Θηλασμός και διατροφή

0

Η διατροφή κατά τον θηλασμός συχνά προκαλεί σύγχυση. Πόσο πρέπει να φάτε; Τι πρέπει να αποφύγετε; Πώς μπορεί να επηρεάσει η διατροφή σας το μωρό σας;

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δίνετε στο μωρό σας θρεπτικά συστατικά που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και την υγεία του.  Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ερωτήματα σχετικά με το ποια τρόφιμα και ποτά είναι τα καλύτερα για εσάς και πώς η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει το μητρικό σας γάλα.

Χρειάζονται ή όχι επιπλέον θερμίδες κατά το θηλασμό;

Μια μητέρα που θηλάζει, μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσει περίπου 400 – 500 περισσότερες θερμίδες ημερησίως για να διατηρήσει την ενέργεια της.

Για να πάρει αυτές τις επιπλέον θερμίδες, θα πρέπει να επιλέξει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο, μια μπανάνα ή μήλο και γιαούρτι .

Ποιες τροφές πρέπει να τρώω ενώ θηλάζω;

Η νέα μητέρα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε υγιεινές επιλογές για να βοηθήσει την παραγωγή γάλακτος. Μπορεί να επιλέξει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, φασόλια, φακές και θαλασσινά με χαμηλό υδράργυρο.

Συμπληρωματικά πολύ καλή επιλογή είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς φρούτα και λαχανικά εποχής. Θα πρέπει να πλένονται καλά για να μειωθεί η έκθεση σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας διαφορετικών τροφών κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλάξει τη γεύση του γάλακτος. Αυτό θα εκθέσει το μωρό σε διαφορετικές γεύσεις, που θα το βοηθήσει να δεχτεί ευκολότερα μελλοντικά τις στερεές τροφές.

Πόση ποσότητα υγρών χρειάζομαι ενώ θηλάζω;

Η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να πίνει συχνά υγρά, πριν να νιώσει ότι διψά. Σε περίπτωση όπου τα ούρα εμφανίζονται σκούρα κίτρινα, θα πρέπει να αυξήσει την ποσότητα των υγρών που καταναλώνει.
Χρειάζεται προσοχή με τους χυμούς και τα γλυκά ποτά. Η αυξημένη ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.  Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να είναι ενοχλητική. Καλό θα είναι να περιοριστεί η κατανάλωση τους σε όχι περισσότερο από 2 -3 φλιτζάνια καφεϊνούχων ποτών την ημέρα. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του μωρού.

Ποιες τροφές και ποτά πρέπει να περιορίσω ή να αποφύγω κατά το θηλασμό;

Αλκοόλ. Δεν υπάρχει επίπεδο αλκοόλ στο μητρικό γάλα που θεωρείται ασφαλές για ένα μωρό. Εαν έχει σκοπό η μητέρα να πιεί αλκοόλ, θα πρέπει να αποφύγει το θηλασμό μέχρι το αλκοόλ να έχει καθαρίσει πλήρως από το μητρικό γάλα. Αυτό συνήθως συμβαίνει 2-3 ώρες. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταναλώσει αλλά και από το σωματικό της βάρος.


Ψάρι. Ενώ τα θαλασσινά είναι μεγάλη πηγή πρωτεϊνών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων,ωστόσο τα θαλασσινά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, μέσω του μητρικού γάλακτος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού.

Θα μπορούσε η διατροφή μου να προκαλέσει ανησυχία στο μωρό μου ή αλλεργική αντίδραση;

Κάποια τρόφιμα ή ποτά στη διατροφή της μητέρας θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο μωρό ευερεθιστότητα ή αλλεργική αντίδραση. Εάν το μωρό γκρινιάζει ή αναπτύξει εξάνθημα, διάρροια ή συμφόρηση μετά το θηλασμό, η μητέρα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο.

Εάν υπάρχει υποψία ότι κάτι στη διατροφή της μητέρας πιθανόν να επηρεάσει το μωρό, θα πρέπει να αποφευχθεί για λίγες μέρες για να δει αν υπάρξει διαφορά στη συμπεριφορά του μωρού. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθούν τρόφιμα που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα, φιστίκια, σόγια, σιτάρι, αυγά ή καλαμπόκι. 


Δεν χρειάζεται ειδική διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Θα πρέπει απλά η μητέρα να επικεντρωθεί στη λήψη υγιεινών επιλογών.

Leave A Reply