Αν μου έλεγε κάποιος πριν να γίνω μάνα ότι οι μαμάδες μεταξύ τους σφάζονται θα τον έβγαζα τρελό. Σιγά μην ασχολείται η μια με το τι κάνει η άλλη ή να την νοιάζει τι ταΐζει το παιδί της η γειτόνισσα. Αυτά τα πράγματα γίνονται μόνο σε Αμερικάνικες κωμωδίες.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι πολύ τοξικοί. Που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι απλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κρίνουν με άσχημο τρόπο τι κάνει η κάθε μάνα με το παιδί της. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τις επιλογές των άλλων.
Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τις επιλογές των άλλων.
Για παράδειγμα, όταν μια μάνα δηλώσει ότι εμβολιάζει το παιδί της σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και βρίσκεται σε συζήτηση με αντιεμβολιαστες το bullying που «τρώει» δεν περιγράφεται. Ότι είναι αγράμματη, ότι δεν διαβάζει στο Google συνεντεύξεις από γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα δικά τους παιδιά και πολλά πολλά άλλα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εισαγωγή στερεών τροφών στα παιδιά. Εκεί κι αν υπάρχουν τσακωμοί και κλάματα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείτε περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα. Την ώρα που η καημένη μαμά καταφέρνει να κοιμίσει το καμάρι της και να ξεσκάσει λίγο χαζεύοντας το Facebook, τσουπ η απορία.
«Από ποιο μήνα μπορώ να δώσω ρυζάλευρο στο παιδί μου»;
Να δώσεις ρυζάλευρο στο παιδί σου;;; Και το ρωτάς δημόσια; Θα δώσεις αυτές τις αηδίες να φάει το σπλάχνο σου; Ξέρεις τι περιέχει μέσα το ριζάλευρο; Να φας εσύ ριζάλευρο, όχι να ταΐσεις το παιδί σου!
Οκ, οκ μαμάδες! Δεν θεωρώ ότι η ερώτηση αυτή αποτελεί δήλωση ενός τρομοκράτη!! Είναι απορία μιας νέας μαμάς που πιθανόν να μην έχει κάποιο να την συμβουλέψει, και προσπαθεί να λύσει τις απορίες της ρωτώντας τις πιο έμπειρες μαμάδες. ΣΤΟΠ!!
Εξηγήστε της με όμορφο τρόπο ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει για να κάνει σωστή εισαγωγή στο παιδί της. Εξηγήστε της γιατί θεωρείτε λάθος να δώσει στο παιδί της ριζάλευρο στους 4 μήνες. Μην την κάνετε να κλείσει το Facebook και να ντρέπεται να κυκλοφορήσει στην κοινωνία.
Τι παιχνίδια μπορώ να κατεβάσω στο iPad για το παιδί;
Τι εννοείς ότι αφήνεις το παιδί σου να κρατά iPad; Ξέρεις πόσο κακό κάνει αυτό στα μάτια του; Δεν είναι σωστό να κάνεις το iPad babysitter του παιδιού σου.
Το ξέρουμε μανούλες μου ότι δεν είναι καλό να χρησιμοποιούν τα παιδιά για ώρες κινητά και ταμπλετ. Το ξέρουμε ότι δεν είναι καλό να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση. Αλήθεια διερωτηθήκαμε ποτέ αν αυτή η μάνα που ρωτά για το iPad έχει κάποιο να την βοηθά στο σπίτι; Αν εκείνο το μισάωρο θέλει να δώσει το iPad στο παιδί της για να μπορέσει να μαγειρέψει; Δεν ξέρουμε, δεν κρίνουμε! Συμβουλεύουμε και δίνουμε εναλλακτικές λύσεις εμείς οι έμπειρες.
Γιατί έκανες καισαρική;
Ήταν
απαραίτητη; Ρώτησες ακόμα 2-3 γιατρούς
για να σιγουρευτείς; Μήπως σου γέλασε ο γιατρός για να πιάσει €500 παρά πάνω;
Όχι όχι λάθος σου πήγες σαν αρνί στη σφαγή!
Όχι αγαπημένες μου, δεν πήγε σαν αρνί στην σφαγή. Υπήρχε λόγο που έκανε την
καισαρικής, σοβαρός μάλιστα. Δεν υπάρχει λόγος να την κάνετε να νιώσει
χειρότερα, προσπαθεί να αναρρώσει από μια επέμβαση. Υπάρχει ήδη πόνος. Ακόμα κι
αν την ξεγέλασε ο γιατρός της, αυτό το γιατρό εμπιστεύεται, είναι δύσκολο για
τη ψυχολογία μιας γυναίκας στον 8-9 μήνα της εγκυμοσύνης της να τρέχει να βρει
άλλο γιατρό γιατί υπάρχει η υποψία ότι ο γιατρός της θα της γελάσει.
Τώρα πια δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, δεν μπορεί το βρέφος να επιστρέψει στην μήτρα και να γεννηθεί φυσιολογικά (αν όντως την ξεγέλασε ο γιατρός).
Επομένως μια συμβουλή, ενημέρωση σχετικά με το φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική είναι αρκετή σε μια κοπέλα που μόλις γέννησε. Εκεί να δείξουμε τις γνώσεις και το ενδιαφέρον μας, αν όντως νοιαζόμαστε και τα γράφουμε αυτά.
Μια νέα μαμά δεν χρειάζεται κριτική και προσβολές για τις επιλογές της, για να πάρει το θάρρος να ρωτήσει κάτι σημαίνει ότι «το ψάχνει» και χρειάζεται ενημέρωση. Ενημερώστε την λοιπόν!
Αγάπη μόνο.
ΧΜ