Η Motor Skill Learning Academy υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και πρόσφατα έχει ενταχθεί και η Κύπρος στο δίκτυο αυτό.

Ένας οδηγός φυσικής αγωγής του 21ου αιώνα, για καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη των απαραίτητων βασικών κινητικών δεξιοτήτων πριν το παιδί ξεκινήσει κάποιο άθλημα στα 7-8 χρόνια.

 Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από ειδικούς προπονητές για την παροχή θεμάτων φυσικής αγωγής του 21ου αιώνα για παιδιά ηλικίας 3-7 ετών που είναι εύκολο να εφαρμοστούν.

Η μεθοδολογία βασίζεται:

 • Στο Ελβετικό Kindersport
 • Στο Skillforkids της Αυστραλίας
 • Στο Acecoach από τον Καναδά
 • Στα Games for Understanding (GfU) κ.α.

Αυτή η νέα καθοδήγηση βασίζεται σε τέσσερις Θεμελιώδης τομείς που συγκεντρώνονται σε ένα σύστημα.

Ο καθένας από αυτούς τους τέσσερις τομείς μπορεί να βοηθήσει την προπόνηση να βελτιωθεί δραματικά. Συνδυάζοντας τους μπορούν να μεταμορφώσουν την προγύμναση.

Περιλαμβάνουν:

 • Διδασκαλία σύμφωνα με τα στάδια ανάπτυξης
 • Εκμάθηση των μέγιστων δυνατοτήτων κίνησης με χρήση και των πέντε κινητικών δεξιοτήτων με ισορροπημένο τρόπο (ευελιξία).
 • Υιοθέτηση προσέγγισης με βάση το παιχνίδι και διδασκαλία με κάποια ιστορία.
 • Ανάπτυξη μεγαλύτερων και καλύτερων εγκεφάλων μέσα από ευέλικτες εμπειρίες κίνησης σε νεαρή ηλικία.

Τα αποτελέσματα που θέλουμε:

 • Τα παιδιά να μπορούν να αποκτήσουν ευκολότερα τις αθλητικές τους δεξιότητες και να αναπτύξουν αγάπη για την σωματική άσκηση.
 • Τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση που έχει τεράστιο αντίκτυπο στην μακροχρόνια σωματική και ψυχική τους υγεία.

Στάδια ανάπτυξης αθλητικών δεξιοτήτων

Μια σύνοψη του πως οι δεξιότητες των παιδιών εμφανίζονται συνήθως με την πάροδο του χρόνου και πως αναπτύσσεται η ανάπτυξη θεμελιωδών κινητικών δεξιοτήτων.

Γιατί είναι ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο για τα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα αθλήματα αργότερα στη ζωή τους.

Στάδιο 1 – Νεογέννητο εως 1 έτους: Γέννηση σε κινητικότητα

Μέχρι την ηλικία των 12 περίπου μηνών, η δύναμη και η ισορροπία του μωρού βελτιώθηκαν στο σημείο που μπορεί να περπατήσει.

Στάδιο 2 – Ηλικία 1 εως 3-4 έτος: Κινητικότητα σε βασικές κινητικές δεξιότητες

Από την ηλικία του 1 χρόνου μέχρι 4 χρόνων οι αυξανόμενες κινητικές δεξιότητες του παιδιού το καθιστά ικανό να αποκτήσει εμπειρίες για να αναπτύξει απλές θεμελιώδεις κινητικές δεξιότητες (π.χ. ρίψη, ανατροπή, αναρρίχηση…)

Ενθαρρύνετε την κίνηση με οποιοδήποτε τρόπο. Διευκολύνουν την ανάπτυξη βασικών κινητικών δεξιοτήτων μέσω των οποίων μαθαίνουν τα παιδιά.

Κάντε σωματική άσκηση κάθε μέρα, για σωματική και ψυχική υγεία.

Κάντε την διασκεδαστική και κρατάτε τα παιδιά σε αυτό. Περπατάτε σε ενδιαφέροντα μέρη που διεγείρουν τις αισθήσεις τους έτσι ώστε να θέλουν να περπατήσουν περισσότερο.

Στάδιο 3 – Ηλικία 3-4 εως 6-7: Θεμελιώδεις κινητικές δεξιότητες για αν είστε έτοιμοι για ικανότητες αθλητικές δεξιότητες

Από την ηλικία των 3 έως 7 ετών τα παιδιά μπορούν να έχουν αναπτύξει ένα υψηλό επίπεδο ικανότητας σε όλες τις βασικές κινητικές ικανότητες με στόχο να παίζουν με επιτυχία και να μαθαίνουν οποιοδήποτε άθλημα με αυτοπεποίθηση.

Είναι το καλύτερο παράθυρο στη ζωή για να μάθουν και να βελτιώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες.

Προσθέστε ποικιλία στις ασκήσεις για να προκαλέσετε τα παιδιά που είναι πολύ πρόθυμα να μάθουν σε αυτή την ηλικία να αγαπούν τις προκλήσεις.

Για παράδειγμα η διπλή εκτέλεση ασκήσεων, κάνοντας ταυτόχρονα δύο πράγματα είναι δύσκολο σε αυτή την ηλικία. Είναι όμως ένας καλός τρόπος να αφομοιώσουμε αθλητικές δεξιότητες και συντονισμό.

Ξεκινήστε να αναπτύσσετε κάποια αίσθηση παιχνιδιού. Επίσης αφήστε τα παιδιά να παίζουν το παιχνίδι με τον δικό τους τρόπο και εσείς να είστε περισσότερο βοηθός.

Κάντε το να είναι διασκεδαστικό γι αυτούς και όχι απαραίτητα για εσάς.

Οι ευέλικτες εμπειρίες κινήσεων προωθούν επίσης την ψυχολογική ανάπτυξη όπως την αυτομάθηση, την επίλυση προβλημάτων, την εμπιστοσύνη, την ανθεκτικότητα, σημαντικές δεξιότητες και όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή.

Εκθέστε τα παιδιά σε ορισμένες αθλητικές δεξιότητες και προσπαθήστε να διευκολύνετε την ενεργό δράση και την ανάπτυξη του συντονισμού για τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα, αλλά κατά προτίμηση περισσότερο.

Στάδιο 4 – Ηλικία 7 εως 9-10: Έτοιμο από γενικές αθλητικές δεξιότητες σε δοκιμασία αθλημάτων

Από την ηλικία των 7 μέχρι τα 10, τα παιδιά τείνουν να δοκιμάζουν διάφορα αθλήματα. Αφήστε τα να δοκιμάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αθλήματα για να βρουν τις προτιμήσεις τους.

Συχνά ωθούνται σε δραστηριότητες από τους γονείς που πιστεύουν ότι είναι καλό γι αυτούς και στη συνέχεια σταματούν. Η αθλητική δοκιμασία αναπτύσσει περαιτέρω τον γενικό συντονισμό καθώς και τις αθλητικές δεξιότητες. 

Στάδιο 5 – Ηλικία 9 έως 12: Αθλητική δοκιμασία στην απόφαση έντασης

Τα παιδιά προτιμούν ελευθερία και είναι ανοικτά να δοκιμάσουν νέα αθλήματα.

Προγράμματα που προσφέρουν τις πιο ευέλικτες εμπειρίες κινήσεων ανοίγουν τα μάτια των παιδιών σε αυτό που απολαμβάνουν και τους δίνουν την δυνατότητα να επιλέξουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Δεδομένο ότι τα παιδιά δοκιμάζουν αθλήματα και αρχίζουν να αρέσκονται σε κάποια περισσότερο από άλλα, αρχίζουν επίσης να εκτίθενται στον ανταγωνισμό και το ιδανικότερο θα ήταν να παίζουν περισσότερα από ένα άθλημα γεγονός που προωθεί περαιτέρω την ανάπτυξη της κινητικής ικανότητας.

Στάδιο 6 – Ηλικία 13 εως 16-17: Η απόφαση έντασης στην επιλογή ενός αθλήματος για διασκέδαση ή επαγγελματικά

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία εμπίπτουν συνήθως σε δύο κατηγορίες.

 1. Αθλητισμός για διασκέδαση μέσω του παιχνιδιού που βελτιώνει τις δεξιότητες τους.
 2. Εισαγωγή στην πρακτική και εκπαίδευση με τρόπους βελτίωσης συγκεκριμένων δεξιοτήτων σε τεχνική, τακτική ή σωματική και ψυχική ικανότητα.

Στάδιο 7 – Ηλικία 16 και άνω: Επιλέγοντας ένα άθλημα για διασκέδαση ή επαγγελματικά

Τα παιδιά αποφασίζουν για το πάθος και το κίνητρο τους για ένα συγκεκριμένο ή αρκετά αθλήματα.

Μπορούν να απολαύσουν αθλήματα ως υγιεινό και διασκεδαστικό τρόπο ζωής ή αν είναι αρκετά ικανά για να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία.

Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν μη δεσμευτικό δοκιμαστικό μάθημα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://www.facebook.com/motorskillscyprus

Share.

Leave A Reply