Πρωινή vs βραδινή ενυδάτωση: τι ξεχωριστό ”απαιτούν”;

0

Η συστηματική ενυδάτωση είναι το μόνο που ζητά επιτακτικά η επιδερμίδα μας από τα νεανικά χρόνια μέχρι την ώριμη ηλικία.

Την προστιθέμενη όμως αξία την δίνουν τα ενεργά μόρια κάθε φόρμουλας. Που φυσικά δεν μπορεί να είναι τα ίδια για όλο το εικοσιτετράωρο, όπως άλλωστε δεν είναι ίδιες και οι απαιτήσεις του δέρματος στη διάρκεια της μέρας.

Η ενυδάτωση και πάλι στο…μικροσκόπιο. Δικαιολογημένα αφού, όπως ξέρουμε, είναι η πιο σημαντική φροντίδα, από την εφηβεία μέχρι τα χρόνια της ωριμότητας.

Πρακτικά η ενυδάτωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αποκατάσταση των φυσιολογικών αποθεμάτων νερού ή υγρασίας στο δέρμα. 

Όταν τα επίπεδα μειώνονται- λόγω ενδογενών και εξωγενών παραγόντων- το υδρολιπιδικό φιλμ, το τείχος άμυνας και προστασίας του δέρματος, παύει να είναι συμπαγές, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμο νερό και σταδιακά τα σημάδια της πρόωρης φθοράς να αποτυπώνονται στην επιδερμίδα.

Τις απώλειες έρχονται να αντισταθμίσουν οι ενυδατικές κρέμες είτε παρέχοντας νερό είτε, πάλι, αποτρέποντας την εξάτμισή του από την επιφάνεια, συμβάλλοντας έτσι στην ενισχυμένη προστασία το πρωί και την τόνωση της κυτταρικής ανανέωσης, για την απαραίτητη αποκατάσταση των ζημιών, το βράδυ. Αξίζει να δούμε με ποιον τρόπο :

Τα must της πρωινής …βάρδιας

Αντηλιακά φίλτρα – Γιατί έχει πλέον αποδειχτεί πως η καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο- ακόμη και σε μικρές δόσεις από το παράθυρο του γραφείου ή του αυτοκινήτου- χωρίς προστασία, ευθύνεται για το 80% των σημαδιών γήρανσης που αποτυπώνονται σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι γνωστό ότι κάθε φορά που το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο, οι ακτίνες UV οδηγούν στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών, προκαλούν δομικές αλλαγές και φθείρουν τα δερματικά κύτταρα με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων.

Αντιοξειδωτικά συστατικά- Το έτερον ήμισυ -μαζί με τα αντηλιακά φίλτρα- της ολοκληρωμένης πρωινής φροντίδας.

Τα αντιοξειδωτικά είναι οι πολύτιμες ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα δεσμεύοντας ή εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες

ρίζες, τον βασικό «ένοχο» για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Ειδικά στο σύγχρονο τρόπο ζωής που οι πηγές παραγωγής ελεύθερων ριζών – ήλιος, αστική ρύπανση, μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών- αφθονούν με το παραπάνω, έχουμε πολλούς και σοβαρούς λόγους να επιδιώκουμε οι ενυδατικές φόρμουλες της επιλογής μας να είναι ενισχυμένες με μια, δύο ή και τρεις, ακόμη, ευεργετικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Λεπτόρρευστη υφή. Το puzzle της ολοκληρωμένης πρωινής ενυδατικής φροντίδας συμπληρώνει η υφή του προϊόντος.

Γιατί πέρα από τη φόρμουλα, η υφή έχει σημαντικό μερίδιο στο να λειτουργεί και να αποδίδει σωστά κάθε ενυδατική κρέμα.

Τις πρωινές, λοιπόν, ώρες που ο χρόνος πιέζει και θέλουμε η κρέμα μας να απορροφάται άμεσα χωρίς να βαραίνει την επιδερμίδα και να αφήνει γυαλάδα, επιλέγουμε λεπτόρρευστες υφές σε μορφή emulsion ή gel με βάση το νερό και χαμηλή περιεκτικότητα σε έλαια.

Τι ενισχύει τη βραδινή δράση

Πλούσιες ενυδατικές φόρμουλες. Στη διάρκεια της νύχτας που οι μηχανισμοί επανόρθωσης και ανάπλασης λειτουργούν στο μάξιμουμ η απώλεια υγρασίας είναι μεγάλη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το προϊόν βραδινής περιποίησης οφείλει να είναι πλούσιο σε ενυδατικούς παράγοντες που αναπληρώνουν τις ελλείψεις και οχυρώνουν το δέρμα στις επιθέσεις της επόμενης μέρας.

Τη λύση δίνουν οι μάσκες ύπνου ή αλλιώς sleeping packs και οι ενισχυμένες κρέμες με χορταστικές δόσεις ενυδατικών και μαλακτικών συστατικών.

Συστατικά με αντιγηραντική δράση. Το ζητούμενο στη βραδινή περιποίηση είναι η τόνωση και η ενίσχυση των φυσικών μηχανισμών διόρθωσης και αναδόμησης.

Όταν λοιπόν με το πέρασμα του χρόνου οι ρυθμοί φθίνουν επιλέγουμε φόρμουλες με υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά αποκατάστασης- ρετινόλη-, αναπλήρωσης- υαλουρονικό οξύ, ceramides, γλυκοζαμινογλυκάνες-, ανανέωσης – οξέα φρούτων- και ρυθμιστικούς παράγοντες, όπως είναι τα πεπτίδια.

Συνθέσεις με παχύρρευστη υφή. Στο τέλος της μέρας το δέρμα έχει ανάγκη από ενίσχυση και …pampering. Το πρώτο βήμα είναι ο καθαρισμός. Το δεύτερο και ουσιαστικό η αποκατάσταση των ζημιών και η προετοιμασία για την επόμενη μέρα.

Στο δεύτερο σημαντικό ρόλο έχει και η υφή των προϊόντων. Οι παχύρρευστες φόρμουλες αγκαλιάζουν την επιδερμίδα, διασφαλίζοντας τις ιδανικές συνθήκες για τη σταδιακή απορρόφηση των ευεργετικών συστατικών και την καλή λειτουργία των κυττάρων.

Αντωνία Θωμοπούλου

https://www.skingurus.gr/

Leave A Reply