Το διάβασμα είναι, πραγματικά, ένα άνοιγμα σε έναν νέο και όμορφο κόσμο. Μέσα στις σελίδες των βιβλίων, συμπυκνώνεται όλη η γνώση της ανθρωπότητας, πληροφορίες για τους πολιτισμούς και τη ζωή του παρελθόντος.
Το βιβλίο όμως, πάνω από όλα, είναι ένας μοναδικός φίλος που είναι πάντοτε δίπλα μας, πρόθυμος και έτοιμος να μας ακούσει.
Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά πλέον έχουν μία σχέση απομάκρυνσης έως αποστροφής για το βιβλίο. Σε αυτό συμβάλλουν πολλοί και διάφοροι λόγοι, αφενός το αποστειρωμένο και απαρχαιωμένο σύστημα εκπαίδευσης που δε δείχνει στα παιδιά την ευχάριστη και μοναδική εμπειρία της ανάγνωσης βιβλίων και προβάλλει τη γνώση μόνο με έναν βαθμοθηρικό τρόπο και αφετέρου η ανατροφή που λαμβάνουν πολλά παιδιά, μέσα στην οποία δε γίνεται αναφορά ούτε γαλούχηση του παιδιού στο να αγαπήσει το βιβλίο.
Το παιδί αποκομίζει ασύγκριτα οφέλη από την ανάγνωση βιβλίων και ανακαλύπτει έναν μοναδικό κόσμο που το απομακρύνει από τον ψεύτικο και όμορφα παραποιημένο κόσμο της τηλεόρασης. Έτσι και το ίδιο καλλιεργεί το μυαλό και το λεξιλόγιό του , αποκτά μία πνευματική καλλιέργεια και μπορεί να ορίζει καλύτερα έννοιες και γεγονότα.
Πώς ένας γονιός μπορεί να καλλιεργήσει μέσα στο παιδί την αγάπη για τα βιβλία;
Αγοράζοντας βιβλία στα παιδιά: Από μικρή κιόλας ηλικία, τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να αγαπήσουν αυτό το μαγικό δώρο που λέγεται βιβλίο.
Οι γονείς ακόμα και όταν τα παιδιά τους είναι μικρά, μπορούν να προτιμούν να τους αγοράζουν βιβλία αντί για κάποιο παιχνίδι ή μαζί με αυτό (γιατί και το παιχνίδι είναι και αυτό χρήσιμο και απαραίτητο).
Το παιδί θα έρθει σε μία πρώτη επαφή με την ανάγνωση βιβλίων, θα τα ξεφυλλίσει και θα προσπαθήσει να τα διαβάσει, και αυτό θα του εξάψει την περιέργεια να θέλει να μαθαίνει περισσότερα.
Τα βιβλία είναι αποκτήματα που θα μείνουν παντοτινά και θα συντροφεύσουν το παιδί που θα τα αγαπήσει και σε όλη την πορεία της ενήλικης ζωής του. Για αυτό είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να μυηθούν σε αυτή την αγάπη από νωρίς, αποκτώντας από μικρά τα πρώτα τους παιδικά βιβλία.
Καλλιεργήστε μέσα στο παιδί την αγάπη για τη γνώση γενικότερα: Εκτός από το βιβλίο, οι γονείς μπορούν να δίνουν πολλά και διάφορα ερεθίσματα στο παιδί, ώστε εκείνο να ξεκινήσει να ψάχνεται και να αναζητά τη γνώση και από μόνο του. Μπορείτε να πηγαίνετε με το παιδί σας μερικές φορές το μήνα σε ένα μουσείο, μία έκθεση ζωγραφικής, σε ένα αστεροσκοπείο.
Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα ξεκινήσει να μυείται στον κόσμο της γνώσης, θα ανακαλύψει την εμπειρία του να θέλεις να μάθεις και να ψάχνεις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σου. Και αυτό, μπορεί το οδηγήσει στο να ξεκινήσει να διαβάζει και μόνο του, η απορία θα του εμφυσήσει την ανάγκη να προστρέξει στο βιβλίο για απαντήσεις.
Δείξτε εσείς πρώτοι το καλό παράδειγμα: Δεν υπάρχει καλύτερη συμβουλή από το ίδιο το παράδειγμα. Με το να διαβάζετε και εσείς οι ίδιοι, δίνετε στο παιδί ένα παράδειγμα για μία συνήθεια που θα το ωφελήσει πραγματικά. Και αυτή την αγάπη που βλέπουν να τρέφετε εσείς οι ίδιοι για το βιβλίο, θα ωθήσει και τα ίδια να θελήσουν να έρθουν σε επαφή με αυτή την τόσο ευεργετική και πολύτιμη συνήθεια.
Είναι σημαντικό το παιδί να έρθει σε επαφή και να αγαπήσει πραγματικά το βιβλίο, όχι να το αντιμετωπίζει με φόβο και δυσαρέσκεια.
Αγαπώντας τα βιβλία, δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να έχει έναν συνοδοιπόρο, φίλο και σύντροφο που θα είναι πάντα δίπλα μας και σε όλη μας τη ζωή. Και όσο πιο νωρίς κάποιος αγαπήσει αυτό το δώρο, τόσο πιο πολύ θα ωφεληθεί από τα σπουδαία ευεργετήματά του.
Διάβασε επίσης: Book review – Τα δοκίμασα όλα της Filliozat Isabelle
Πηγή: e-psychology.gr
http://bit.ly/2HYfi3w