Ας ξεκινήσουμε με το βάρος το οποίο πρέπει να πάρει μια γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μην ακούτε τις σειρήνες να σας φωνάζουν ότι τώρα πρέπει να τρώτε για δυο, γιατί το υπερβολικό βάρος εγκυμονεί κινδύνους.
Η προσθήκη βάρους 10-12 κιλά είναι επιβεβλημένη και κατανέμεται κατά προσέγγιση στα εξής:
• Έμβρυο: 3-4 κιλά
• Πλακούντας: 0,7 κιλά
• Αμνιακό υγρό: 0,8 κιλά
• Μήτρα: 0,9 κιλά
• Αύξηση όγκου πλάσματος: 1,5 κιλά
• Μαστοί: 0,5 κιλά
• Εναπόθεση λίπους-πρωτεΐνης: 2 κιλά
• Εξωκυττάριο υγρό: 2 κιλά
Η συγκεκριμένη αύξηση βάρους ποικίλει ανάλογα με το βάρος που θα ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.
Έτσι σε γυναίκες που έχουν περισσότερο βάρος από το κανονικό μια πρόσληψη 7-11 κιλά είναι ικανοποιητική, ενώ όταν το βάρος είναι κάτω του κανονικού προτείνεται αύξηση 12-18 κιλά.
Μια εγκυμοσύνη κοστίζει περίπου 70000 Kcal (θερμίδες) στον οργανισμό οι οποίες αντιστοιχούν σε μια αύξηση 300-350 Kcal στο καθημερινό διαιτολόγιο της εγκύου στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης.
Να τονίσουμε ότι στο 1ο τρίμηνο οι μεταβολές που συμβαίνουν στο έμβρυο και στους μητρικούς ιστούς είναι μικρές οπότε 150 Kcal καθημερινά, φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Με πιο απλά λόγια στους πρώτους τρεις μήνες πρέπει να πάρετε από καθόλου μέχρι 1,5 κιλό και για τους επόμενους 6 μήνες πρέπει να βάζετε 1-1,5 κιλά το μήνα.
Αν αποφασίσετε να ξεχάσετε το μέτρο και τις συμβουλές του γιατρού σας όσον αφορά το φαγητό σας τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για διαβήτη και υπέρταση ( καταστάσεις άκρως επικίνδυνες ) και θα είναι πολύ δυσκολότερο να επανέλθετε στα κιλά σας.
Ποιες τροφές πρέπει να επιλέγουμε και ποιες πρέπει να αποφεύγουμε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι τροφές που πρέπει να επιλέγουμε είναι :
1) τα γαλακτοκομικά. Προσφέρουν πρωτεΐνες, για την σύνθεση των ιστών της μητέρας, εμβρύου και ασβέστιο. Η κατανάλωση τους πρέπει να αυξάνεται σε 3 μερίδες / ημέρα.
2) τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσφέρουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες, προβιταμίνη Α και φολλικό οξύ, το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην εγκυμοσύνη αφού παίζει ρόλο στην σύνθεση του DNA και την ομαλή κυτταρική διαίρεση. Άλλωστε πολλές γυναίκες που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης παίρνουν κατόπιν συμβουλής του γιατρού φολλικό οξύ σαν συμπλήρωμα. Πρέπει να καταναλώνονται 5 μερίδες καθημερινά.
3) κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια και αβγά. Προσφέρουν πρωτεΐνες, βιτ. Β12 και σίδηρο, ο οποίος χρειάζεται για την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα, αλλά και για την αύξηση της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων της μητέρας.
4) ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, ρύζι είναι τροφές που δίνουν ενέργεια, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
5) τα λιπαρά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ γιατί η καφεΐνη είναι διεγερτικό, το οποίο αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και το μεταβολισμό της μητέρας, μεταβολές οι οποίες επηρεάζουν τον καρδιακό παλμό, την αναπνοή και την ανάπτυξη του εμβρύου. Έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να χάνονται υγρά και ηλεκτρολύτες τα οποία είναι απαραίτητα στην κύηση. Ακόμη εμποδίζει την απορρόφηση σημαντικών ιχνοστοιχείων όπως το ασβέστιο και σίδηρος (κατανάλωση κοντά στο γεύμα).
Εκτός από τον καφέ, καφεΐνη επίσης περιέχουν το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου Cola, η σοκολάτα και κάποια αναλγητικά φάρμακα.
Κατανάλωση μικρότερη από 300 mg δεν αποτελεί παρόλα αυτά κίνδυνο, οπότε περιστασιακά κατανάλωση καφέ και ιδιαίτερα ελληνικού είναι επιτρεπόμενες αφού ένα φλιτζάνι έχει περίπου 100 mg καφεΐνης.
Οι γυναίκες που εγκυμονούν θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά το θέμα αλκοόλ. Μερικού γιατροί επιτρέπουν αραιά την κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού ενώ κάποιοι άλλοι την απαγορεύουν.
Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το αλκοόλ περνάει αβίαστα στο αίμα του εμβρύου, το οποίο αδυνατεί να το μεταβολίσει αφού νευρικό σύστημα, συκώτι και νεφρά δεν είναι πλήρως σχηματισμένα.
Συχνή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μειωμένο βάρος του βρέφους, αυτόματη αποβολή, παραμορφώσεις και βλάβες.
Μετριάστε την κατανάλωση αλατιού για αποφυγή οιδημάτων και αύξησης της αρτηριακής πίεσης.
Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην υπερκατανάλωση βιταμίνης Α που βρίσκεται άφθονα στο συκώτι, γιατί υπερβιταμίνωση συνδέεται με τερατογενέσεις και νεφρικές ανωμαλίες.
Δυσκοιλιότητα –εμετοί – καούρες.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρήσετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η λύση είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, που σε συνδυασμό με 6-8 ποτήρια νερό μπορεί να σας βοηθήσουν.
Εμετοί και καούρες.
Μην μένετε νηστικές για πολλές ώρες και αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές κατά το μαγείρεμα. Τις περισσότερες φορές τα κρύα γεύματα είναι πιο ανεκτά από τα ζεστά.
Κάντε μικρά και συχνά γεύματα και αποφύγετε λιπαρά και πικάντικα φαγητά. Αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά τα γεύματα γιατί προκαλεί γαστρικές ενοχλήσεις.
Επιτέλους έφτασε η ώρα που το πλασματάκι μέσα στην κοιλιά σας μεγάλωσε, ωρίμασε και πλέον ήρθε η ώρα για την γέννησή του.
Μπορεί βέβαια το μωρό σας πλέον να μην τρέφεται μέσα από τον οργανισμό σας, αλλά πλέον υπάρχει ο θηλασμός.
Δεν χρειάζεται να τρώτε για δύο όταν είστε έγκυος. Σημαντική είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα.
Είναι σημαντικό η ποικιλία τροφών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης:
- Πολλά φρούτα και λαχανικά.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί γιαούρτι τα οποία περιέχουν ασβέστιο (2- 3 μερίδες την ημέρα).
- Αμυλούχες τροφές όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες.
- Πρωτεΐνες όπως το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι.
- Αυγά, όσπρια και ενισχυμένα δημητριακά πρωινού τα οποία είναι καλή πηγή σιδήρου.
Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα λιστέριας, ενός μικροβίου το οποίο μπορεί να επιφέρει αποβολές, γέννηση, νεκρού εμβρύου ή σοβαρές ασθένειες στα νεογέννητα.
Να αποφεύγετε τα ακόλουθα:
•Ωμά ή μισοψημένα κρέατα και πουλερικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.
•Ωμά αβγά, ή οτιδήποτε μπορεί να περιέχει ωμό αβγό π.χ. τιραμισού, σπιτική μαγιονέζα κλπ, γιατί μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα.
•Σκουμπρί, ξιφίας και άλλα μεγάλα ψάρια κυρίως εισαγωγής, γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόσληψης υδραργύρου. Ο υδράργυρος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
•Ωμά οστρακοειδή, γιατί μπορεί να περιέχουν βακτήρια και ιούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
•Συκώτι και πατέ , γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, η οποία μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση στο έμβρυο.
•Άπλυτα λαχανικά, γιατί υπάρχει κίνδυνος τοξοπλάσμωσης.
•Σούσι και ωμά ψάρια, γιατί υπάρχει κίνδυνος λιστερίωσης
•Μη παστεριωμένο γάλα και τα λεγόμενα μαλακά τυριά όπως καμαμπέρ, ροκφόρ και μπρι, γιατί περιέχουν λιστέρια.
•Αλκοόλ, γιατί τα οινοπνευματώδη ποτά εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
•Καφές και γενικά ό,τι περιέχει καφεΐνη, γιατί η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού.
Δώστε βάση στην προσληψη τροφων τριτο τρίμηνο.
Η συνεχής ενθάρρυνση και η θετική σκέψη και ψυχολογία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχία των στόχων μας. Μέσα από την διαρκή παρακολούθηση και επικοινωνία μπορούμε να πετύχουμε αλλαγή τρόπου ζωής και υλοποίηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων
Διάβασε επίσης Γιατί δεν πρέπει να τρώω για δύο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Έλενα Τρουλλίδου Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
22-256752