Η βάφτιση των παιδιών μας είναι γενικά ένα σημαντικό μυστήριο. Είναι η ημέρα που δίνουμε το όνομα στο παιδί μας! Ποιές οι σημαντικότερες υποχρεώσεις των γονιών και ποιές της νονάς και του νονού;


Αφού επιλέξαμε ήδη το όνομα και τον πνευματικό γονιό όπως ονομάζεται ο νονός ή η νονά, έφτασε η ώρα να οργανώσουμε τα πάντα για το μυστήριο στην εκκλησία καθώς και για τη δεξίωση των καλεσμένων μας.


Καθορισμός ημερομηνίας
Αφού επιλέξεις την ημερομηνία που θέλεις να γίνει η βάφτιση θα πρέπει να επικοινωνήσεις το συντομότερο δυνατόν με την εκκλησία που επέλεξες καθώς και με το κέντρο δεξιώσεων!
Θα ελέγξετε μαζί τη διαθεσιμότητα την συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς και την ώρα.
Υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που δεν γίνονται βαφτίσεις.

Επικοινώνησε είτε με την Αρχιεπισκοπή είτε με τις κατά τόπους Μητροπόλεις για να σε ενημερώσουν για αυτές τις ημερομηνίες.

vaftisi

Εκκλησία
Αφού βρήκες την ημερομηνία που θέλεις, θα πρέπει να πας να δεις τον χώρο και να μιλήσεις με τον πάτερ. Να τον ενημερώσεις για το όνομα που αποφάσισες να δώσεις στο παιδί σου και να ξεκαθαρίσεις πράγματα που πιθανόν να σε φέρουν προ εκπλήξεως την ημέρα της βάφτισης.
Αν υπολογίζεις να στολίσεις την εκκλησία την ημέρα της βάφτισης, ενημέρωσε τον πάτερ.


Η πληρωμή της εκκλησία είναι υποχρέωση τη νονάς και του νονού. Το ποσό δεν είναι το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες, αλλά μπορείς να ενημερωθείς από πριν.
Αν η βάφτιση θα τελεστεί σε άλλη ενορία από αυτή που κατοικείτε θα πρέπει να πληρωθούν τα δικαιώματα στην ενορία σας και να πάρετε την σχετική απόδειξη στον ιερέα που θα βαπτίσει το παιδί.

Την ημέρα της βάφτισης θα πρέπει να πάρουμε στην εκκλησία:
α) Πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.
β) Πιστοποιητικό βάφτισης της νονάς / του νονού.
γ) Δελτία ταυτότητας γονέων και νονών.
Κάποιοι ιερείς πιθανόν να μην ζητήσουν και τα τρία.

Κέντρο δεξιώσεων
Θα επιλέξεις το κέντρο που θα γίνει η δεξίωση ανάλογα με το γούστο και το ποσό που είσαι διατεθειμένη να πληρώσεις. Το σημαντικό είναι οι καλεσμένοι σου να απολαύσουν καθαρό περιβάλλον και φαγητό. Επίσης ανάλογα με το που μένουν οι περισσότεροι σου καλεσμένοι θα πρέπει να φροντίσεις να μην τους ταλαιπωρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αφού επιλέξεις το κέντρο θα πρέπει να πας να δοκιμάσεις τα φαγητά που σερβίρει και να δεις και τις επιλογές για το μενού. Τα περισσότερα κέντρα ζητούν προκαταβολή για να κρατήσουν την ημερομηνία.

Η προκαταβολή εξαρτάται από την πολιτική της επιχείρησης. Συνήθως ζητούν 10% του συνολικού ποσού που υπολογίζεις ότι θα πληρώσεις.

Για οποιοδήποτε ποσό πληρώσεις θα πρέπει να ζητήσεις απόδειξη πληρωμής. Η πληρωμή του κέντρου είναι υποχρέωση των γονιών.


Επίσης θα πρέπει να κρατήσεις το συμφωνητικό που θα υπογράψετε και να θα αναγράφει αναλυτικά το μενού και την τιμή ανά άτομο.

Φωτογράφος
Επειδή τις αγαπημένες μας στιγμές πρέπει να τις κρατάμε για χρόνια, το ίδιο και η βάφτιση του παιδιού μας θα πρέπει να καταγραφεί σε βίντεο και φωτογραφίες.
Η επιλογή του κατάλληλου φωτογράφου θα πρέπει να γίνει με προσοχή.

Οι καλύτερες συστάσεις γίνονται από φιλικά μας άτομα. Αφού δεις προηγούμενες δουλειές του φωτογράφου, θα πρέπει να κρατήσεις την ημερομηνία δίνοντας μια μιρκή προκαταβολή.


Θα πρέπει επίσης να έχετε συμφωνημένο από πριν το πακέτο φωτογραφιών και βίντεο με την τιμή. Θα πρέπει να τον ενημερώσεις για την ώρα της βάφτισης.
Τα πακέτα των φωτογράφων ποικίλουν ανάλογα και με τα ζητούμενα. Ξεκινά με απλό πακέτο που περιλαμβάνει μόνο βίντεο και συνεχίζει να προσθέτει υπηρεσίες που φτάνουν μέχρι και καταγραφή βίντεο από drones.
Η πληρωμή του φωτογράφου είναι υποχρέωση των γονιών.

Κεραστικά και τούρτα

Θα πρέπει να επιλέξεις το κεραστικό που θα δώσεις στους καλεσμένους σου, ανάλογα με την εποχή. Το σημαντικό είναι να είναι φρέσκο. Αφού πάρεις δείγματα και τα δοκιμάσεις θα επιλέξεις το κεραστικό και θα κάνεις την συμφωνία με το ζαχαροπλαστείο.

Όσοι επιθυμούν φτιάχνουν και τούρτα με το θέμα της βάφτισης. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις την ώρα παράδοσης του κεραστικού στο κέντρο. Και τα κεραστικά είναι υποχρέωση του γονιού.

vaftisi


Προσκλητήρια
Άλλο ένα πράγμα που θα πρέπει να επιλέξουν οι γονείς είναι τα προσκλητήρια της βάφτισης. Εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις από απλά προσκλητήρια μέχρι υπερπαραγωγή. Θα πρέπει να είναι στο ίδιο θέμα με την υπόλοιπη βάφτιση ή στις ίδιες αποχρώσεις.

Στο προσκλητήριο θα πρέπει να φαίνονται το όνομα του παιδιού, των γονιών, της νονάς και του νονού καθώς επίσης η ημερομηνία και η ώρα που θα τελεστεί το μυστήριο και λεπτομέρειες για την εκκλησία και το κέντρο.

Σε περίπτωση που είναι κάπου απομακρυσμένα, μπορείς να προσθέσεις και ένα σχεδιάγραμμα με οδηγίες. Θα πρέπει να φροντίσεις να παραλάβουν οι καλεσμένοι τα προσκλητήρια περίπου 4 με 6 εβδομάδες πριν τη βάφτιση.


Βαφτιστικά ρούχα
Τα ρούχα που θα φορέσει το παιδί την ημέρα της βάφτισης αλλά και 2 άλλες αλλαξιές θα τα φροντίσει η νονά και ο νονός. Θα πρέπει επίσης να φροντίσουν και τον σταυρό που θα φορέσει στο λαιμό το παιδί.

Στην περίπτωση που το παιδί είναι κοριτσάκι, μπορούν να προστεθούν και σκουλαρίκια. Χρειάζεται επίσης και τα μυροπάνια, τα εσωτερικά ρούχα που θα φορεθούν αμέσως μετά την βάφτιση.

Η νονά και ο νονός θα πρέπει να φροντίσουν τα μαρτυρικά, τα οποία είναι μικρά δωράκια που είτε καρφιτσώνονται στα ρούχα των παρευρισκομένων είτε τα φορούν σαν βραχιόλι στο χέρι.

Επίσης θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχει η λαμπάδα, ψαλιδάκι, σεντόνι, πετσέτες μια μεγάλη και μια μικρή, μπουκαλάκι με λάδι, σαπούνι, βαμβάκι.


Μπομπονιέρες
Οι μπομπονιέρες που δίνονται σαν αναμνηστικό στους καλεσμένους, μια σε κάθε οικογένεια είναι μέσα στις υποχρεώσεις της νονάς και του νονού. Μπορεί να είναι συνδυασμένο με το θέμα της βάφτισης αλλά μπορεί να είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο.

Μπορείτε αντί να δώσετε δωράκι στους καλεσμένους σας, να κάνετε δωρεά ένα χρηματικό ποσό σε Φιλανθρωπικό Ίδρυμα και απλά να δώσετε μια ευχαριστήρια κάρτα ενημερώνοντας τους καλεσμένους για την μπομπονιέρα.

Αυτά! Αν ξέχασα κάτι μπορείς να συμπληρώσεις εσύ με σχόλιο κάτω από το άρθρο ή να μου στείλεις email στο clubformumscom@gmail.com να το προσθέσω. 😊

Διάβασε επίσης: 12  Πράγματα που πρέπει το παιδί να δει να κάνουν οι γονείς του

Share.

Leave A Reply