Απαλλαγείτε από τα καλοκαιρινά βάρη

0

Το τέλος του Αυγούστου που πλησιάζει θα σημάνει και την λήξη των καλοκαιρινών διακοπών, αφήνοντας μας μια γλυκιά ανάμνηση ξεγνοιασιάς με ονειρεμένα τοπία, ένα καταπληκτικό σοκολατί μαύρισμα και μερικά παραπανίσια κιλά.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το «φαγητό έξω» είναι για τους περισσότερους μια καθημερινή συνήθεια.

Ο καιρός, η καλή παρέα και οι διακοπές, συμβάλλουν στην συχνή κατανάλωση σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και fast food, μεγάλων ποσοτήτων και ποικιλιών, συνήθως λιπαρών, εδεσμάτων.

Η ζυγαριά όμως μας επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Ο πανικός και η βιασύνη για άμεση απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους δεν αποτελούν τους κατάλληλους συμμάχους.

Τα «θαυματουργά» διαιτητικά σχήματα που κυκλοφορούν καθημερινά με συνδυασμούς τροφίμων, μονοφαγία, αποτοξινώσεις, χάπια, και τα οποία υπόσχονται γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη απώλεια κιλών, όχι μόνο δεν πετυχαίνουν τον αρχικό στόχο αλλά προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι από συμπτώματα μικρής σοβαρότητας αλλά ενοχλητικά για το άτομο (κούραση, πονοκέφαλος, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, απώλεια μαλλιών), μέχρι σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως χολολιθίαση (πέτρες στη χοληδόχο κύστη), προβλήματα στη λειτουργία του ήπατος, μείωση στην οστική πυκνότητα κ.α.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι άτομα που κάποια στιγμή της ζωής τους εφάρμοσαν στερητικά προγράμματα διατροφής (ανορθόδοξες δίαιτες) εμφάνισαν νευρολογικές διαταραχές όπως ευερεθιστότητα, απώλεια μνήμης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ατονία.

Το χειρότερο είναι πως τα φαινόμενα αυτά δεν είναι αναστρέψιμα. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη σημαντικών για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος θρεπτικών συστατικών και κυρίως βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Δεν χρειάζεται κόπος προκειμένου να χάσεις τα περιττά κιλά, αλλά τρόπος. Οι στερητικές δίαιτες δεν είναι εφαρμόσιμες και δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που χαρακτηρίζονται από ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών αποτελούν τον πιο επιστημονικά και πρακτικά ενδεδειγμένο τρόπο για απώλεια βάρους, χωρίς να νιώθει το άτομο ότι πεινά ή ότι εφαρμόζει κάποιο διαιτητικό πρόγραμμα.

Η αργή και σταδιακή μείωση του βάρους μας εξασφαλίζει την όσο το δυνατό μικρότερη απώλεια μυϊκού ιστού, γεγονός που σημαίνει ότι προλαμβάνουμε την απότομη πτώση του Βασικού Μεταβολισμού.

Ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να χάνει μια συγκεκριμένη ποσότητα λιπώδους ιστού την εβδομάδα. Αν η απώλεια βάρους είναι απότομη τότε χάνουμε μεγάλη ποσότητα μυϊκού ιστού, δηλαδή μειώνουμε τον μεταβολικά ενεργό ιστό μας.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι αυτή που επισφραγίζει το μόνιμο αδυνάτισμα.

Έλενα Τρουλλίδου – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Leave A Reply