Τρόποι μείωσης της χρήσης οθονών από τα παιδιά

0

Πρόγραμμα στη χρήση οθονών
Το βασικότερο βήμα είναι η θέσπιση προγράμματος ενασχόλησης με τις οθόνες για τα παιδιά. Βρείτε τη σωστή φόρμουλα ανάλογα την ηλικία των παιδιών σας.

Για παράδειγμα: θα βλέπουν τηλεόραση συγκεκριμένες μέρες την εβδομάδα και φυσικά για συγκεκριμένη ώρα. Αν θέλετε να το ορίσετε σε καθημερινή βάση, τότε πρέπει να δώσετε σημασία στο πόση ώρα θα περνούν τα παιδιά στις οθόνες. Να είστε σταθεροί και απόλυτοι στο πρόγραμμα που θα φτιάξετε!

Εναλλακτικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι

Ανάλογα πάλι με την ηλικία αλλά και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, μπορείτε να φτιάξετε γωνιές παιχνιδιού και δραστηριοτήτων. π.χ. το τραπέζι της ζωγραφικής και τις χειροτεχνίας, όπου θα βρίσκονται όλα τα απαραίτητα υλικά. Ο χώρος για ανάγνωση βιβλίων, η γωνιά των άλλων παιχνιδιών. Φροντίστε τα σημεία ενδιαφέροντος να τακτοποιούνται συχνά και να υπάρχει εναλλαγή δραστηριοτήτων.

Δραστηριότητες εκτός σπιτιού

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από καθημερινή εκτόνωση. Φροντίστε να βγαίνετε έξω για παιχνίδι (πάρκο, πλατεία για ποδήλατο ή πατίνι, ελεύθερο παιχνίδι, παιδική χαρά).

Άθλημα ή άλλη δραστηριότητα

Μπορείτε να γράψετε το παιδί σε κάποιο άθλημα ή δραστηριότητα

Τηλεόραση κλειστή στο σπίτι

Όσο τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι, ακόμα και αν ασχολούνται με κάτι άλλο, η τηλεόραση πρέπει να είναι κλειστή, αφού ακόμα και αν το παιδί φαίνεται ότι δε δίνει σημασία, ίσως δει ή ακούσει κάτι που δεν πρέπει.

Μείωση χρήσης οθονών από τους ενήλικες

Δε γίνεται να ζητάμε από το παιδί να κλείσει την τηλεόραση ή να αφήσει το κινητό ή το τάμπλετ, ενώ εμείς είμαστε με το κινητό στο χέρι χαζεύοντας!

Ας είμαστε εμείς το καλό παράδειγμα, να μας βλέπουν τα παιδιά να ασχολούμαστε με κάτι δημιουργικό στον ελεύθερο μας χρόνο. Επίσης, όταν η τηλεόραση είναι συνεχώς ανοιχτή, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα που έχουμε θέσει.

Παιχνίδια μαζί με το παιδί
Όταν το παιδί ζητά επίμονα τηλεόραση, προσφέρετε εναλλακτικές. Μπορείτε να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να κάνετε μια χειροτεχνία, να μαγειρέψετε μαζί, να χορέψετε, να πείτε τραγούδια, να διαβάσετε βιβλία, να κατασκευάσετε κάτι κλπ.

Κάντε την ενασχόληση με οθόνες πιο εκπαιδευτική!
Υπάρχουν εκπαιδευτικά βίντεο που μπορούν να βλέπουν τα παιδιά, ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους. Ψάχνοντας στο YouTube θα βρείτε βίντεο εκπαιδευτικά, εκμάθησης αγγλικών, τραγούδια παιδικά, αφήγηση παραμυθιών/βιβλίων, συναυλίες κλασσικής μουσικής κ.α

Διάβασε επίσης: Παιδιά και οθόνες: Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου

Πηγή: paidagwgos.com

Leave A Reply