Έφηβοι και Κοινωνικά Δίκτυα: Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε

0

Τα Κοινωνικά Δίκτυα αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής. Όπως ακριβώς είναι και το Διαδίκτυο στη γενικότερη του μορφή, έτσι και τα Κοινωνικά Δίκτυα παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Υπάρχουν όμως και πολλοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε.

Επειδή αποτελούν την εξέλιξη του Διαδικτύου, φέρουν μαζί τους πολλά θετικά που έχει ο κυβερνοχώρος. Ενώνουν τον κόσμο, βοηθούν στην επικοινωνία, αποτελούν πηγή αστείρευτης γνώσης, και πολλά άλλα.
Φέρουν όμως και τα αρνητικά τους. Όπως παραπλάνηση, υπερβολές, ψεύτικες ειδήσεις κλπ. Και επειδή είναι τεράστιος ο όγκος των χρηστών, η προσοχή από όλους οφείλει να είναι διάχυτη.

Λίγες οι προφυλάξεις
Δυστυχώς όμως, είτε λόγω άγνοιας είτε αφέλειας, δεν παίρνουν όλοι τις προφυλάξεις που θα έπρεπε.
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που προέρχονται από επιτήδειους και είναι προσωπικό καθήκον του καθενός να δίνει στα προσωπικά του δεδομένα τη δέουσα προσοχή και ασφάλεια.

Έφηβοι και θέματα ασφάλειας
Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα σε θέματα ασφάλειας στα Κοινωνικά Δίκτυα είναι οι έφηβοι.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα παιδιά αυτής της ηλιακής κατηγορίας αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδύνους λόγω της διαδικτυακής τους δραστηριότητας.

Λίγο ο εθισμός που παρατηρείται σε όσους βρίσκονται στα Κοινωνικά Δίκτυα, λίγο και η έλλειψη γνώσης από αρκετούς γονείς για να βρίσκονται σε θέση να καταλαβαίνουν τα σημάδια και να προφυλάξουν τα παιδιά τους, οδηγούν σε διάφορα θέματα.

Γι’ αυτό και όσο καλύτερη γνώση υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα, τόσο το καλύτερο για όσους επηρεάζονται.

Προβλήματα που μπορούν να προκληθούν
Έχουν παρατηρηθεί αρκετά κρούσματα online επιθέσεων.

1.Το Cyber Bullying είναι ένα από τα μεγαλύτερα. Πρόκειται ακριβώς για κατάσταση bullying, μόνο που συμβαίνει online. Ο θύτης μπορεί να προσβάλλει και να κάνει επίθεση και να βρίσκεται απλά πίσω από το πληκτρολόγιό του.

2.Υπάρχουν πολλά ψεύτικα προφίλ από επιτήδειους, που σκοπό έχουν να κάνουν ό,τι κάνουν, χωρίς να φαίνεται η ταυτότητά τους. Είτε αυτό αφορά κάποιους είδους παρενόχληση, είτε για απόσπαση σημαντικών, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

3.Επίσης, πολλές είναι και οι περιπτώσεις απάτης. Εύκολα μπορεί κάποιος να ξεγελαστεί και να δώσει κάπου online τον αριθμό του τηλεφώνου του, απλά για να λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός εκείνος μπορεί και να μην έχει καμία εγκυρότητα. Αλλά και εγκυρότητα να είχε, θα πρέπει κανείς να σκεφτεί πολύ αν αξίζει απλά για ένα διαγωνισμό να δώσει προσωπικά του στοιχεία.

Τρόποι προστασίας
Ευτυχώς, όταν κανείς είναι συνειδητοποιημένος, μπορεί να προστατευτεί από τους online κινδύνους.

Σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί Cyber Bullying, μπορεί να γίνει επίσημη καταγγελία του εν λόγω προφίλ σε ασυτνομικές αρχές. Επίσης, εύκολα μπορεί να γίνει διαγραφή από τη λίστα φίλων καθώς και block, για να μην είναι σε θέση να επανέλθει με μηνύματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο θύτης δεν μπορεί να φτιάξει κι ένα δεύτερο προφίλ για να επανέλθει. Και είναι σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιτήδειοι να έχουν πολλά προφίλ.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχει κανείς ποιους προσθέτει ως φίλους. Αυτό για να γίνει θα πρέπει εκ των προτέρων να βλέπουν τις πληροφορίες από ένα προφίλ που τους στέλλει αίτημα φιλίας.

• Έχει φωτογραφίες; Αναγνωρίζεις το άτομο;
• Έχει ενημερωμένο προφίλ; Το χειρίζεται συχνά;
• Έχετε κοινούς φίλους; Θα μπορούσε να είναι κάποιος γνωστός;
• Ανεβάζει πληροφορίες που τον αφορούν ή μόνο γενικολογίες και άσχετο μεταξύ του περιεχόμενο;
• Η φωτογραφία προφίλ που έχει, παραπέμπει σε πραγματικό άτομο ή όχι;

Όλες αυτές είναι ερωτήσεις που μπορεί κανείς να κάνει για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του ατόμου που θα προστεθεί στη λίστα φίλων του.

Κάτι παρόμοιο πρέπει να γίνει και σε περιπτώσεις απάτης. Τα διάφορα Κοινωνικά Δίκτυα ζητούν για επιβεβαίωση ένα κινητό ή/και ένα email. Και μπορεί εκεί να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, όμως υπάρχουν και διάφοροι διαγωνισμοί που ζητάνε τέτοια δεδομένα με σκοπό την εγγραφή σε συνδρομητικές υπηρεσίες.

Την επόμενη φορά που θα θέλει κανείς να δώσει online το κινητό του, ας σκεφτεί αν γνωρίζει τη σελίδα που τρέχει το διαγωνισμό ή αν αξίζει τον κόπο να λάβει μέρος στο διαγωνισμό εκείνο και να δώσει τέτοια δεδομένα. Καλό είναι επίσης να μιλήσει με τον πάροχό του γι να βεβαιωθεί πως δεν εγγράφηκε σε κάποια υπηρεσία χωρίς να το καταλάβει.

Καθήκον η ενημέρωση
Όλα αυτά είναι προσωπική ευθύνη του καθενός, καθώς και τα Κοινωνικά Δίκτυα είναι αρκετά προσωπικά για κάθε άνθρωπο.
Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς όλα τα πιο πάνω παραδείγματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ένα μεγάλο θέμα με τους κινδύνους αυτούς είναι το ότι δεν δίνεται η δέουσα προσοχή. Όμως αν ο επιτήδειος κατέχει αρκετά, μπορεί εύκολα να παρασύρει κάποιον να δώσει δεδομένα ή πληροφορίες χωρίς να το καταλάβει.

Και μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα με cyber bullying, από τα οποία δύσκολα μπορεί κανείς να ξεφύγει, λόγω του ότι δεν μιλούν όλοι εύκολα γι’ αυτό το θέμα.

Maria Papadouri – Digital & Social Media Consultant
Linkedin

Leave A Reply