Γιατί επέλεξα να μείνει με τη γιαγιά και όχι με την νταντά

0

Όσο πλησίαζε η ώρα να επιστρέψω στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας, τόσο μεγάλωνε το άγχος μου για το που θα αφήσω αυτό το μικρό πλασματάκι. Είχα ευθύνη για την ασφάλεια του και για την ψυχολογία του όσο εγώ θα έλειπα από κοντά του. Άρα η επιλογή μου θα έπρεπε να είναι αυστηρή.

Η μητέρα μου, μου είπε από την πρώτη στιγμή ότι είναι πρόθυμη να κρατήσει το μωρό κοντά της και να το φροντίζει αφού πλέον δεν δουλεύει. Δεν της απάντησα ούτε θετικά ούτε αρνητικά και της είπα ότι θα το σκεφτώ.

Σίγουρα αφήνοντας το παιδί σε ένα πολύ στενό σου πρόσωπο νιώθεις ασφάλεια και περισσότερη σιγουριά. Υπάρχουν όμως κάποιοι προβληματισμοί. Αυτούς τους προβληματισμούς έπρεπε να σκεφτώ.


Οι γιαγιάδες μεγαλύτερης ηλικίας κουράζονται πιο εύκολα. Δεν έχουν τις αντοχές που έχει μια νταντά 30 χρονών. Όσο κι αν αγαπούν τα εγγόνια τους δεν είναι εύκολη υπόθεση να έχει στο σπίτι ένα βρέφος και αργότερα ένα δίχρονο παιδί όλο ενέργεια. Οι νταντάδες σε αυτό το θέμα έχουν σίγουρα περισσότερες αντοχές.


Οι γιαγιάδες αγαπούν υπερβολικά τα εγγόνια τους. Αυτό σίγουρα είναι καλό, αλλά κάποτε έχει τα αρνητικά του. Μήπως θα το κακομαθαίνει; Μήπως δεν θα έχει το μωρό σε ένα πρόγραμμα με συνέπεια το μωρό να μπερδεύεται σχετικά με το τι μπορεί και τι όχι να κάνει στο σπίτι;

Μήπως θα γίνεται και μπέρδεμα με το φαγητό αργότερα; Σοκολάτες, μπισκότα και άλλα γλυκά; Και για να μην παρεξηγηθώ δεν ήμουν ποτέ αυστηρή με το παιδί μου στο θέμα της διατροφής. Ήθελα απλά να μην γίνεται υπερκατανάλωση, ήθελα απλά να τρώει πρώτα το φαγητό και αργότερα γλυκό.

Οι γιαγιάδες είναι πιο χαλαρές σε αυτό το θέμα. Και επειδή δεν θέλουμε να τις στεναχωρήσουμε προσπαθούμε με τρόπο να δηλώσουμε τους κανόνες μας.

Με τις νταντάδες είναι διαφορετικό, ξεκαθαρίζεις τα πράγματα από την αρχή και αν δεις ότι κάτι δεν πάει καλά μπορείς να κάνεις την παρατήρηση σου. Για παράδειγμα αν δεν έφαγε το φαγητό του δεν μπορεί να του προσφέρει κάτι γλυκό. 


Στο θέμα της ασφάλειας. Με τη γιαγιά όπως ανάφερα και πιο πάνω η μητέρα νιώθει περισσότερη ασφάλεια ότι το μωρό βρίσκεται σε καλά χέρια. Με την νταντά όσο καλή κι αν είναι όσες συστατικές επιστολές κι αν έχει ποτέ μα ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρη 100% για καμία.


Στο θέμα της εκπαίδευσης. Μια νεαρότερη κοπέλα μπορεί να μάθει περισσότερα πράγματα σε θέμα εκπαίδευσης σε ένα παιδί από μια γιαγιά μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά εδώ το θέμα μας δεν είναι η εκπαίδευση σε ένα μωρό 4 μηνών. Όταν με το καλό θα πάει σχολείο θα έχει να μάθει πολλά.

Αυτοί ήταν οι δικοί μου προβληματισμοί για την επιλογή νταντά ή γιαγιά. Στη δική μου περίπτωση αποφάσισα ότι θα αφήσω το μωρό μου με τη γιαγιά του. Ήμασταν τυχεροί γιατί μπορούσε η γιαγιά να κρατήσει το μωρό, ένα προνόμιο που δυστυχώς δεν έχουν όλοι οι γονείς.

Βλέποντας τα πράγματα δύο χρόνια μετά είμαι χαρούμενη γιατί πήρα τη σωστή απόφαση. Οι διαφωνίες που είχαμε ήταν πολύ μικρές σε σχέση με αυτά που απέκτησε το μωρό μου αυτά τα δύο χρόνια.

Leave A Reply