Στους γονείς που ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους…

0

Αν δεν είσαι γονιός δεν ξέρεις τι πάει να πει ανησυχία για το μέλλον του παιδιού σου, πώς όμως το ίδιο το παιδί εκλαμβάνει αυτή την ανησυχία; Κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων ο κάθε μαθητής περνά από φάσεις πίεσης, άγχους, διαβάσματος. Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο.

Η περίοδος όμως που είναι ιδιαίτερα πιεστική, είναι όταν κληθεί να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του, για τις σπουδές του. Νιώθει πραγματικά μπερδεμένος, ψάχνει για απαντήσεις, προβληματίζεται.

Όλη αυτή η κατάσταση, ως γονείς, σας προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία για το «μέλλον» του παιδιού σας. Νιώθετε ότι δεν είναι αρκετά μεγάλος, αρκετά «ώριμος» για να πάρει τέτοιου είδους «σοβαρές» αποφάσεις.

Η ανησυχία σας ίσως να είναι δικαιολογημένη, όμως μεταφέρνοντάς του τις σκέψεις αυτές, πολύ πιθανόν να τις υιοθετήσει και να σκέφτεται ότι όντως δεν είναι σε θέση να αποφασίσει τι να επιλέξει, ότι δε γνωρίζει και πολλά πράγματα άρα το καλύτερο θα είναι να βγει από τη δύσκολη θέση και αποφασίσει κάποιος άλλος γι’ αυτόν.

Συζητάτε μαζί του με όλη την καλή σας διάθεση για να βρείτε από κοινού απαντήσεις. Δεν υπάρχει καλύτερο μέσο επικοινωνίας από μια εποικοδομητική συζήτηση. Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης αυτής όμως, φροντίστε να του μεταφέρετε την εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπό του και να τον διαβεβαιώσετε ότι θα του παρέχετε τα εφόδια που χρειάζεται μέχρι να φτάσει σε μια απόφαση.

Ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεται έτσι πρέπει να ψάξει, να ρωτήσει, να μάθει, να φιλτράρει, να επισκεφτεί ένα ειδικό.  Ότι δε θα βρει έτοιμες λύσεις από κανένα αφού κανείς δεν ξέρει καλύτερα τις ανάγκες και τα θέλω του εκτός από τον ίδιο, γι’ αυτό και πρέπει να τα ανακαλύψει.

Ότι η ευθύνη της επιλογής αυτής του ανήκει. «Ευθύνη» …Βαρυσήμαντη λέξη. Κι όμως πρέπει να έρθει σε επαφή με τις ευθύνες του συνειδητοποιώντας πως όλες οι αποφάσεις έχουν το ρίσκο τους αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Ότι εσείς θα είστε εκεί να τον στηρίξετε και να συζητήσετε μαζί του όποτε έχει ανάγκη να ακούσει μια αντικειμενική γνώμη.

Ας ακούει συχνότερα πόσο σημαντικό είναι να προσπαθεί και να ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και πως ο δρόμος που θα χαράξει θα είναι μοναδικός και θα του ανήκει. Ανησυχείτε και θέλετε το καλύτερο γι’ αυτόν, προσφέροντάς του όμως τα εφόδια και την εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη θα σας δώσει απρόσμενη χαρά η προσωπικότητα που θα δείτε να δημιουργείται.

Μαριγιώργια Βοσκαρίδου

Σύμβουλος Προσωπικής & Επαγγελματικής Ανάπτυξης
Lignum Vitae Counseling & Education
https://www.lignumvitae.eu | info@lignumvitae.eu | +357 99 233990
Facebook
Instagram

 

Leave A Reply