Επιλόχειος κατάθλιψη

0

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη ή κατάθλιψη λοχείας;

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης η οποία μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες και λιγότερο συχνά τους άντρες μετά από τη γέννηση ενός παιδιού. Δεν είναι μια ιδιοτροπία ή καπρίτσιο της νέας μαμάς, αλλά μια ασθένεια που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Εμφανίζεται σε μία στις δέκα μητέρες και εκδηλώνεται μέσα σε ένα μήνα από τον τοκετό. Η ιατρική δεν κατάφερε να βρει απάντηση στο τι προκαλεί την κατάθλιψη αλλά γενικότερα πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα διαταραχής των εξής ορμονών του εγκεφάλου: σεροτονίνης, επινεφρίνης, νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης οι οποίες επηρεάζονται από τις έντονες αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα της όπου πέφτουν κατακόρυφα αμέσως μετά τον τοκετό.

Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης:
Κακή διάθεση
Συχνά κλάματα
Έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε πρόσφεραν ευχαρίστηση
Προβλήματα στον ύπνο και μείωση ύπνου REM
Μείωση ενεργητικότητας
Ανησυχία ή άγχος
Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής
Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων
Μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ
Αισθήματα απόρριψης
Σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζάλη.

Πως θεραπεύεται;
Ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση που λέγεται επιλόχειος κατάθλιψη. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα συμπτώματα, ώστε να ενημερώσετε το γιατρό σας.
Προσπαθήστε να εξωτερικεύσετε το πρόβλημα που σας απασχολεί. Μην απογοητευτείτε, όμως, αν ο σύζυγος ή η οικογένεια σας έχουν δυσκολία να σας καταλάβουν.
Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί, και να είστε σίγουρες πως θα ξαναβρείτε τις ισορροπίες σας.
Μην είστε αυστηρές με τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται όλα να είναι τέλεια.
Μιλήστε με το γιατρό σας και ίσως μπορέσει να σας συστήσει κάποιον ψυχολόγο ή ανάλογα εκπαιδευμένο άτομο το οποίο μέσω της εμπειρίας του θα σας βοηθήσει σίγουρα.
Εάν ο γιατρός σας θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή, ακολουθήστε την. Το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης μετά τον τοκετό εξαρτάται από τον μορφή και την σοβαρότητά της διαταραχής.

 

Leave A Reply