Τι είναι η αυτοκαταστροφικότητα;

0

Αυτοκαταστροφικότητα:  Έχουμε συνηθίσει δυστυχώς στην πολιτική και κοινωνική μας ζωή να βλέπουμε ανθρώπους ψεύτες, υποκριτές, συμφεροντολόγους, ύπουλους, σκληρούς και επιθετικούς. Τι συμβαίνει όμως με τους αυτοκαταστροφικούς ανθρώπους, των οποίων η σκληρότητα στρέφεται ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό, συχνά ασυνείδητα;

Σε πρακτικό επίπεδο, καταστρέφουν ή ρισκάρουν την υγεία και την ασφάλεια τους με τρόπους όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η κακή διατροφή, ο ανεπαρκής ύπνος, η επικίνδυνη οδήγηση, το σεξ χωρίς προφυλάξεις και ο αυτοτραυματισμός.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, αυτομαστιγώνονται, αυτουποβιβαζονται, αφήνονται στο άγχος και την κατάθλιψη, βασανίζονται από συναισθήματα μειονεξίας και ανασφάλειες.

Στον επαγγελματικό τομέα, δεν αξιοποιούν επαρκώς τις γνώσεις και το δυναμικό τους, η αυτό-σαμποτάρονται.

Σε επίπεδο σχέσεων, δημιουργούν σχέσεις στις οποίες δεν καλύπτονται συναισθηματικά, που μπορεί μάλιστα να είναι κακοποιητικές προς τους ίδιους. Άλλες φορές μπορεί να απομακρύνουν ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν και να καταστρέφουν σχέσεις που θα μπορούσαν να τους δώσουν ευτυχία επειδή θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά καλοί γι αυτούς (αυτοτιμωρία που ο άλλος βιώνει ως εξαπάτηση, προδοσία και απόρριψη).

Τι κρύβεται πίσω από τέτοιες συμπεριφορές; Συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταθλιπτικές τάσεις, υπερβολικές ενοχές και καταπιεσμένος θυμός, που ενδοβαλλεται, δηλαδή στρέφεται προς τον ίδιο τους τον εαυτό.
Σε περιπτώσεις βέβαια όπως η επικίνδυνη οδήγηση και η απάρνηση ανθρώπων που ενδιαφέρονται γι αυτούς, υπάρχουν κι άλλα θύματα: σωματικοί και συναισθηματικοί τραυματίες, που κουβαλούν τις δικες τους πληγές, μόνιμες ή προσωρινές.

Στο οικογενειακό περιβάλλον των αυτοκαταστροφικών έχει προηγηθεί ή εξακολουθεί να βιώνεται σκληρότητα, εκδικητικότητα, ψυχρότητα, κακή επικοινωνία και απόρριψη, ενώ μπορεί να υπάρχουν και βία η εγκατάλειψη.
Το θλιβερό είναι ότι τα συναισθηματικά τους τραύματα δεν επουλώνονται έτσι, ενώ δημιουργούνται συχνά άθελα τους νέα θύματα…

Λουΐζα Θεοφάνους
Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
https://www.linkedin.com/in/louiza-theophanous-b2408923/

Αν πέσουν στην αντίληψη μας, άτομα δικά μας με τέτοιες συμπεριφορές τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε μαζί τους. Να τους προτρέψουμε να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Leave A Reply