Οι πρώτες 40 μέρες μετά τον τοκετό

0

Οι πρώτες 40 μέρες με το νέο μέλος της οικογένειας είναι σημαντικές.

Ανάλογα με την κουλτούρα και τη νοοτροπία της κάθε γυναίκας, εξαρτάται και το πώς θα είναι αυτές οι πρώτες μέρες.

Κάποιες θεωρούν ότι οι πρώτες 40 μέρες είναι μέρες ηρεμίας με μοναδικές επισκέψεις, αυτές στον παιδίατρο. Κάποιες άλλες θεωρούν ότι το διάστημα αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να περιοριστούν τόσο πολύ στο σπίτι.

Είναι φυσιολογικό να νιώθει μια γυναίκα ότι η περίοδος αυτή είναι αρκετά μεγάλη και να νιώθει την ανάγκη να βγει λίγο από το σπίτι. Άλλες θεωρούν ότι το διάστημα αυτό είναι η ευκαιρία που έχουν να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με το μικρό τους και να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς. Επίσης θεωρούν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πίεση να βγουν έξω αφού σε λίγους μήνες θα επιστρέψουν στους γρήγορους ρυθμούς την ζωής και θα βλέπουν λιγότερο το μωρό τους.

Οι περισσότεροι παιδίατροι πλέον συνιστούν στην νέα μητέρα να βγαίνει με προσοχή από το σπίτι συνήθως μετά την δεύτερη εβδομάδα μετά την γέννηση του παιδιού της. Οι συστάσεις έχουν να κάνουν για ανοικτούς χώρους, χωρίς πολυκοσμία.  

Ανάρρωση μετά τον τοκετό

Ο χρόνος ανάρρωσης της κάθε γυναίκας διαφέρει. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος γέννησης, πιο γρήγορα μπορεί να αναρρώσει μια γυναίκα η οποία γέννησε με φυσιολογικό τοκετό από μια γυναίκα η οποία γέννησε με καισαρική τομή. Και φυσικά η αντοχή στον πόνο είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα.

Η ξεκούραση πιθανόν να μην είναι εφικτή τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητο.  Το μωρό χρειάζεται γάλα κάθε 2-3 ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας, συχνή αλλαγή της πάνας και αρκετό ξενύχτι.

Η καλύτερη συμβουλή για τις πρώτες μέρες είναι και θα μείνει η φράση: “Να κοιμάστε όταν κοιμάται το μωρό.”  

Ιδανικό αυτές τις μέρες είναι να μπορεί ο σύζυγος να στηρίξει την νέα μαμά, να της δίνει τη δυνατότητα να κοιμάται και να φροντίζει ο ίδιος το νεογέννητο, ή ακόμα να βοηθά και με τις υποχρεώσεις του σπιτιού.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα στήριξης από το σύζυγος, μια λύση θεωρείτε και η βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού από πληρωμένες υπηρεσίες.  

Συναισθήματα μετά τον τοκετό

Τα συναισθήματα μιας γυναίκας αυτή την περίοδο ποικίλουν

Άλλες αισθάνονται ευτυχία, άλλες συγκίνηση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που κάποιες γυναίκες νιώθουν στεναχώρια και άγχος πολλές φορές λόγω της εξάντλησης, του σωματικού πόνου και των δυσκολιών που πιθανόν να αντιμετωπίζουν με το θηλασμό.

Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος για επιλόχειο κατάθλιψη.  Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις της διάθεσης, θλίψη και ενοχή. Αν μια νέα μητέρα νιώθει έντονα κάποιο από τα πιο πάνω συναισθήματα θα πρέπει να μιλήσει έγκαιρα με το γιατρό της.

Θηλασμός

Ο θηλασμός συστήνεται αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες.  Αν και είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό δεν είναι εύκολο, ειδικά στην αρχή.  Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια γυναίκα που μόλις γέννησε να αντιμετωπίζει προβλήματα στην έναρξη του θηλασμού. Το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η άμεση επικοινωνία με ένα σύμβουλο θηλασμού. Υπάρχει η δυνατότητα ένας σύμβουλος θηλασμού να επισκεφτεί τη μητέρα στο σπίτι και με τις χρήσιμες συμβουλές του, να γίνει ο θηλασμός ένα υπέροχο ταξίδι με συνεπιβάτη το παιδί της.

Διατροφή

Δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, αλλά η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την γυναίκα που έχει γεννήσει όσο και για την παραγωγή μητρικού γάλατος για το νεογέννητο.

Βεβαιωθείτε ότι θα εντάξετε στην διατροφή σας θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, οι βιταμίνες, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες. Μια ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να χάσετε και βάρος.

Η ανάρρωση διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Πάρτε το χρόνο σας και απολαύστε τις υπέροχες στιγμές με το παιδί σας.

Leave A Reply