Το παιχνίδι συμβάλει στην υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, θέτει τα θεμέλια προκειμένου να αναπτύξει το παιδί εποικοδομητική επικοινωνία με τους γύρω του.
Επίσης αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παιδί και το περιβάλλον και είναι απαραίτητο και βασικό στη ζωή ενός παιδιού. Το παιχνίδι επομένως δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη για ένα παιδί.
Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό και για τη σχέση γονιού-παιδιού.
Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθούν υγιείς, θετικές και ασφαλείς σχέσεις γονιού-παιδιού είναι μέσω του παιχνιδιού. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε ως γονείς είναι να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα που ξέρουν καλύτερα τα παιδιά και αυτή είναι το παιχνίδι.
Ως γονείς είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από την καθημερινότητα και όλες τις υποχρεώσεις που έχετε και να παραβλέψετε το να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας, να τα ακούτε, να τους μιλάτε και να παίζετε μαζί τους.
Όλες αυτές οι μικρές στιγμές αποτελούν τη βάση της σχέσης των γονιών με τα παιδιά τους τώρα και στο μέλλον. Αυτό που ξεχνάνε οι γονείς πολλές φορές είναι ότι εκείνοι είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο για το παιδί τους.
Το βλέμμα των γονιών και η προσοχή τους είναι το πιο σημαντικό για τα παιδιά και όχι μόνο τα αποζητάνε και τα θέλουν αλλά και τα χρειάζονται.
Η ποιότητα της προσοχής που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, τους διδάσκει πράγματα σχετικά με τον εαυτό τους, τον κόσμο γύρω τους και τη θέση τους μέσα στον κόσμο.
Όταν οι γονείς περνάνε χρόνο ακούγοντας το παιδί, προσπαθώντας να καταλάβουν τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και τον κόσμο από της δική του οπτική ματιά, τότε κάνουν το παιδί να νιώσει ότι «είμαι αγαπητός», «ο κόσμος ενδιαφέρεται για μένα, για τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου».
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κάπως παράξενα ή υπερβολικά αλλά στην πραγματικότητα τα παιδιά μαθαίνουν για όλα αυτά όταν παίζουν.
Σαν γονείς, δε χρειάζεται να παίζετε συγκεκριμένα παιχνίδια ή τίποτα περίπλοκο μαζί με τα παιδιά, απλά πρέπει να συμμετέχετε στο παιχνίδι τους το οποίο είναι ανάλογο της ηλικίας τους και του αναπτυξιακού τους σταδίου.
Κάποιες δραστηριότητες/παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά με βάση την ηλικία τους και το αναπτυξιακό τους επίπεδο είναι:
Μωράκια: παιδικά τραγουδάκια, παιχνίδια μίμησης (μιμηθείτε ήχους, εκφράσεις προσώπου), παιχνίδι peek-a-boo (κούκου τζα).
Παιδιά 3-4 χρονών: παιχνίδια με αυτοκίνητα/κούκλες ή μινιατούρες, τραγούδια/χορός, κρυφτό.
Παιδιά 5-11 χρονών: δραματικό παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια κατασκευής (lego), παραμύθια.
Παιδιά 12 χρονών +: συμμετοχή σε αθλήματα μαζί με τα παιδιά, δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά όπως μαγειρική ή καλλιτεχνίες κτλ.
Το πιο σημαντικό είναι να περνάτε χρόνο παίζοντας με τα παιδιά σας, οποιοδήποτε παιχνίδι και να είναι αυτό, και όχι το τι παιχνίδι θα παίξετε μαζί τους.
Επιτρέψτε στα παιδιά σας να σας δείξουν και να σας πουν τι τα ενδιαφέρει. Η δουλεία σας ως γονείς είναι να δείτε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια και να συμμετέχετε σε αυτό που κάνουν.
Όσο μοιράζεστε αυτές τις στιγμές παιχνιδιού με τα παιδιά σας, εκείνα θα μαθαίνουν όλα τα σημαντικά πράγματα που αναφέραμε παραπάνω και εσείς θα μαθαίνετε τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν (τι τους αρέσει, τις δυνατότητές τους) και θα είστε σε θέση να αντιλαμβάνεστε πιο εύκολα τα πράγματα που τους ανησυχούν, τους απασχολούν και σε τι δυσκολεύονται.
Τα παιδιά θα μπορούν να μοιραστούν αυτά τα πράγματα πιο εύκολα με εσάς και εσείς θα μπορείτε να τα αντιλαμβάνεστε πιο εύκολα αφού θα ακούτε τα παιδιά σας και θα τους δείχνετε ότι θέλετε να τα γνωρίσετε και να τα κατανοήσετε.
Ταυτόχρονα θα περνάτε και ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά σας.
Σχετικά άρθρα
Το παιχνίδι στη φύση και τα οφέλη του
Τι είναι η παιγνιοθεραπεία και ποια τα οφέλη για τα παιδιά
Μπελίνα Λούβρου
Ψυχολόγος- Εγγεγραμμένη Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών & Εφήβων MBACP
(Α.Μ.: 238718) The Healing Stars, Play Therapy and Parenting Support
Τηλ: +357 99 874917