Είμαι μια περίφανη μαμά που θηλάζει το μωράκι της. Το ότι κατάφερα να θηλάσω με επιτυχία το δεύτερο μωρό, για μένα είναι επίτευγμα. Θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας, αφού στο πρώτο μου μωρό δεν κατάφερα να θηλάσω.
Πραγματικά ήθελα πάρα πολύ να θηλάσω. Παρακολούθησα σεμινάρια, διάβαζα συνεχώς και ήμουν σίγουρη ότι θα τα κατάφερνα. Δεν θα έμπαινε καμία δυσκολία εμπόδιο σε αυτό που είχα αποφασίσει.
Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενα. Δεν κατάφερα να θηλάσω την κόρη μου όπως είχα προγραμματίσει. Ο θηλασμός τελικά δεν ήταν τόσο εύκολος.
Μπορεί να ένιωθα ότι ήμουν 100% έτοιμη, αλλά όταν είδα το παιδί μου να κλαίει όλο το βράδυ και να χάνει μέρα με τη μέρα βάρος, έψαχνα απεγνωσμένα να βρω γάλα σκόνη και αποστείρωση να το ταΐσω. Η ψυχολογία μου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που έκανε και την ανάρρωση μου ακόμα χειρότερα.
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την προσπάθεια μιας νέας μαμάς να θηλάσει.
Το περιβάλλον
Το να ζεις σε ένα περιβάλλον με θηλάζουσες μαμάδες βοηθά πολύ. Βοηθά και στην ψυχολογία και στην γνώση. Σε αντίθετη περίπτωση όταν το περιβάλλον σου δεν σε στηριζει και σε κρίνει συνεχώς, κάνει το έργο σου ακόμα πιο δύσκολο.
Δεν έχω εικόνες από την παιδική μου ηλικία περί θηλασμού. Ούτε από την οικογένεια μου ούτε από φίλους. Μήπως ο θηλασμός αποτελεί τελικά μεγάλο ταμπού; Χωρίς να είμαι 100% σίγουρη, νομίζω ότι είμαι η μόνη γυναίκα στην οικογένεια μου που θήλασα.
Με βοήθησε πάρα πολύ ότι η κολλητή μου θήλαζε την ίδια περίοδο με μένα. Το ίδιο και μια συνάδελφος στη δουλειά. Ήταν άτομα που μπορούσα ανα πάσα στιγμή να επικοινωνήσω μαζί τους, με στήριξαν σε κάθε απορία, ήταν δίπλα μου κάθε φορά που περνούσα δύσκολα. Η στήριξη που είχα από αυτές τις δύο ήταν κομμάτι της επιτυχίας μου.
7 απλά βήματα για επιτυχία στον θηλασμό
Έλλειψη υποστήριξης
Εδώ αναφέρομαι στην επαγγελματική στήριξη. Αν και παρακολούθησα μαθήματα για το θηλασμό, τη στιγμή που δυσκολεύτηκα και χρειάστηκα σύμβουλο θηλασμού δεν κατάφερα να βρω κάποιο διαθέσιμο στην περιοχή μου. Ακόμα και κατά την παραμονή μου στην κλινική, η μια νοσοκόμα μου έδινε διαφορετική οδηγία από την άλλη. Επίσης η παιδίατρος είχε άλλη άποψη και αυτό με μπέρδεψε ακόμα περισσότερο. Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερους σύμβουλους θηλασμού. Αρκετά πιο ενεργούς για να μάθουν όλες οι μέλλουσες μανούλες ότι υπάρχει και αυτή η επιλογή.
Η σωστή στάση του παιδιού
Διάβασα κάπου ότι τα μωρά γεννιούνται και γνωρίζουν πώς να θηλάζουν. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Δεδομένου ότι ήταν η πρώτη μου προσπάθεια να θηλάσω, δεν ήξερα αν αυτό που ένιωθα ήταν σωστό ή λάθος.
Παρόλο που ένιωθα πόνο κάθε φορά που θήλαζα, δεν σκέφτηκα ποτέ ότι ίσως ήταν ο τρόπος που ήταν τοποθετημένο το μωρό μου στο στήθος. Αφού πολλοί λένε ότι ο θηλασμός πονάει στην αρχή.
Πόνος
Μπορεί ο θηλασμός θα προκαλέσει μικροτραυματισμούς στο στήθος στην αρχή, αλλά αυτό δεν ήταν ο μόνος πόνος που ένιωσα.
Όταν η μαστίτιδα μου κτύπησε την πόρτα αποφάσισα να εγκαταλείψω εντελώς την προσπάθεια. Ήταν αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι.
Επομένως είχα να αντιμετωπίσω τον πόνο από την καισαρική, το άγχος για βάρος του παιδιού αλλά και τον πόνο στο στήθος.
Επαφή δέρμα με δέρμα
Η επαφή δέρμα με δέρμα το λεγόμενο skin to skin, είναι πολύ ευεργετική για το νεογέννητο. Μέσω αυτής, το παιδί τοποθετείται απευθείας στο στήθος αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτό είναι το καλύτερο ξεκίνημα για το θηλασμό.
Αν και δεν είχα αυτή την ευκαρία με την κόρη μου, στο γιο μου το απαίτησα. Η επαφή δέρμα με δέρμα καθώς και ο θηλασμός μπορούν να επιτευχθούν ακόμα και αν γεννήσεις με καισαρική.
Γρήγορη εγκατάλειψη
Όταν τηλεφώνησα στο γιατρό μου ζητώντας του απεγνοσμένα να με βοηθήσει να σταματήσω άμεσα στον θηλασμό, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αν έκανα λίγη ακόμα προσπαθεια θα τα κατάφερνα.
Το παραδέχομαι. Εγκατάλειψα πολύ εύκολα τον θηλασμό. Με αυτά τα δεδομένα τότε δεν είχα άλλη επιλογή.
Αποστείρωσα λοιπόν το μπιμπερό και έδωσα στην κόρη μου γάλα σκόνη. Εκείνο το βράδυ κοιμηθήκαμε ήσυχα και οι δύο. Ένιωσα ότι εγκατέλειψα το θηλασμό και άφησα απλά τον εαυτό μου να αναρρώσει.
Τα πιο πάνω αποτελούν την άποψη μου για το θηλασμό όπως τα βίωσα και στα δύο μου παιδιά.
Ο θηλασμός θέλει σωστή καθοδήγηση και υπομονή. Μην εγκαταλείψεις εύκολα την προσπάθεια. Να ενημερωθείς, να έχεις άμεση επικοινωνία με ένα σύμβουλο θηλασμού ο οποίος θα σε στηρίξει τις στιγμές που το χρειάζεσαι.
Βρες εδω ένα Σύμβουλο θηλασμού
Διάβασε επίσης Λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν το μητρικό θηλασμό