Σιδεράκια δοντιών – συχνές ερωτήσεις στον ορθοδοντικό.

Γιατί πρέπει ένα παιδί να βάλει σιδεράκια;

Τα στραβά δόντια δεν καθαρίζονται καλά με συνέπεια σχηματισμό τερηδόνας και πέτρας, δημιουργία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη μάσηση, στην ομιλία και επηρεάζουν την αισθητική του προσώπου.

Η ορθοδοντική θεραπεία μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε κάθε λειτουργικό και αισθητικό πρόβλημα, βελτιώνει το χαμόγελό μας και αυξάνει την αυτοπεποίθηση μας.

Πονάει το παιδί στο ραντεβού́ όταν θα βάλει τα σιδεράκια;

Η τοποθέτηση ορθοδοντικών μηχανισμών (σιδεράκια) δεν είναι καθόλου επώδυνη. Συνήθως προκαλούν μία ενόχληση τη δεύτερη μέρα η οποία διαρκεί λίγες μέρες (2-5) και αυτό μοιάζει πιο πολύ με πίεση παρά με πόνο. Σε περίπτωση που είναι ενοχλητικό ένα συνηθισμένο παυσίπονο θα σας ανακουφίσει.

 Τα σιδεράκια είναι η μόνη λύση για ορθοδοντική θεραπεία;

Τα τελευταία χρόνια η χρήση της όλο και πιο υποσχόμενης τεχνολογίας διαφανών ναρθήκων (Invisalign) έδωσε την ευκαιρία επίλυσης αρκετών ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίς σιδεράκια.

Έτσι, κανείς δεν θα ξέρει ότι κάνετε ορθοδοντική θεραπεία. Χρησιμοποιείτε κυρίως για ενήλικες

Τα σιδεράκια είναι μόδα;

Η αλήθεια είναι ότι η ορθοδοντική θεραπεία δεν είναι μόδα και τα περισσότερα προβλήματα δεν αυτοδιορθώνονται. Αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις χειροτερεύουν με το χρόνο.

Υπάρχει μια αύξηση του αριθμού των ατόμων που βάζουν σιδεράκια (μικροί και μεγάλοι). Αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των ορθοδοντικών ανωμαλιών στον πληθυσμό καθώς και στην καλύτερη γνώση των προβλημάτων που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση.

Τα σιδεράκια προκαλούν βλάβη στα δόντια;

Τα σιδεράκια από μόνα τους δεν προκαλούν βλάβη στα δόντια. Όταν έχουμε σιδεράκια όμως πρέπει να γίνεται πιο προσεκτικό βούρτσισμα ακολουθώντας τις οδηγίες που σας δίνουμε στο ιατρείο μετά την τοποθέτηση τους. Επίσης οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό, φθορίωση και οδοντιατρικό έλεγχο πρέπει να είναι πιο συχνές (περίπου κάθε 4 μήνες). Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται τα δόντια και τα ούλα υγιή καθ’ όλη τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.

Στάλω Οικονόμου Ηλιάδη DDS, MSc, MOrth

Ειδική Ορθοδοντικός-Παν/μίου Δανίας

Διάβασε επίσης Γιατί το μπιμπερό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια

Share.

Leave A Reply