Πώς να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου στον χώρο εργασίας

0

Μια μαμά έχει πολλά πράγματα που πρέπει να φροντίσει. Για τις εργαζόμενες μαμάδες οι ευθύνες είναι διπλές.

Οι προβληματισμοί είναι πολλοί ειδικά σε όσες δεν θέλουν να θυσιάσουν την καριέρα τους μετά την μητρότητα. Μπορούμε να συνδυάσουμε όμως και επαγγελματική ανέλιξη και ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μας; Μπορεί μια γυναίκα να είναι και πετυχημένη επαγγελματίας και υπέροχη μητέρα; Γιατί όχι;

Σίγουρα δεν είναι κάτι έυκολο και χρειάζεται πολύ οργάνωση.

Σαν γυναίκες που είμαστε σίγουρα έχουμε την ικανότητα και μπορούμε να αναλαμβάνουμε πολλές ευθύνες ταυτόχρονα.

Το κλειδί στον προβληματισμό είναι η αύξηση της παραγωγικότητας στη δουλειά.
Ας μη ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγες οι πετυχημένες εργαζόμενες μαμάδες. Μαμάδες οι οποίες κατάφεραν να εξισορροπήσουν μια επιτυχημένη καριέρα και ευτυχισμένη οικογένεια.

Κάνε «to do list»

Με το καλημέρα, ξεκίνα να φτιάχνεις τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις τη συγκεκριμένη ημέρα. Μπορείς να τα βάλεις σε σειρά ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας.

Μην ξεχάσεις να ρίξεις και μια ματιά στην προηγούμενη λίστα μήπως άφησες κάτι πίσω.

Ένα σημειωματάριο θα σε βοηθήσει πάρα πολύ, ειδικά αυτά που έχουν και ημερομηνίες όπου μπορείς να σημειώνεις και τις συναντήσεις που έχεις.

Χρονομέτρησε την κάθε εργασία

Μπορεί να νομίζουμε ότι επειδή μας αρέσει κάτι που κάνουμε, ότι ο χρόνος που ξοδεύουμε σε αυτό είναι ικανοποιητικός.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 17% των ανθρώπων είναι σε θέση να εκτιμήσουν με ακρίβεια το πέρασμα του χρόνου.

Αν ξέρεις περίπου πόσο χρόνο χρειάζεσαι για κάθε εργασία, μπορείς να προγραμματίσεις καλύτερα τα χρονοδιαγράμματα σου για να μην πέφτεις συνεχώς εκτός προγραμματισμού.

Ξεκίνα πάντα με τα πιο δύσκολα

Ξεκινώντας με τα δύσκολα στην αρχή, ο εγκέφαλος σου είναι ξεκούραστος και μπορείς να αποδώσεις καλύτερα. Και όσο πλησιάζει η ώρα να σχολάσεις θα μένουν μόνο οι μικρές και εύκολες δουλειές.

Μάθε να λές ΟΧΙ

Εννοείτε ότι είναι υπέροχο να βοηθάς τον συνάδελφο σου όταν τα βρίσκει σκούρα με τις υποχρεώσεις του, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει καθημερινό φαινόμενο. Εκείνη η μισή ή μια ώρα που θα χρειαστείς για να βοηθήσεις κάποιον θα σου στερήσει σημαντικό χρόνο είτε από τις δικές σου υποχρεώσεις είτε από το διάλειμμα σου.

Κοινωνικά Δίκτυα

Τι έφαγε για πρωινό η Μαρία; Πόση κίνηση βρήκε στον δρόμο η Κατερίνα το πρωί;

Ωραίο το πρωινό κους κους στα Κοινωνικά Δίκτυα αλλά αν χρονομετρήσεις πόσο πολύτιμο χρόνο μπορούν να σου αποσπάσουν θα εκπλαγείς.

Απενεργοποίησε από το τηλέφωνο σου τις ειδοποιήσεις αυτών των εφαρμογών και ενημερώσου την ώρα του διαλείμματος.

Διαλογισμός

Κατέβασε στο κινητό σου μια εφαρμογή διαλογισμού. Η εφαρμογή αυτή θα σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες, και να αναπτύξεις την δημιουργικότητά σου.

Σε αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν χρονόμετρα τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις για 5,10 ή 20 λεπτά χωρίς να κάνεις κάτι και να χαλαρώνεις. Εκτός από τις πληρωμένες εφαρμογές υπάρχουν καποιες που διατιθενται δωρεάν.

Πήγαινε πιο νωρίς στη δουλειά

Φτάνοντας 10 λεπτά πιο νωρίς στη δουλειά έχεις αρκετό χρόνο να ανοίξεις τα παράθυρα για να ανανεωθεί ο αέρας στο γραφείο, να ετοιμάσεις τον καφέ με την ησυχία σου. Ακόμα μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις λίγα λεπτά ησυχίας πριν να ξεκινήσεις τη δουλειά.

Μην προσπερνάς τα διαλείμματα σου

Μπορεί να ακούγεται κάτι ασήμαντο, αλλά τα μικρά διαλείμματα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα πολύ σύντομα και τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια μεγάλων εργασιών βοηθούν στη διατήρηση του επίπεδου απόδοσης. Αντίθετα, αν δουλεύεις χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα οδηγήσε σε μείωση της απόδοσης σου.

Μην δουλεύεις ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά πράγματα

Παρόλο που έχουμε την ικανότητα να κάνουμε πολλά πράγματα παράλληλα, στο θέμα της δουλειάς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χάσιμο χρόνου και μείωση της παραγωγικότητας μας.

Ολοκλήρωσε την προηγούμενη εργασία πριν ξεκινήσεις την επόμενη

Ξεκινώντας με αυτά τα μικρά βήματα, μπορείς να δεις σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την απόδοση σου στη δουλειά, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνεις σημαντικό χρόνο από αυτόν που έχεις για να περνάς με την οικογένεια σου.

Leave A Reply