Περπατούσα: τι ισχύει;

0

Μπορεί όταν ήμασταν εμείς μωρά οι γονείς μας να μας τοποθετούσαν στην περπατούσα, στις μέρες μας όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. 

Ενώ τότε θεωρούσαν ότι μπαίνοντας ένα παιδί στην περπατούσα θα το βοηθούσε να περπατήσει γρήγορα, πολλοί παιδίατροι συστήνουν την αποφυγή της περπατούσας γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει! 

Το παιδί μέσα στην περπατούρα δε βλέπει τα πόδια του και χάνει εντελώς την οπτική επαφή με το ίδιο του το σώμα που του μαθαίνει τον τρόπο που αυτό δουλεύει καθώς κινείται.

Μάλιστα το 1995 η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία προκήρυξε την απαγόρευση της χρήσης περπατούρας στα παιδιά (Ann Emerg Med, 1991)

Ακολούθησαν το ίδιο και πολλοί οργανισμοί στην Ευρώπη λόγω των πολλών ατυχημάτων που συνέβαιναν με περπατούσα. Το 90% αυτών των ατυχημάτων αφορούσαν τραυματισμούς στο κεφάλι (European Child Safety Alliance)

Πολλοί φυσιοθεραπευτές συστήνουν το λεγόμενο «μπουσούλημα» το οποίο έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην νοητική και μυοσκελετική ωρίμανση του παιδιού.

Το παιδί μέσα στην περπατούσα αποκτά περισσότερη ταχύτητα έξτρα ύψος και πρόσβαση σε αντικείμενα που μπορούν να το βλάψουν, έχοντας έτσι περισσότερες πιθανότητες για ατύχημα. 

Το παιδί μέσα στην περπατούσα στέκεται στις μύτες των ποδιών του.

Η χρήση περπατούσας τείνει να ενδυναμώσει τους μυς του κατώτερου τμήματος του ποδιού ενώ οι μύες του ανώτερου τμήματος του ποδιού και του ισχίου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη βάδιση, αδρανούν.

Αντί λοιπόν να χρησιμοποιούμε περπατούσα, μπορούμε να αγοράσουμε παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία του και δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να εξασκηθεί και να παίξει στο πάτωμα.

Διάβασε επίσης: Να βάλω ή όχι το μωρό μου σε περπατούσα;

Πηγές:

ECSA/ANEC 2006. Background paper: baby walkers. European Child Safety Alliance /ANEC. www.eurosafe.eu.com [pdf file, accessed January 2014]

ECSA/ANEC. 2010. Baby walkers: joint position statement. European Child Safety Alliance/ANEC. www.eurosafe.eu.com [Accessed January 2014] 

Leave A Reply