Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούω από μητέρες όταν βρίσκονται στη διαδικασία εισαγωγής στερεών τροφών είναι: πότε μπορεί το μωρό τους να δοκιμάσει αυγά;
Η απάντηση είναι γύρω στους 6 μήνες ζωής. To παιδί πρέπει να έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζει στερεά τροφή.
Στο παρελθόν οι παιδίατροι συνιστούσαν να καθυστερείτε η εισαγωγή του αυγού στη διατροφή του βρέφους. Ο λόγος ήταν για να αποφεύγεται η αλλεργία του αυγού.
Παρ’ όλα αυτά, οι μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η καθυστέρηση εισαγωγής του αυγού δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της αλλεργικής αντίδρασης.
Πόσο μάλλον κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η καθυστέρηση εισαγωγής του αυγού μετά το 12o μήνα ζωής δεν μειώνει τον κίνδυνο.Επίσης φαίνεται να αυξάνει την εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης κατά 5 φορές σε σχέση με βρέφη που έφαγαν αυγό πριν το πρώτο χρόνο ζωής.
Ποια είναι τα ωφελήματα του αυγού;
Τα αυγά είναι φανταστική πηγή: πρωτεΐνης, σιδήρου και βιταμίνης D – 3 από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος μετά τους 6 μήνες ζωής.
Επιπλέον, είναι σημαντική πηγή φολικού οξέος και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που χρειάζονται για την εγκεφαλική και σωματική ανάπτυξη του βρέφους.
Πώς να δώσω τα αυγά στο παιδί μου;
Μπορείτε να δώσετε αυγό στο παιδί σας σε διάφορες μορφές αναλόγως της μορφής τροφής που τρώει ή/και της ηλικίας του:
• Γύρω στους 6 μήνες – Κάντε το αυγό σε μορφή πουρέ ή σπάστε το με πιρούνι σε πιο μικρά κομματάκια. Μπορείτε να προσθέσετε βρεφικό γάλα ή μητρικό γάλα ή ακόμη νερό για πιο υγρή μορφή.
• Γύρω στους 8 μήνες – Μπορείτε να κάνετε αυγά σκράμπλ ή ομελέτα και να τα δίνετε σε κομματάκια όπου το μωρό θα μπορεί να τα πάρει και να τα φάει μόνο του.
• Γύρω στους 12 μήνες – Το μωρό σας πλέον θα μπορεί να πάρει ολόκληρο το αυγό βρασμένο σε μικρά κομματάκια ή ακόμη μπορείτε να κάνετε τηγανητό αυγό όπου το μωρό θα μπορεί να “βουτάει το ψωμάκι του” (Συνήθως τα παιδιά λατρέυουν το “βούτημα”).
Αφού τα αυγά είναι ένα αλλεργιογόνο τρόφιμο στα παιδιά καλό θα είναι να τα ξεκινήσετε σε μικρές ποσότητες. Ξεκινήστε με 1 κουταλάκι αυγό μόνο του ή με τρόφιμα που το μωρό έχει ήδη δοκιμάσει (π.χ. λαχανικά) για να δείτε εάν υπάρχει κάποια αντίδραση.
Εάν το μωρό ανταποκρίνεται τότε σιγά σιγά αυξήστε τις ποσότητες μέχρι το μωρό να μπορεί να καταναλώσει ένα ολόκληρο αυγό.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δοκιμής καλό θα είναι να μην δοκιμάσετε κάποιο καινούριο τρόφιμο και να ελέγχεται για σημάδια αλλεργίας όπως (έκζεμα, κνίδωση, οίδημα γύρω από το στόμα, κοιλιακό άλγος ή εμετό ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αναφυλαξία).
Τα περισσότερα παιδιά με αλλεργική αντίδραση έχουν ήπια συμπτώματα αν και μερικά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα.
Πόσο συχνή είναι η αλλεργία στα αυγά;
Αν και το αυγό είναι η 2η πιο συχνή αλλεργία στα μωρά είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει αλλεργική αντίδραση.
Παρ’όλα αυτά εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια τότε το μωρό έχει λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη αλλεργίας, αυτό όμως δεν θα πρέπει να επηρεάσει το τρόπο που δίνεται στερεά τροφή στο μωρό σας.
Μπορεί στο μέλλον το μωρό μου να ξεφύγει από την αλλεργία;
ΝΑΙ! Στις περισσότερες περιπτώσεις η αλλεργία στο αυγό φεύγει μέχρι το μωρό να φτάσει στην εφηβεία. Σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να γίνει επανεισαγωγή του αυγού ξεκινώντας από ψημένο αυγό για να αναπτυχθεί ανοχή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Δεν θα πρέπει να καθυστερήσετε την εισαγωγή του αυγού στη διατροφή του μωρού σας αφού αυτό μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας.
Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει αλλεργία στο αυγό τότε απευθυνθείτε στο παιδίατρο του άμεσα.
Εάν το μωρό αναπτύξει αλλεργία στο αυγό τότε θα πρέπει να αποκλειστεί από τη διατροφή του μωρού σας και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού να δοκιμαστεί επανεισαγωγή του στο μέλλον.
Χρήστος Βήχας Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.facebook.com/pg/vichasnutrition
Δες επίσης εδώ τον οδηγό διατροφής από την γέννηση μέχρι τον 1ο χρόνο ζωής
2 Comments
Δέτε και αυτό …
ΑΥΓΑ ΟΡΤΥΚΙΟΥ
Ένα αυγό ορτυκιού σε σύγκριση με ένα αβγό κοτόπουλου περιέχει: 4 φορές περισσότερο σίδηρο, 2,5 φορές περισσότερη βιταμίνη Α, 2,8 φορές περισσότερη βιταμίνη Β12, 2 φορές περισσότερο χαλκό, 2,2 φορές περισσότερο κοβάλτιο, 4,5 φορές περισσότερο φωσφόρο και 4,5 φορές περισσότερο κάλιο.
Πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα
Υπόψη ότι στην Ιαπωνία το κράτος αποφάσισε να δίνει σε όλα τα νηπιαγωγεία αυγά ορτυκιού για καθημερινή κατανάλωση από τα παιδειά, γιατί τα βοηθούν πάρα πολύ και δεν έχουν σχεδόν χοληστερόλη.!!!!- Google it!
1 αυγό της κότας είναι σαν 4 αυγά ορτυκιού!