Το παιχνίδι στη φύση και τα οφέλη του

0

Το παιχνίδι στη φύση έχει εξαιρετικά μεγάλη αξία για τα παιδιά. Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί της ζωή μας και εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο περιορίζεται η πρόσβαση μας σε χώρους πρασίνου.

Οι ώρες του ελεύθερου παιχνιδιού και εξερεύνησης στη φύση είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών ιδιαίτερα σήμερα.


Το παιχνίδι στη φύση επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν και να εξερευνήσουν το φυσικό τους περιβάλλον, να αναπτύξουν μυϊκή δύναμη και καλύτερο συντονισμό στις κινήσεις τους.

Παίζοντας ενεργά σε εξωτερικούς χώρους βοηθάει στην ανάπτυξη της ευελιξίας, των λεπτών και ακαθάριστων κινητικών δεξιοτήτων καθώς και στην ανάπτυξη μιας ευρείας ποικιλίας φυσικών δεξιοτήτων.

Το ελεύθερο παιχνίδι στη φύση είναι εξαιρετικό για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των παιδιών. Μακριά από τους περιορισμούς του εσωτερικού παιχνιδιού, όταν τα παιδιά παίζουν στη φύση η φαντασία τους συχνά διεγείρεται από τα αντικείμενα γύρω τους και γρήγορα αξιοποιούν τη δημιουργικότητά τους.


Υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη και για την υγεία. Τα παιδιά είναι συχνά πιο δραστήρια όταν είναι έξω, γεγονός που τα βοηθά να έχουν δυνατά οστά και καλή φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα τους επιτρέπει να κάψουν επιπλέον ενέργεια και θερμίδες.

Εκτός από αυτό, το να είναι στον ήλιο, ακόμα και το χειμώνα, σημαίνει ότι τα παιδιά απορροφούν βιταμίνη D που είναι σημαντική για να έχουν γερά κόκαλα και δόντια και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.


Δεδομένου ότι οι εξωτερικοί χώροι είναι συνήθως λιγότερο γεμάτοι από τους εσωτερικούς χώρους, για τα ιδιαίτερα ντροπαλά παιδιά ίσως είναι πιο εύκολο να συμμετάσχουν σε παιχνίδια και δραστηριότητες, ενώ θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να μιλάνε με διαφορετικά παιδιά και να κάνουν νέους φίλους.

Όλα αυτά ενθαρρύνουν τα παιδιά να μάθουν κοινωνικές δεξιότητες και πώς να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά μακριά από τη συνεχή εποπτεία των ενηλίκων.


Το παιχνίδι στη φύση επίσης επιδρά θετικά και στην ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά νιώθουν πιο ευτυχισμένα και ήρεμα όταν παίζουν έξω.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το να παίζουν στη φύση βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν βιταμίνη D, η οποία αποδεδειγμένα συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και στη δημιουργία μιας πιο θετικής ψυχικής στάσης.

Το παιχνίδι έξω βοήθα τα παιδιά να εκτονώσουν όλη την ενέργεια που έχουν ειδικά σε παιδιά που είναι πολύ δραστήρια και υπερκινητικά. Αυτό τους βοηθά να γίνονται πιο ήρεμα και να μπορούν μετά να εστιάσουν την προσοχή τους σε δραστηριότητες που το απαιτούν.


Τέλος το ελεύθερο παιχνίδι στη φύση, βοηθά τα παιδιά να γίνουν πιο ανεξάρτητα. Όταν παίζουν έξω τα παιδιά συχνά βρίσκονται μακριά από την άμεση εποπτεία των ενηλίκων.

Αυτό τους βοηθά να μάθουν να είναι ανεξάρτητα όταν αλληλεπιδρούν κοινωνικά με άλλα παιδιά, καθώς και να μάθουν να παίζουν μόνα τους.

Μαθαίνουν πώς να περιμένουν τη σειρά τους όταν παίζουν με άλλα παιδιά, πώς να σηκώνονται όταν πέφτουν, και πώς να διαχειρίζονται άγνωστες καταστάσεις για πρώτη φορά με αποτέλεσμα τα παιδιά να μάθουν πώς να είναι ανεξάρτητα και να στηρίζονται στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η παιγνιοθεραπεία και ποια τα οφέλη στα παιδιά

Μπελίνα Λούβρου –Εγγεγραμμένη Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών & Εφήβων MBACP  (Α.Μ.: 238718)

The Healing Stars, Play Therapy and Parenting Support

Τηλ: +357 99 874917 Email:[email protected]


     

Leave A Reply