​10 μύθοι για την περιποίηση της επιδερμίδας

0

Γκουγκλάρουμε στο διαδίκτυο, για να λύσουμε κάθε απορία μας γύρω από την επιδερμίδα και τη φροντίδα της.

Οι απαντήσεις όμως που βρίσκουμε δεν είναι πάντα οι σωστές και οι συμβουλές που δίνονται, απλά διαιωνίζουν μύθους που έχουν προ πολλού καταρριφθεί. Εμείς , με ένα γρήγορο σερφάρισμα «αλιεύσαμε» 10!  

1. Όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης από την ίδια μάρκα καλλυντικών, τα οφέλη για την επιδερμίδα είναι πολλαπλά.

Μύθος. Η συμβουλή αυτή δίνεται συνήθως από μια εταιρεία καλλυντικών η οποία είναι φυσικό να θέλει πιστές πελάτισσες που την επιλέγουν για όλα, από το γαλάκτωμα καθαρισμού μέχρι την πιο δραστική κούρα αντιγήρανσης.

Η επιδερμίδα μας όμως δεν έχει μάθει να ξεχωρίζει… brandsαλλά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε ελεύθερα να ενδώσετε στο παιχνίδι του mix&match, δοκιμάζοντας συνθέσεις από διαφορετικές σειρές της ίδιας μάρκας ή και από διαφορετικές μάρκες .

Αν το γαλάκτωμα που χρησιμοποιείτε περιέχει τα συστατικά που χρειάζεται η επιδερμίδα σας, να είστε σίγουρες ότι δεν θα… ενοχληθεί επειδή το αγοράσατε από το σουπερμάρκετ. Κι αν αποφασίσετε να συνδυάσετε την ενυδατική σας κρέμα με ένα δραστικό serum από μια άλλη εταιρεία, πάλι δεν θα έχει αντίρρηση.

Φυσικά, ούτε το αντίθετο είναι λάθος, απλά δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο αποτελεσματικό. Αν μια σειρά ή μια μάρκα καλλυντικών βρίσκετε πως καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σας, δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε τα… «άπαντα» της γκάμας της .

2. Το οινόπνευμα ξηραίνει την επιδερμίδα. Να αποφεύγετε κάθε καλλυντική σύνθεση που περιέχει τη λέξη “alcohol” στη λίστα των συστατικών της.

Μύθος. Το οινόπνευμα πράγματι ξηραίνει την επιδερμίδα, όμως οι αλκοόλες (alcohols) που βλέπουμε στα «ψιλά» γράμματα της λίστας των συστατικών δεν είναι πάντα η ίδια ουσία.

Υπάρχουν αλκοόλες που προστίθενται σε μια σύνθεση για να βελτιώσουν την υφή της (π.χ. η κητυλική ή η στεατική αλκοόλη) και άλλες για να ενυδατώσουν την επιδερμίδα ή να της προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία- για παράδειγμα η ευεργετική βιταμίνη Ε δεν είναι παρά μια λιποδιαλυτή αλκοόλη!

Μόνο η αιθυλική αλκοόλη (SD alcohol 40 ή alcohol denat) που συναντάμε -όλο και πιο σπάνια είναι η αλήθεια- σε τονωτικές λοσιόν ή σε ορισμένα serums, εξατμίζεται με συνέπεια να ξηραίνει την επιδερμίδα , οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται.

3. Όλα τα καθαριστικά που ξεπλένονται, ξηραίνουν την επιδερμίδα, την κάνουν να “τραβάει”.. Είναι προτιμότερο το πρωί να πλένετε το πρόσωπό σας με σκέτο νερό. .

Μύθος. Δεν φταίει φυσικά το καθαριστικό για το αίσθημα τραβήγματος αλλά το γεγονός ότι αφήνετε την επιδερμίδα σας «γυμνή» μετά τον καθαρισμό.

Αν δεν απλώσετε μέσα σε 1 λεπτό το επόμενο προϊόν περιποίησης, για παράδειγμα τον ενυδατικό ορό ή την κρέμα σας, ο αέρας του περιβάλλοντος θα τραβήξει την υγρασία από το δέρμα- θα εξατμιστεί με τη διαδικασία της όσμωσης- με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αφυδατωθεί.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί κι αν επιλέξετε να πλύνετε το πρόσωπό σας με νερό.

4. Φτιάξτε μόνες σας καλλυντικά με φυσικά συστατικά που έχετε στην κουζίνα σας. Είναι αγνά, άρα πιο ασφαλή από τα γεμάτα χημικά, προϊόντα του εμπορίου.

Μύθος. Σίγουρα τα «σπιτικά καλλυντικά» είναι ένα από τα ισχυρότερα trends σε όλο τον κόσμο, γιατί ικανοποιούν τόσο την ανάγκη του do it yourself -το να φτιάχνουμε κάτι με τα χέρια μας– μια δραστηριότητα που μας εκτονώνει και μας ευχαριστεί, όσο και την επιθυμία μας για πιο «πράσινες» και λιγότερο τοξικές λύσεις, στην καθημερινότητά μας.

Με τα καλλυντικά όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η ιδέα του να πάρετε από το ψυγείο σας φρούτα και λαχανικά, να τα ανακατέψετε με γάλα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς και να φτιάξετε μια αντιγηραντική κρέμα, μπορεί να ακούγεται ελκυστική , όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το χειροποίητο προϊόν σας θα αρέσει στην επιδερμίδα ή ότι θα ωφεληθεί από αυτό.

Εμείς θα σας αναφέρουμε εδώ έναν απλό, πρακτικό λόγο. Για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε, θα πρέπει πρώτα να διασπαστούν με τη βοήθεια των ενζύμων του σάλιου, να περάσουν από το πεπτικό μας σύστημα και στη συνέχεια να κατανεμηθούν σε όλο το σώμα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Το δέρμα όμως δεν διαθέτει ανάλογο σύστημα , επομένως οι πολύτιμες βιταμίνες, τα λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά ή οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα υλικά της «συνταγής» μας, είναι αδύνατον να αφομοιωθούν από την επιδερμίδα και να καλύψουν τις ανάγκες της με μια απλή τοπική εφαρμογή.

Tip: Αν επιμένετε να καταπιαστείτε με DIY καλλυντικά, αρκεστείτε τουλάχιστον σε μάσκες ενυδάτωσης-με μέλι, έλαια, αβοκάντο κλπ.- που σίγουρα θα ωφελήσουν την επιδερμίδα ή σε scrubs με αλάτι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς κλπ., αλλά μόνο για το σώμα- η απολεπιστική τους δράση είναι πολύ επιθετική για το πρόσωπο.

5. Το χειμώνα, εφόσον δουλεύετε σε γραφείο και δεν κυκλοφορείτε στην πόλη, δεν χρειάζεται να φορτώνετε την επιδερμίδα σας με αντηλιακά.

Μύθος. Το έχουμε πει μέσα από τα posts μας αμέτρητες φορές. Ενώ οι ακτίνες UVB που προκαλούν κυρίως το ηλιακό έγκαυμα, είναι ασθενέστερες στη διάρκεια του χειμώνα, οι UVA που δεν μας καίνε αλλά ευθύνονται για τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος είναι το ίδιο ισχυρές 365 μέρες το χρόνο.

Και το χειρότερο; Είναι αυτές που καταφέρνουν να περάσουν μέσα από τα τζάμια του γραφείου ή του αυτοκινήτου μας με τη μορφή του ορατού φωτός και να προξενήσουν φθορά στα κύτταρα της επιδερμίδας χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Το αντηλιακό επομένως δεν της είναι βάρος αλλά η μοναδική προστατευτική της ασπίδα , χειμώνα καλοκαίρι, απέναντι στις πρόωρες ρυτίδες.

6. Αν η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια σας δείχνει ξηρή και «σπασμένη», απλώνετε κάθε βράδυ ένα παχύ στρώμα πλούσιας ενυδατικής κρέμας.

Μύθος. Η επιδερμίδα μας είναι σαν το σφουγγάρι: απορροφά μόνο ό,τι και όσο χρειάζεται και το υπόλοιπο μένει στην επιφάνεια. Μια κρέμα ματιών με πλούσια υφή, είναι μια κρέμα εμπλουτισμένη με λιπαρές ουσίες και έλαια, συστατικά που λόγω της μοριακής δομής τους δεν διαπερνούν εύκολα την κερατίνη στιβάδα.

Αν απλώσουμε το βράδυ, όπως μας συμβουλεύουν, ένα παχύ στρώμα πλούσιας κρέμας , η ποσότητα που «περισσεύει» ή δεν μπορεί να απορροφηθεί, παραμένει στην επιφάνεια και επειδή εύκολα μπορεί να μετακινηθεί στη διάρκεια της νύχτας προς τα μάτια , το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ξυπνήσουμε το επόμενο πρωί με πρησμένα βλέφαρα.

Η κρέμα ματιών που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ξηρότητα και τις γραμμές αφυδάτωσης -το «σπάσιμο»- δεν χρειάζεται να έχει πλούσια υφή, αλλά ενυδατικούς παράγοντες που μπορούν να διαπεράσουν την επιφάνεια, να δράσουν σε βάθος και συγχρόνως να προσφέρουν στην επιδερμίδα απαλότητα και άνεση . Όσο για το πόση κρέμα είναι αρκετή, το γνωστό μότο less is moreστην περίπτωση αυτή ισχύει απόλυτα.

7. Οι λιπαρές επιδερμίδες δεν χρειάζονται ενυδάτωση

Μύθος. Το μόνο που θα καταφέρετε παραλείποντας την ενυδάτωση είναι να κάνετε τη λιπαρή επιδερμίδα ακόμα πιο λιπαρή! Κάθε φορά που τα επίπεδα υγρασίας πέφτουν κάτω από τα φυσιολογικά όρια-άρα έχουμε αφυδάτωση-, σημαίνει συναγερμός και οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν ακόμα περισσότερο σμήγμα.

Όλες οι επιδερμίδες χρειάζονται ενυδάτωση, απλώς οι λιπαρές δεν αντέχουν τις βαριές και λιπαρές κρέμες.  Προτιμούν ανάλαφρες συνθέσεις με βάση το νερό που θα διατηρήσουν τα επίπεδα υγρασίας και θα αποτρέψουν τη συσσώρευση νεκρών αφυδατωμένων κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

8. Μη φοράτε κάθε μέρα ενυδατική, αφήνετε την επιδερμίδα σας πού και πού να αναπνεύσει.

Μύθος. Η επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας αποτελείται από νεκρά κύτταρα τα οποία φυσικά και δεν «αναπνέουν». Όσο για τα υπόλοιπα, τα ζωντανά κύτταρα, αυτά παίρνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά μέσω της μικροκυκλοφορίας όπως και από τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε.

Συγχρόνως, με την υγρασία που τους παρέχει μια ενυδατική κρέμα αναπληρώνουν τα αποθέματά τους που λιγοστεύουν με το πέρασμα του χρόνου και την διαρκή έκθεση της επιδερμίδας στο εχθρικό περιβάλλον.

9. Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα θα αργήσετε να κάνετε ρυτίδες

Μύθος. Η αλήθεια είναι ότι η λιπαρή επιδερμίδα δεν γερνά ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα από την ξηρή επιδερμίδα, απλά διαφορετικά…

Λόγω του μεγαλύτερου πάχους της- γενετικά προκαθορισμένου- δεν αφυδατώνεται εύκολα, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται πρόωρα οι λεπτές επιφανειακές γραμμές και ρυτίδες που χαρακτηρίζουν την ξηρή επιδερμίδα. Οι ρυτίδες όμως που σχηματίζονται με το πέρασμα του χρόνου, είναι δυστυχώς πιο βαθιές…

10. Οι λεπτές κόκκινες γραμμές στο πρόσωπο είναι «σπασμένα» αγγεία.

Μύθος. Τα αγγεία «σπάνε» μόνο όταν χτυπάμε και μελανιάζουμε. Οι μικροσκοπικές κόκκινες γραμμές που βλέπουμε να σχηματίζονται συχνά στα μήλα και στα πλαϊνά της μύτης είναι ερυθρο-ευρυαγγείες , το πρώτο στάδιο μιας χρόνιας πάθησης που ονομάζεται ροδόχρους νόσος.

Πρόκειται για αγγεία τα οποία εξαιτίας διαφόρων παραγόντων-ανοιχτός φωτότυπος, αλλεργίες, ζεστά ντους, κατανάλωση πικάντικων τροφών και αλκοόλ, στρες ή έκθεση στον ήλιο- χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους να συσπώνται με αποτέλεσμα να παραμένουν μονίμως διεσταλμένα.

 

Πηγή: skingurus.gr

Leave A Reply