Αλλεργία στη πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος

0

Συχνά ακούμε αρκετές μαμάδες να παραπονιούνται σχετικά με αλλεργίες που ταλαιπωρούν τα παιδιά τους.  Μια από αυτές είναι η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΤΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ;

Η αλλεργία στη πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος είναι η πιο συχνή αλλεργία στα παιδιά επηρεάζοντας περίπου το 2-3% των παιδιών.

Συνήθως η εμφάνιση αυτής της αλλεργίας παρατηρείται σε ένα βρέφος κατά την έναρξη της λήψης βρεφικού γάλακτος.

Η συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί αν και σπάνια στα βρέφη που θηλάζουν, με συχνότητα περίπου 0.5%.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΤΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ;

Τα συμπτώματα χωρίζονται σε “ΑΜΕΣΑ” τα οποία εμφανίζονται αμέσως ή μέσα σε 2 ώρες από τη κατανάλωση του γάλακτος και χρειάζεται ΑΜΕΣΗ ιατρική φροντίδα ή σε “ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ” τα οποία εμφανίζονται από 2 ώρες μέχρι και 72 ώρες μετά τη κατανάλωση του γάλακτος.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργία στη πρωτεΐνη γάλακτος μπορεί να είναι πολλά και διαφορετικά.

Πολλά σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα (διάρροια, εμετός, δυσκοιλιότητα, αίμα στα κόπρανα), ή/και το δέρμα (έκζεμα, κνίδωση, δερματικά εξανθήματα), ή/και με το αναπνευστικό σύστημα (δύσπνοια, ρινίτιδα, πνευμονικό οίδημα, αναπνευστικό συριγμός).

Επίσης συχνοί είναι οι κολικοί, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενώ πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από ένα συμπτώματα. !!

Στην περίπτωση που παρατηρείται οποιαδήποτε ανωμαλία μετά από τη πρόσληψη του γάλακτος ή μια κατάσταση που εμφανίζεται για κάποιο καιρό τότε αποταθείτε στο παιδίατρο σας.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ;

Για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στη πρωτεΐνη γάλακτος η μόνη λύση είναι ο αποκλεισμός της πρωτεΐνης αγελαδινού γάλακτος από τη διατροφή του παιδιού.

Η δίαιτα αυτή ονομάζεται δίαιτα αποκλεισμού. Εάν το Βρέφος τρέφεται με γάλα φόρμουλας τότε ο παιδίατρος θα σας συστήσει υποαλλεργικό γάλα, το οποίο είναι προϊόν εκτενούς υδρόλυσης. Το βρεφικό γάλα εκτενούς υδρόλυσης περιλαμβάνει πρωτεΐνες σπασμένες σε πιο μικρή μορφή ώστε να είναι πιο ανεκτές.

Συνήθως αυτή η μορφή δίνεται για 2-4 βδομάδες και αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν τότε δίνεται γάλα φόρμουλας αμινοξέων.

Οι φόρμουλες που έχουν ως βάση τη σόγια θα πρέπει να αποφεύγονται σε βρέφη κάτω των 6 μηνών αφού μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα του βρέφους λόγω της υψηλής ποσότητας οιστρογόνων που περιέχουν.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΘΗΛΑΖΩ;

Στη περίπτωση που το βρέφος θηλάζει τότε η μητέρα θα πρέπει να αποκλείσει από τη διατροφή της όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνη γάλακτος.

Είναι σημαντικό οι μητέρες να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη αφού αυτό μπορεί να επηρεάσει και το βρέφος που θηλάζει. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται συμπλήρωμα ασβεστίου εκτός εάν η μητέρα καταναλώνει αρκετό γάλα από άλλες πηγές ασβεστίου.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ;

Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με αλλεργία στη πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος αλλά τρώει στερεά τρόφιμα τότε θα πρέπει να ακολουθεί δίαιτα αποκλεισμού από τροφές που περιέχουν τη πρωτεΐνη γάλακτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό το παιδί να αναπληρώνει το ασβέστιο από άλλες καλές πηγές ασβεστίου.

Για αυτό θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση από Κλινικό Διαιτολόγο ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζεται ποια τρόφιμα επιτρέπονται για να αποφευχθούν πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις αλλά και για να αποφευχθούν πιθανές διατροφικές ελλείψεις.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ;

Γαλακτοκομικά προϊόντα από άλλα θηλαστικά (π.χ. κατσίκας) απαγορεύονται αφού οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι παρόμοιες, έτσι μπορεί να επηρεάσουν το βρέφος.

 ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΦΑΕΙ ΠΟΤΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ;

Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών με αλλεργία στις πρωτεΐνη γάλακτος υποχωρεί σε περισσότερο από το 50% των παιδιών μέχρι το 1ο έτος ηλικίας ενώ περίπου στο 85-90% των παιδιών υποχωρεί μέχρι το 3ο έτος ηλικίας.

Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αφού για το κάθε παιδί ακολουθείται μία διαδικασία επανεξέτασης κάθε 6 μήνες στην οποία εξετάζεται η ανοχή στο γάλα αγελάδας.

Η επανεξέταση περιλαμβάνει τη λεγόμενη “αγελαδινή σκάλα”, στη οποία ξεκινάμε από προϊόντα που περιέχουν μικρές ποσότητες ψημένων γαλακτοκομικών προϊόντων, και εάν είναι καλά ανεκτά τότε δίνονται σταδιακά και άλλα προϊόντα που περιέχουν αγελαδινό γάλα μέχρι να φτάσουμε στη τελική φάση όπου το γάλα καταναλώνεται φρέσκο ή σε μορφή τυριού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Είναι πολύ σημαντικό αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας πάσχει από αλλεργία να αποταθείτε στο παιδίατρο σας.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό μαζί με το Κλινικό Διαιτολόγο να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα ώστε να γίνει σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας παίρνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Επίσης θα πρέπει να γίνει και εκπαίδευση για την αποφυγή κρυμμένων φαγητών που μπορεί να προκαλέσουν ξανά την αλλεργική αντίδραση.

Χρήστος Βήχας Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.facebook.com/pg/vichasnutrition

 

 

Leave A Reply