Ευγενικές λέξεις που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει

0

Σε μια σκληρή κοινωνία γεμάτη κριτική είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας την αξία της ευγένειας και του σεβασμού. Οι αξίες αυτές καλλιεργούνται από πολύ μικρή ηλικία. 

Από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει το παιδί, του μαθαίνουμε κάποιες βασικές λέξεις και του μιλούμε με όμορφο και ευγενικό τρόπο.

Ο τρόπος που μιλάμε εμείς στην καθημερινότητα μας, γίνεται το παράδειγμα για τα παιδιά μας.

Οι ειδικοί σε θέματα ψυχολογίας τονίζουν ότι όσες φορές και αν υποδείξουμε στα παιδιά μας κάτι, αυτά απλά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα και όχι τις οδηγίες μας. 

Από τις πιο βασικές λέξεις ευγενείας είναι το «Ευχαριστώ» και το «Παρακαλώ». Χωρίς πολλές εξηγήσεις οι δύο αυτές λέξεις δείχνουν σεβασμό, εκτίμηση και ευγένεια. 

Χρειάζεται όμως συνέπεια για να γίνουν δεύτερη φύση στα παιδιά. Θα χρειαστεί να ενσωματώσουμε κάποιες λέξεις στο λεξιλόγιο μας τις οποίες θα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. 

Η διδασκαλία στα παιδιά μας να λένε παρακαλώ και ευχαριστώ είναι πολύ σημαντική. Δείχνει σεβασμό στην οικογένεια, στους φίλους, στους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.

Βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται τους άλλους ακόμα και όταν προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. 

Πώς χρησιμοποιούμε αυτές τις ευγενικές λέξεις στην καθημερινότητα μας; 

Χωρίς να υπερβάλλουμε και να χρησιμοποιούμαι υπερβολικά αυτές τις λέξεις τις κάνουμε συνήθεια και έτσι το παιδί μεγαλώνει με αυτές. 

Όταν μας βοηθήσει σε κάτι μέσα στο σπίτι θα του πούμε “Ευχαριστώ”

Όταν θέλουμε να ζητήσουμε από το παιδί να κάνει κάτι, χρησιμοποιούμε το “Παρακαλώ” “Μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις το πορτοφόλι μου;”

Μια ακόμη σημαντική λέξη είναι η λέξη “Συγγνώμη”. Η σωστή χρήση της λέξης αυτής δείχνει ότι αναγνωρίζουμε το λάθος μας, και μας βοηθά να ωριμάσουμε. Το παιδί που ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του γίνεται ένας ώριμος και ευγενικός ενήλικας.

Ευγενικά θα μιλήσουμε επίσης στους φίλους και στους συγγενείς. Εξάλλου τα παιδιά παρακολουθούν σχεδόν τα πάντα ακόμα και αν δεν το γνωρίζουμε εκείνη τη στιγμή.

Μπορείς να τυπώσεις την πιο κάτω φωτογραφία και να την κολλήσεις στο δωμάτιο του παιδιού ή στην κουζίνα.

Κατέβασε από εδώ την εικόνα σε καλύτερη ανάλυση

Leave A Reply