Μαμά μου, μη φωνάζεις!

0

Γεια σας υπέροχες μανούλες, ξέρω ότι όλες έχετε βιώσει μια κατάσταση όπου το αγαπημένο σας παιδάκι βγήκε εκτός ελέγχου και δεν μπορούσατε με τίποτα να το ηρεμίσετε.  

Όμως μην ανησυχείτε. Αυτό συμβαίνει σε όλες μας, είναι φυσιολογικό.

Σαν μαμά με ζωηρό μωρό – αν και δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλα στον γιό μου, βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις. Έχασα πολλές φορές τον έλεγχο, ειδικά όταν έκανε σκηνές δημόσια και συμπεριφερόταν σαν παιδί που στο σπίτι καταπιέζεται. Όχι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά ο κόσμος που μας βλέπει δεν το γνωρίζει.

Μετά από πολλές συζητήσεις με άλλες μαμάδες και πολλές φορές με ψυχολόγους δοκίμασα διάφορα πράγματα. Μερικά από αυτά με επιτυχία και θα ήθελα πολύ να τα μοιραστώ μαζί σας.

Σταμάτα να φωνάζεις

Υπήρχαν φορές που η συμπεριφορά του ήταν άσχημη. Τόσο άσχημη που οι γύρω μας δυσανασχετούσαν και ερχόμουν συνέχει σε δύσκολη θέση. Δεν λέω ότι πάντα φώναζα και θύμωνα αλλά υπήρχαν φορές που για να σταματήσει, έπρεπε να υψώσω τον τόνο της φωνής μου.

Σταμάτησα να το κάνω όμως γιατί ήταν λάθος.

Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, πάρε μια βαθιά ή πολύ βαθιά ανάσα και περίμενε λίγο πριν αντιδράσεις. Προσπάθησε για λίγο να αγνοήσεις τα βλέμματα γύρω σου. Στην αρχή ίσως να είναι δύσκολο να το εφαρμόσεις αλλά σιγά σιγά θα γίνει πιο εύκολο.

Μετά από τις βαθιές αναπνοές πάρε το παιδάκι σου αγκαλιά και δώσει του λίγα φιλιά. Ψιθύρισε του στο αυτί πόσο πολύ το αγαπάς.

Μίλησε του

Η συζήτηση είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε διάφορες καταστάσεις για την επίλυση προβλημάτων. Το ίδιο και με το παιδί σου.

Το παιδί άρχισε να συμπεριφέρεται άσχημα για κάποιο λόγο. Είτε αυτός ο λόγος είναι λογικός για εμάς είτε όχι, το παιδί ενοχλήθηκε από κάτι.

Τα μικρά παιδία λόγω του ότι δεν έχουν πλήρη λεξιλόγιο δυσκολεύονται να εκφραστούν και να πουν τι θέλουν, ή τι τους ενόχλησε.

Μια μαμά όμως όσο περιορισμένο κι αν είναι το λεξιλόγιο του παιδιού της μπορεί να καταλάβει αυτό που θέλει να της πει. Άκουσε το λοιπόν. Πιθανόν απλά να θέλει μόνο αγάπη και σημασία.

Απόσπαση προσοχής

Το μαγικό μου κόλπο. Μετάφερε αλλού την προσοχή του παιδιού. Δείξε του ή πες του κάτι που θα το βρει ενδιαφέρον και θα ξεχαστεί.

Δείξε του κάτι ενδιαφέρον είτε στο κινητό σου, είτε έξω από το παράθυρο ένα ζωάκι, ένα αυτοκίνητο. Περίγραψε με θαυμασμό την εικόνα που έχεις για την δει και το παιδί έτσι.

Δοκίμασε τα πιο πάνω την επόμενη φορά που το μικρούλι σου θα σε φέρει σε δύσκολη θέση και θα δεις διαφορά 🙂

Διάβασε επίσης Πως οι μητέρες μπορούν να στηρίξουν η μια την άλλη

Leave A Reply