Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Γιατί δεν πρέπει να τρώμε για δύο;

0

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις ομορφότερες περιόδους που μπορεί να διανύσει μια γυναίκα εφόσον από την στιγμή που θα φέρει αυτή τη νέα ψυχούλα στον κόσμο θα ζει και θα αναπνέει μονάχα για αυτήν!

Αυτή η νέα ψυχούλα λοιπόν θα χρειάζεται την μανούλα όσο θα χρειάζεται και η μανούλα εκείνη γι αυτό βασική προτεραιότητα στις έγκυες είναι να βάζουν την υγεία τους πάνω από όλα δημιουργώντας έτσι κατά συνέπεια ένα υγιεινό περιβάλλον για το μωράκι τους που έρχεται στον κόσμο.

Έχοντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής με βασικούς άξονες την σωματική υγεία που περιλαμβάνει την διατροφή και την άσκηση, οι εγκυμονούσες θα πρέπει να είναι αρκετά προσεχτικές με το σώμα τους και αυτό γιατί δεν θέλουν τίποτα να χαλάσει αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής τους.

Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι κάτι που ανησυχεί πάρα πολλές έγκυες κατά την περίοδο αυτή γι αυτό και μια σωστή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά περιορίζεται θερμιδικά στις πραγματικές ανάγκες της εγκυμονούσας και δεν τις ξεπερνά είναι πολύ σημαντική ούτως ώστε να μην προκαλέσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους και κατά συνέπεια οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σε εκείνην ή στο έμβρυο.

Μείζον σημασίας είναι λοιπόν να γνωρίζουν τις επιπλέον ανάγκες τους σε ενέργεια και να κατανοούν ότι εγκυμοσύνη δεν σημαίνει ότι τρώμε για δυο άτομα!

Το Ινστιτούτο Ιατρικής (Institute of Medicine) προτείνει ότι οι απαιτούμενες ενεργειακές ανάγκες μιας εγκύου δεν πρέπει να αυξάνονται παρά μόνο μετά το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης.

Στο πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης λοιπόν οι απαιτούμενες ενεργειακές ανάγκες παραμένουν ίδιες με τις ανάγκες προ-εγκυμοσύνης ενώ στο δεύτερο τρίμηνο οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά 340 θερμίδες ημερησίως και στο τρίτο κατά 452 θερμίδες ημερησίως.

Εάν λοιπόν για παράδειγμα οι ανάγκες μιας γυναίκας προ-εγκυμοσύνης ήταν γύρω στις 2000 θερμίδες τότε στο δεύτερο τρίμηνο οι ανάγκες θα αυξηθούν στις 2340 θερμίδες που αυτό σημαίνει μια αύξηση θερμιδών κατά 17% και όχι περισσότερο.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουν ότι κάθε εγκυμονούσα έχει διαφορετικές ανάγκες οι οποίες καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία της, τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της και με το κατά πόσο γυμνάζεται ή όχι. Το Ινστιτούτο Ιατρικής προτείνει τα εξής:

Eggimosini_diatrofi

Κλείνοντας το άρθρο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του να διατηρήσει η έγκυος ένα σωστό σωματικό βάρος τόσο για την δικής της σωματική υγεία και άλλο τόσο για το μωράκι της!

 

EggimosiniDiatrofi

 

Χαρά Χριστοδουλίδου
Κλινική Διαιτολόγος
Τηλ. 99943929
[email protected]
Chara Christodoulidou-Clinical Dietitian     

Leave A Reply