Γράμμα στη νέα μαμά!

0

Το να γίνεις για πρώτη φορά μαμά, είναι σαν να πηγαίνεις για πρώτη φορά σε μια καφετέρια στην ηλικία των 13 χρόνων και να βλέπεις όλα τα βλέμματα καρφωμένα πάνω σου.

Οι έμπειρες μαμάδες κάθονται στις πιο δημοφιλής θέσεις κτενισμένες και κομψές. Οι μαμάδες που θηλάζουν κάθονται λίγο πιο πίσω χαλαρές μεν άυπνες δε, παρέα με τον ντεκαφεινέ τους. Οι μαμάδες που κάνουν συν- κοίμηση με τα αγγελούδια τους, στους πίσω καναπέδες προσπαθώντας να τεντώσουν λίγο τα πόδια και τα χέρια τους για να ξεμουδιάσουν. Όλες μαζί περιμένουν την πρωτάρα μαμά την ώρα που ψάχνει για τραπεζάκι, να ρίξει τον καφέ και να της υποδείξουν τι έκανε λάθος και γιατί χύθηκε ο καφές.

Θέλω να πιστεύω ότι το πιο πάνω σενάριο, ανήκει στο συρτάρι κάποιου σεναριογράφου της δεκαετίας τους ‘80.
Μην ξεχνάς ότι όλες είμαστε μαμάδες και η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά μας. Πολλές από εμάς είναι πιθανόν να ξέχασαν την γεύση του ζεστού φαγητού αλλά και την μυρωδιά του καφέ την ώρα που τον φτιάχνουμε.

Η σχέση των έμπειρων και των νέων μαμάδων θα πρέπει να είναι δυνατή, θα πρέπει να είναι σχέση αλληλοϋποστήριξης. Και σίγουρα οι έμπειρες μαμάδες κοιτάνε τις νέες με νοσταλγία, με βλέμμα που λέει «Σε καταλαβαίνω»

Νέα μαμά, είναι φυσιολογικό ο νεροχύτης να είναι γεμάτος την ώρα που θα έρθω στο σπίτι σου για καφέ. Ξέρω ότι το βράδυ που θα κοιμηθεί το μωρό θα τα πλύνεις.

Καταλαβαίνω ότι ο λόγος που πιθανόν να έκανες εγγραφή στο γυμναστήριο είναι για να βγεις μια ώρα έξω από το σπίτι για να ξεκουράσεις το μυαλό σου, για τον ίδιο λόγο ξεκίνησα γυμναστική κι εγώ.

Είναι φυσιολογικό να θέλεις να εγκαταστήσεις κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο νηπιαγωγείο που θα πάει πρώτη φορά το παιδί σου, το έψαξα κι εγώ.

Σου αξίζουν συγχαρητήρια για το γεγονός ότι ξεκίνησες να καθαρίζεις το σπίτι σου με πιο φυσικούς τρόπους, το ξύδι κάνει μαγικά.

Δεν θα σε κρίνει κανένας επειδή θέλεις να γιορτάσεις τα γενέθλιά του συζύγου σου μόνοι σας, σε ένα εστιατόριο με ρομαντική μουσική.

Μην νιώθεις τύψεις επειδή θύμωσες του παιδιού σου για να το προστατέψεις να μην πέσει από το κρεβάτι, θα υπάρξουν πολλές φορές σαν κι αυτές.

Μην ντραπείς στο εμπορικό κέντρο όταν το παιδί σου κτυπιέται στο πάτωμα γιατί δεν θέλει να φύγετε, κοκκίνιζα κι εγώ στην αρχή. Δεν θα σε κρίνει καμία, ξέρουν όλες.

Θα μπορούσα να γράφω για αυτά ατέλειωτες ώρες. Ο ρόλος της μητρότητας έχει τις δυσκολίες του αλλά είναι γεμάτος χαρά και ευτυχία.

Μην σε απογοητεύουν οι δυσκολίες, δυσκολίες θα υπάρχουν όσο χρονών κι αν γίνουν τα παιδιά.

Νέα μαμά, να ξέρεις πως σε καταλαβαίνω.

Διάβασε επίσης: Πώς οι μαμάδες μπορούν να στηρίξουν η μια την άλλη

Leave A Reply