Εξετάσεις που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

0

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω στην εγκυμοσύνη;

exetaseis

Η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο όμορφες και μαγικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία ακόμα και αν τη ζεις για δεύτερη και τρίτη φορά. Κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη και μοναδική. Οι εξετάσεις που πρέπει να υποβάλλονται οι εγκυμονούσες είναι πάρα πολλές, αυτό είναι κάτι που δε θα πρέπει να τρομάζει καμία μέλλουσα μανούλα αφού όλες γίνονται για καλό και κυρίως για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρώτο τρίμηνο:
Γενική αίματος: Με την εξέταση αυτή ελέγχεται η γενική κατάσταση της υγείας σας, αλλά και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Διαπιστώνεται, επίσης, σε ποια ομάδα αίματος ανήκετε και καθορίζεται το Ρέζους. Η γνώση της ομάδας είναι απαραίτητη για την περίπτωση που θα χρειαστεί να κάνετε μετάγγιση αίματος, ενώ η γνώση του παράγοντα Ρέζους είναι πολύ σημαντική στην περίπτωση που υπάρχει ασυμβατότητα μεταξύ μίας αρνητικής μάνας και ενός θετικού Ρέζους εμβρύου.
Γενική ούρων: Ελέγχεται η σωστή λειτουργία των νεφρών, προκειμένου να αποκλειστούν ενδείξεις για νεφροπάθεια η ύπαρξη σακχάρου. Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.
Τεστ Παπανικολάου 

Αντισώματα ηπατίτιδας C

Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης: Εξετάζεται η πιθανότητα να είστε φορέας μεσογειακής αναιμίας ή κάποιας σπάνιας αιμοσφαιρινοπάθειας.
Αντισώματα ερυθράς: Είναι πολύ σημαντικό να εξετασθεί το επίπεδο ανοσίας στην ερυθρά καθώς η νόσηση από Ερυθρά στη διάρκεια της κύησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο.

Αντισώματα τοξοπλάσμωσης: Η τοξοπλάσμωση οφείλεται σ’ ένα παράσιτο, το τοξόπλασμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μολυνθεί από γάτες από κρέας μολυσμένο που δεν έχει ψηθεί αρκετά και από πράσινα λαχανικά που έχουν χώμα μολυσμένο από τοξόπλασμα. Αν έχετε μολυνθεί στο παρελθόν, υπάρχει ανοσία. Αν δεν υπάρχει ανοσία από το παρελθόν πρέπει η εξέταση να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα στη διάρκεια της    εγκυμοσύνης.
Αντισώματα CMV (ενδεχόμενο μόλυνσης από τον κυτταρομεγαλοιό)
CRP (έλεγχος για φλεγμονές)
HIV (εξέταση για το Aids)
Ηπατίτιδας Β (εξέταση για ηπατίτιδας Β)
VDRL (εξέταση για σύφιλη)
Σάκχαρο αίματος: Αν διαγνωστεί διαβήτης, επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με ειδική αγωγή.
Υπερηχογράφημα κύησης και μέτρηση αυχενικής διαφάνειας: Γίνεται από τη 11η-14η εβδομάδα κύησης και είναι πολύ σημαντική για το έμβρυο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα συνδρόμου Down.

Δεύτερο τρίμηνο:
Γενική αίματος
Γενική ούρων
Καμπύλη σακχάρου: Δεν γίνεται σε όλες τις γυναίκες αλλά κατά κρίση του γιατρού που ίσως έχει διαπιστώσει ανεβασμένα ποσοστά σακχάρου στο αίμα της εγκύου. Γίνεται την 26η – 27η εβδομάδας κυήσεως
Υπερηχογράφημα Β-επιπέδου: Υπέρηχος που γίνεται την 22η εβδομάδα συνήθως. Υποδεικνύει τον κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Επίσης, ο γιατρός διαπιστώνει πώς είναι ανατομικά το μωρό. Π.χ. αν έχει ένα νεφρό ή δυο κλπ.

Τρίτο τρίμηνο:
Γενική αίματος
Γενική ούρων
Καρδιοτοκογράφημα: Διαπιστώνεται η κινητικότητα του εμβρύου στη μήτρα αλλά και η δραστηριότητα της μήτρας, αν δηλαδή έχει περισσότερες από ότι θα έπρεπε, συσπάσεις.

Ο γιατρός σας ενδέχεται να σας ζητήσει και άλλες αναλύσεις ανάλογα με το ιστορικό οικογενείας ή την εξέλιξη της εγκυμοσύνης π.χ. έλεγχος θρομβοφιλίας, ένζυμο G6PD, αμνιοπαρακέντηση κ.α.

Ίσως, ενδιαφέρουν:

Καμπύλη ζαχάρου: τι είναι και τι ελέγχει

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη

Διαβήτης Κύησης

Leave A Reply