Το να διατηρούμε το σπίτι μας τακτοποιημένο στην εντέλεια ακούγεται ένα όμορφο σενάριο. Όμορφο αλλά ακατόρθωτο, για τις περισσότερες τουλάχιστον.
Αν το σπίτι σου είναι καθημερινά καθαρό, συγυρισμένο και αψεγάδιαστο το άρθρο δε σε αφορά 🙂
Πίσω στα δικά μας λοιπόν.
Την τελειότητα δύσκολα τη φτάνουμε με μικρά παιδιά συνεχώς στο σπίτι να εκτελούν “έργα”, αλλά με λίγο προγραμματισμό και έξυπνα tips μπορούμε να βελτιώσουμε αρκετά την κατάσταση.
Βρήκα και δοκίμασα τις καλύτερες συμβουλές από τις σούπερ οργανωμένες μαμάδες που θαυμάζω και τις παρουσιάζω πιο κάτω:
#1: Βάζουμε το καθετί στη θέση του μετά από κάθε χρήση
Δεν είναι δύσκολο, μπορεί να μας κλέψει ένα λεπτό από το χρόνο μας αλλά στο τέλος της ημέρας, θα απομείνουν λίγα πράγματα για να πάνε στη θέση τους. Καθώς μετακινούμαστε στο σπίτι από το ένα δωμάτιο στο άλλο, αν δούμε κάτι πεταμένο που δεν είναι στη θέση του το αρπάζουμε και το βάζουμε στη θέση του. Εξάλλου είναι στο δρόμο μας.
Αυτό το ζητάμε και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μας. Ακόμα και από τα μικρά παιδιά, όσο πιο νωρίς μάθουν να βάζουν τα πράγματα τους στη θέση τους τόσο καλύτερο για την οικογένεια αλλά και τα ίδια μελλοντικά. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι όταν μάθουν τα παιδιά να συμμετέχουν από νωρίς στις δουλειές του σπιτιού, μόνο όφελος μπορεί να τους προσφέρει.
Διάβασε επίσης το άρθρο για τις δουλειές του σπιτιού που μπορούν να βοηθήσουν ανά ηλικία
#2 Μπάνιο: Καθημερινό τσακ μπαμ
Με τη φράση καθημερινά τσάκ μπαμ αναφέρομαι σε όσα μπορούμε να κάνουμε μετά από κάθε χρήση. Για παράδειγμα, όταν τελειώσουμε το μπάνιο μας, με ένα πανί καθαρισμού μικροϊνών σκουπίζουμε τις βρύσες του μπάνιου για να μη μείνουν νερό και στίγματα. Με ένα υγρό μαντιλάκι καθαρισμού περνάμε τον νιπτήρα. Τέλος, ρίχνουμε υγρό απολυμαντικό στο εσωτερικό της λεκάνης της τουαλέτας και τρίβουμε με τη βούρτσα, επίσης ψεκάζουμε με σπρέι πάνω και κάτω από το στεφάνι και σκουπίζουμε με πανι. (Χρόνος που χρειαζόμαστε 2 λεπτά)
#3 Κουζίνα: Δράση μετά το δείπνο
Πριν ξεκινήσει ο αγώνας βραδινής ρουτίνας των παιδιών, φροντίζουμε να τελειώσουμε με τα πιάτα και το τραπέζι. Πλένουμε τα πιάτα ή τα βάζουμε στο πλυντήριο και έχουμε στόχο άδειο νεροχύτη και πάγκους. Στους άδειους πάγκους περνάμε ένα “χέρι” με πετσί ή υγρά καθαριστικά μαντιλάκια. Ολοκληρώνουμε τη δράση μας με ένα γρήγορο σκούπισμα.
#4 Αερίζουμε καθημερινά το σπίτι
Το αέρισμα του σπιτιού είναι πολύ σημαντικό. Εκτός του ότι φεύγουν οι ανεπιθύμητες μυρωδιές, ανανεώνεται και ο αέρας. Είτε πρωί είτε απόγευμα αφήνουμε για λίγη ώρα τα παράθυρα ανοικτά.
# 5 Το μαγικό ψιτ
Σε ένα άδειο μπουκάλι ψεκάσματος βάζουμε νερό και λίγο μαλακτικό ρούχων. Ανακατεύουμε και ψεκάζουμε τα δωμάτια μας. Μάντεψε.. Θα μυρίζει το σπίτι φρεσκάδα
Ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι:
- Πρέπει να καθαρίζεται τακτικά
- Κάθε αντικείμενο εκτός τα διακοσμητικά πρέπει να έχει το χώρο αποθήκευσης του
- Να μην υπάρχουν για καιρό πράγματα που δε χρησιμοποιούμε και δε χρειαζόμαστε
- Κάθε 6 μήνες γίνεται ξεκαθάρισμα των αντικειμένων μας διακοσμητικά, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές
- Δεν έχει πολλά αντικείμενα στις επιφάνειες (πάγκους, τραπέζια)
Τα πιο πάνω δεν αντικαθιστούν το καθάρισμα του σπιτιού που κάνουμε μέχρι τώρα, είναι απλές κινήσεις που κάνουμε και διατηρούμε πιο καθαρό το σπίτι.
Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι τώρα δεν το αφήνουμε για αργότερα.