Άδεια πατρότητας – Κύπρος

0

Ο νόμος για την άδεια πατρότητας στην Κύπρο ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2017. Είναι ο νόμος περί προστασίας της πατρότητας.

Μισθωτός του οποίου η σύζυγος  γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, ή ο ίδιος και η σύζυγος του έχουν υιοθετήσει παιδί ηλικίας μέχρι 12 ετών δικαιούται άδεια 2 συνεχών εβδομάδων.

Το δικαίωμα της άδειας πατρότητας το έχει ο πατέρας ο οποίος τέλεσε γάμο ή έχει σύμφωνο συμβίωσης.

Η περίοδος μέσα στην οποία μπορεί να λάβει αιτητής το επίδομα, αρχίζει την εβδομάδα του τοκετού και λήγει μετά την παρέλευση 16 εβδομάδων.

Σε περιπτώσεις πολλαπλής κύησης /νοσηλείας του βρέφους λόγω πρόωρου τοκετού η περίοδος μέσα στην οποία μπορεί να λάβει την άδεια και το επίδομα πατρότητας επεκτείνεται ανάλογα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση γέννησης δίδυμων η περίοδος μέσα στην οποία μπορεί να λάβει το επίδομα πατρότητας αρχίζει την εβδομάδα του τοκετού και λήγει μετά την παρέλευση 20 εβδομάδων.

Επίδομα πατρότητας:

Αν έχει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές προϋποθέσεις δικαιούται επίδομα ύψους 72%.

Διάβασε επίσης για το επίδομα μητρότητας

Προειδοποίηση για άσκηση δικαιώματος σε άδεια πατρότητας:

Ο δικαιούχος θα πρέπει να προειδοποιήσει γραπτώς τον εργοδότη 2 εβδομάδες πριν την έναρξη της άδειας πατρότητας.

Απαγορεύεται σε εργοδότη να απολύσει ή να προειδοποιήσει ότι θα απολύσει εργοδοτούμενο από τη στιγμή που τον έχει ενημερώσει γραπτώς για την πρόθεση του να ασκήσει το δικαίωμα του σε άδεια πατρότητας.

Αδικήματα και ποινές:

Εργοδότης ο οποίος παραβαίνει τις υποχρεώσεις του βάσει του Νόμου, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €7.000.

Αίτηση για άδεια πατρότητας:

Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέσα σε 21 μέρες από την ημέρα που απαιτείται το επίδομα.  

Χρειάζεται:

  1. Πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης παιδιού
  2. Πρωτότυπο πιστοποιητικό γάμου
  3. Πιστοποιητικό από τον θεράποντα γιατρό του βρέφους και πιστοποιητικό από το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο νοσηλεύτηκε το βρέφος σε περίπτωση που αμέσως μετά τον τοκετό το βρέφος νοσηλεύτηκε είτε σε  θερμοκοιτίδα λόγω πρόωρου τοκετού είτε για άλλους λόγους υγείας πέραν των 21 ημερών
  4. Πρωτότυπη βεβαίωση από το Τραπεζικό ίδρυμα  όπου να παρουσιάζεται ο δικαιούχος και ο διεθνής αριθμός λογαριασμού (IBAN)

Εδώ μπορείς να ενημερωθείς για το βοήθημα τοκετού

Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβληθούν τα ακόλουθα:

  1. Πιστοποιητικό υιοθεσίας από την αρμόδια αρχή σε περίπτωση που υιοθετείτε παιδί
  2. Πιστοποιητικό γέννησης του υιοθετημένου παιδιού

Κατέβασε εδω την αίτηση για άδεια πατρότητας

Leave A Reply