνθήκες βαθειάς κατάψυξης που επιτυγχάνεται µε τη χρήση υγρού αζώτου.

 Διαδικασία – αίτηση:

Μπορείτε να βρείτε την αίτηση ∆ωρεάς ΑΟΛ στην ιστοσελίδα του Καραϊσκάκειου Ιδρύµατος www.karaiskakio.org.cy ή να επικοινωνήσετε στο 22772700 για να σας αποσταλεί µε φαξ ή στο ηλεκτρονικό σας ταχυδροµείο. Στη συνέχεια αποστέλλετε την αίτηση συµπληρωµένη και υπογεγραµµένη,
στο φάξ 22772888 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση  [email protected] και επικοινωνείτε µε το Αρχείο για επιβεβαίωση της παραλαβής της

Leave A Reply