Μελαγχολία των γιορτών

0

Τα Χριστούγεννα οι περισσότεροι είμαστε χαρούμενοι! Ανυπομονούμε να έρθουν οι διακοπές των Χριστουγέννων όπου θα συγκεντρωθούμε με οικογένεια και φίλους! Φαγητό, γλυκά, δώρα, Άγιος Βασίλης.

Όμως όλη αυτή την ευχάριστη για εμάς φασαρία, κάποιοι την βλέπουν με άλλο μάτι.

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μεγάλο στρες με όλα αυτά! Ειδικά όσοι υποφέρουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς με κατάθλιψη, τα Χριστούγεννα δυσκολεύονται περισσότερο.

Αρκετοί από αυτούς πιέζουν τον εαυτό τους να δείχνουν χαρούμενοι κάτι που τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο άγχος.

Οι αριθμοί αυξάνονται τόσο, που πιθανόν κάποιο άτομο κοντά μας υποφέρει από αυτό.

«Τα Χριστούγεννα γίνονται η αφορμή όχι μόνο για την επιδείνωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αλλά ακόμα και για την εμφάνιση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών», αναφέρει ο δρ. Θάνος Ασκητής.

Πως μπορείς να αποφύγεις την μελαγχολία των γιορτών:

  • Να είσαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις ήδη.
  • Να μην συγκρίνεις την οικογένεια, το σπίτι, τη δουλειά σου με αυτά φίλων και γνωστών.
  • Δεν υπάρχουν  τέλειες μαμάδες, τέλεια σπίτια και τέλειες οικογένειες.
  • Μην πιέζεις τον εαυτό σου να τα έχεις όλα στην εντέλεια. Επένδυσε τον περισσότερο χρόνο σου εκεί που αξίζει, δηλαδή στην οικογένεια σου.
  • Όσο λιγότερο εξαρτάσαι / περιμένεις από άλλους τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να απογοητευθείς.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν καταλάβουμε ότι κάποιο δικό μας άτομο είναι θλιμμένο ή υποψιαζόμαστε ότι λόγω των εορτών περνά μελαγχολία:

  • Να συζητήσουμε μαζί του. Μπορούμε να τον ρωτήσουμε αν του συμβαίνει κάτι και να του αναφέρουμε ότι αν χρειαστεί να μιλήσει με κάποιον είμαστε εκεί. Είναι καλύτερα να ρωτήσουμε ευθέος τι του συμβαίνει παρά να κάνουμε εικασίες.
  • Να του δείξουμε ότι συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του χωρίς να σχολιάζουμε αν ανησυχεί άδικα για κάτι ή αν είναι υπερβολικός.
  • Αν υποψιαζόμαστε ότι το άτομο αυτό υποφέρει από κατάθλιψη και δεν είναι λόγω των εορτών, τότε θα πρέπει να του εισηγηθούμε να μιλήσει με κάποιον ειδικό.

Τα Χριστούγεννα δεν χρειάζεται να τα έχουμε όλα στην εντέλεια για να περάσουμε υπέροχα!

melagxolia-giorton

Leave A Reply