Μήπως είσαι έγκυος; Συμπτώματα εγκυμοσύνης

0

 

Μπορεί κάποιες γυναίκες να καταλαβαίνουν αμέσως την εγκυμοσύνη τους,  για κάποιες άλλες όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο προφανή.  Ποια είναι όμως τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης;

Καθυστέρηση περιόδου

Ενώ θεωρείτε η νούμερο ένα ένδειξη πιθανής εγκυμοσύνης, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του κύκλου, όπως το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή, η αυξομείωση του σωματικού βάρους κ.α.

Ευαισθησία στο στήθος

Ενοχλήσεις, ευαισθησία αλλά και αύξηση στο στήθος είναι ακόμα ένα πιθανό σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Το γυναικείο σώμα, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη ξεκινά να προετοιμάζεται για την περίοδο του θηλασμού.

Ναυτίες ή εμετός

Πολλές γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ταλαιπωρούνται από ναυτίες και εμετούς.   Οι ναυτίες και εμετοί μπορούν να ενοχλήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ενώ παλιότερα ξέραμε ότι οι ναυτίες είναι ένα πρωινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.  Κατά την έναρξη του δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης το σύμπτωμα αυτό εξαφανίζεται.

Κούραση

Πολλές γυναίκες αισθάνονται έντονη κούραση στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης τους. Το αίσθημα της κούρασης δεν συνδέεται πάντα με πραγματική σωματική κούραση και δεν έχει να κάνει με το αν είναι καθιστική η δουλειά της εγκύου ή χειρωνακτική.

Συναισθηματική φόρτιση

Λόγω των αυξημένων ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν συχνά σκαμπανεβάσματα στη ψυχολογία της εγκύου. Αυτό οφείλεται στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη που δυστυχώς κάποτε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα της γυναίκας.  Θεωρείτε κι αυτό ένα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Συχνοουρία

Ακόμη ένα από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που εμφανίζονται από τον πρώτο μήνα είναι η συχνοουρία. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς η μήτρα μεγαλώνει, ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, και έτσι υπάρχει  η ανάγκη για συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα. Τα αυξανόμενα επίπεδα προγεστερόνης προκαλούν διάταση των μυών που περιβάλλουν την ουροδόχο κύστη, δίνοντας την ψευδή αίσθηση ότι είναι πλήρης.

Ανάλογα με τον οργανισμό της κάθε γυναίκας δεν χρειάζεται να παρουσιάσει όλα τα συμπτώματα εγκυμοσύνης για να καταλάβει ότι είναι έγκυος. Δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη, ξεκινά να δημιουργείτε ο πλακούντας ο οποίος παράγει την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HGG), την ορμόνη η οποία κυκλοφορεί στο αίμα και στα ούρα.

Για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης μπορείτε να προμηθευτείτε ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο και ακολούθως να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ή να κάνετε μια εξέταση αίματος.

simptomata-egkimosinis

 

 

Leave A Reply