Πως οι μητέρες μπορούν να στηρίξουν η μια την άλλη

0

Κανείς δεν είπε ότι το να είσαι μητέρα είναι κάτι εύκολο. Ότι κι αν λένε οι «έξω από το χορό» δεν με ενδιαφέρει γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ότι στη θεωρία.

Το χειρότερο είναι όταν μια νέα μαμά νιώθει ότι περνά τις δυσκολίες της μητρότητας μόνη, χωρίς να έχει κάποιο να μοιραστεί τις ανησυχίες της. Έχοντας έρθει κοντά με φίλες που μπορεί να κατανοήσουν και να μας αποδεχτούν με την υπάρχουσα κατάσταση, είτε έχουν παιδιά είτε όχι, είναι μια λύση.

Το μυστικό είναι να ξέρουμε πότε και με ποιο τρόπο να βοηθούμε η μια την άλλη.

Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε να στηρίξουμε η μια την άλλη;

Πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε σε κάποιον, να πούμε τα παράπονα και τους προβληματισμούς μας χωρίς να κριθούμε και να βομβαρδιστούμε από συμβουλές. Με το να γίνουμε ενεργός ακροατής βοηθά μια μαμά να νιώσει καλύτερα και αν μας ζητηθεί συμβουλή, τότε δίνουμε και τη συμβουλή μας.

Όταν αντιληφθούμε ότι ο συνομιλητής μας , στην προκειμένη περίπτωση η φίλη μας δεν είναι καλά και νιώθει έξω από τα νερά της, τότε κρίνεται απαραίτητο να ρωτήσουμε τι συμβαίνει.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που από τη φύση τους δεν μιλούν για τα προβλήματα τους φοβούμενοι μην κουράσουν τον συνομιλητή τους. Θα πρέπει εμείς δείχνοντας ενδιαφέρον για τη διάθεση της να τη ρωτήσουμε τι την απασχολεί. Αν δεν θέλει να μιλήσει τότε αλλάζουν θέμα προσπαθώντας να την κάνουμε να νιώσει καλύτερα.

Είτε είναι στο σπίτι με τα παιδιά είτε δουλεύει και απλά δεν είναι ευχαριστημένη με την υφιστάμενη δουλειά έχουμε κατά νου αν ακούσουμε για κενές θέσεις εργασίας την ενημερώνουμε σε περίπτωση που ενδιαφέρεται.

Μην χάνετε ευκαιρία να φέρνετε τα παιδιά σε επαφή για παιχνίδι, είτε σε σπίτι είτε στο πάρκο. Θα χαρούν και τα παιδιά, θα χαλαρώσετε κι εσείς.

Ενθαρρύνετε την στους στόχους της . Είτε έβαλε στόχο να χάσει τα 15 περιττά κιλά που πήρε τελευταία είτε έβαλε στόχο να ολοκληρώσει τις σπουδές που παράτησε, ενθαρρύνετε την και δείξτε της ότι είστε κι εσείς χαρούμενες με τις αποφάσεις της.

Μη συγκρίνετε τα παιδιά. Με το να λέτε συνέχεια πόσο γρήγορα περπάτησε το δικά σας παιδί σε σχέση με το δικό της σίγουρα δεν θα τη βοηθήσει και θα την κάνει να νιώσει και άσχημα. Εξηγήστε της ότι κάθε παιδί χρειάζεται το δικό του χρόνο.

Κάντε της δώρο βιβλία που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση της σαν νέα μαμά. Βιβλία ψυχολογίας, ανάπτυξης παιδιού αλλά και βιβλία με συνταγές.

Υποστηρίζοντας τις επιλογές της να εργάζονται ή όχι, να θηλάζει ή όχι. Ξέρω ότι πιθανόν να είσαστε παθιασμένες με τις προσωπικές σας επιλογές γιατί το ψάξατε και μελετήσετε αρκετά, αλλά θα πρέπει να σεβαστείτε την άποψη της.

Προσφέροντας της όλες σας τις γνώσεις στα θέματα που ζητά τη γνώμη σας. Θα γλιτώσει και χρόνο και θα κάνει και τη ζωή της ευκολότερη.

Leave A Reply