Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

0

Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων.

Πολλοί οι μικροί μαχητές της ζωής.

Πιο κάτω κάποιες μερικές αλήθειες γύρω από την προωρότητα:

Ένα πρόωρο μωρό που γεννιέται στις 24-25 εβδομάδες μπορεί να ζυγίζει 500 γραμμάρια και μέχρι να βγει από την εντατική να ζυγίζει μέχρι και 6 φορές περισσότερο;  Αυτή είναι μια μεγάλη μάχη που κερδίζουν, γι’αυτό και είναι μικρά θαύματα!

Ένα σημάδι για πρόωρο τοκετό είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι που ίσως αποτελούν ένδειξη προ εκλαμψίας. Εάν αισθάνεστε έντονους πονοκεφάλους ή έχετε υψηλή πίεση, θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Το έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με το αυξημένο ποσοστό πρόωρων τοκετών, όπως και με τη γέννηση ελλιποβαρών μωρών. Προσπαθήστε να αποφεύγετε αγχωτικές καταστάσεις και βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε το στρες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία (AAP), τα βρέφη που γεννιούνται μετά την 28η εβδομάδα και ζυγίζουν πάνω από 1 κιλό, έχουν 95% ή και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Πλαγιοκεφαλία παρατηρείται πιο συχνά στα πρόωρα μωρά, λόγω του ότι τα κρανιακά οστά γίνονται ισχυρότερα και σκληρότερα μόνο κατά τις τελευταίες δέκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Τα περισσότερα πρόωρα μωρά τρώνε πιο λίγο, αλλά περισσότερες φορές. Προσπαθήστε να καταγράφετε τις ώρες και ποσότητες των γευμάτων του, ώστε να προσαρμόζετε τα γεύματά του, ανάλογα με την αύξηση ή μείωση του βάρους του.

Το ξέρατε ότι στο υπερηχογράφημα που γίνεται το πρώτο τρίμηνο         (στις 11 με 13 βδομάδες), μπορεί να ανιχνευτούν περίπου οι μισές ανωμαλίες που μπορεί να εμφανιστούν στα όργανα του εμβρύου ή ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού;

Η μέθοδος καγκουρό μπορεί να ωφελήσει και τη μητέρα, αφού ενισχύει τη συναισθηματική και ψυχική της κατάσταση, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους μετά από έναν πρόωρο τοκετό.

Το μητρικό γάλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πρόωρων, αλλά και όλων των νεογέννητων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά θήλαστρα για να αντλήσετε το γάλα σε περίπτωση που δυσκολεύεστε ή όταν το μωρό δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σας

Τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με υπερβολικά χαμηλό βάρος, λόγω πολύ πρόωρου τοκετού, κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορα σωματικά προβλήματα, αλλά και από ψυχικά, αργότερα στη ζωή τους υποστηρίζει μία έρευνα του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ.

Διάβασε επίσηςEίναι προτιμότερο να γεννηθεί το μωρό στον 7ο παρά στον 8ο μήνα;

Πηγή:

Μωρά Θαύματα

Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία (AAP)

Leave A Reply