Γιατί και απο ποιά ηλικία διαβαζουμε βιβλία στα παιδιά μας;
Σύμφωνα με έρευνες, όσα μωράκια έρχονται νωρίς σε επαφή με τα βιβλία και τον υπέροχο κόσμο τους κατανοούν καλύτερα τις πρώτες έννοιες.
Μόλις φτάσει 6 μηνών θα μπορεί να πιάσει στα μικροσκοπικά του χεράκια ένα βιβλίο, πάνινο, ειδικό για αυτή την ηλικία, να γυρίζει τις σελίδες, να αγγίζει τις υφές, να ακούει τους ήχους.
Στην ηλικία των 2 – 4χρονών επιλέγουμε βιβλία με ζώα, που να κάνουν ήχους, να είναι ίσως τρισδιάστατα, βιβλία που έχουν διαφορετικές υφές και ΠΟΥ προκαλούν τα παιδιά να τα αγγίξουν, θα κρατήσουν τα χέρια και το ενδιαφέρον τους σε εγρήγορση.
Επίσης, βιβλία με κρυμμένες εικόνες που χρειάζονται «εξερεύνηση».
Στην ηλικία των 4 – 6 ετών την ώρα του διαβάσματος μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε για να παρατηρούμε τα γράμματα και τις λέξεις.
Βοηθάμε το παιδί να καταλάβει ότι διαβάζουμε από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω και ότι οι λέξεις χωρίζονται με κενά.
Ζητάμε από το παιδί να μας περιγράψει περιστατικά από το βιβλίο. Να χρησιμοποιήσει λέξεις που δηλώνουν χρονική ακολουθία (στην αρχή ,μετά, τέλος) και να φτιάξει προτάσεις.
Συσχετίζουμε αυτά που διαβάζουμε στα βιβλία με πραγματικά γεγονότα. Συγκρίνουμε και ξεχωρίζουμε το πραγματικό από το φανταστικό.
Μπορούμε να αφήνουμε το παιδί να αναγνωρίζει κάποια γράμματα και να μαθαίνει καινούρια.
Πιο συγκεκριμένα το συστηματικό διάβασμα στα παιδιά μπορεί να τα βοηθήσει να:
- Κατανοήσουν τα συναισθήματά τους
- Αναπτύξουν την φαντασία τους
- Αγαπήσουν το διάβασμα
- Μάθουν να επιλύουν προβλήματα
- Μάθουν να διαβάζουν ευκολότερα και ίσως γρηγορότερα
- Περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί μας
- Μας κοινοποιήσουν έμμεσα τα ενδιαφέροντά τους
- Περάσουν την αγάπη για το διάβασμα και τα βιβλία στα δικά τους παιδιά
Γενικότερα αυτό που πρέπει αν θυμόμαστε είναι η σημασία του διαβάσματος στα παιδιά μας από πολύ μικρή ηλικία και πως αυτό θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα στην γνωστική το ανάπτυξη αλλά και στη γενικότερη καλλιέργειά του.
Αρκεί να μην γίνεται με το ζόρι ή με πίεση από του γονείς. Να αποτελεί ώρα χαλάρωσης, ξεκούρασης και «δεσίματος» ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.
Επίσης, να θυμόμαστε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεγαλώσουμε έναν μικρό αναγνώστη είναι να μας βλέπει εμάς να διαβάζουμε βιβλία και να μεγαλώνει με την αίσθηση της ευχαρίστησης που αντλούμε από αυτό.
Διάβασε επίσης: Πως ένας γονιός μπορεί να καλλιεργήσει μέσα στο παιδί την αγάπη για τα βιβλία