Πώς να κάνετε την προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο ευχάριστη

0

Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι μαμάδες κάθε πρωί, είναι το πρωινό ξύπνημα των παιδιών. Όσο γρήγορα κι αν ξυπνά η μαμά αν δεν συνεργαστεί και το παιδί πάντα θα υπάρχει μια μικρή αργοπορία για το σχολείο.

Οι πέντε συμβουλές που ακολουθούν θα κάνουν τη διαδικασία « πρωινό ξύπνημα» και προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο πολύ πιο εύκολη.

  1. Καθιερώστε ρουτίνα ύπνου

Στα παιδιά αρέσει να γνωρίζουν τι ώρα θα κάνουν το μπάνιο τους και τι ώρα θα πάνε στο κρεβάτι.  Το να πηγαίνουν την ίδια ώρα κάθε βράδυ στο κρεβάτι αλλά και να ξυπνούν την ίδια ώρα το πρωί,  θα ρυθμίσει τον ύπνο τους.

Βεβαιώσου ότι τα παιδιά κοιμούνται αρκετά. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, σίγουρα δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα παιδιά μεταξύ τους.  Κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες ύπνου, άλλο χρειάζεται λιγότερο άλλο χρειάζεται περισσότερο ύπνο.

Για παράδειγμα ένα παιδί 5 χρονών, ενδεικτικά  χρειάζεται γύρω στις 10-13 ώρες ύπνου. Άρα αν πρέπει να ξυπνήσει στις 6:30 το πρωί, θα πρέπει να κοιμηθεί 20:30 – 21:00.  (Στοιχεία:  babycenter)

  1. Προγραμματίστε σε εβδομαδιαία βάση τα ρούχα τους

Προγραμματίζοντας τα ρούχα που θα φορέσουν τα παιδιά σε εβδομαδιαία βάση,  γλιτώνετε αρκετό χρόνο και το πρωί και στο σύνολο της εβδομάδας.  Αν τα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό ακόμα καλύτερα γιατί φοράνε στολή.

Βάλτε τα σε ένα ντουλάπι και χωρίστε τα με τις ημέρες της εβδομάδας.  Αυτό θα βοηθήσει και τα παιδιά να γνωρίζουν τι ρούχα θα φορέσουν κάθε μέρα.

Αν εντάξετε και τα παιδιά στη διαδικασία καθορισμού των ρούχων,  θα τα κάνει πιο συνεργάσιμα και θα αποφύγετε πιθανούς  καβγάδες κατά την προετοιμασία των παιδιών  το πρωί.

 

 

  1. Προγραμματίστε το πρωινό

Προγραμματίζοντας από πριν το πρωινό των παιδιών θα ξέρετε τι θα τρώνε κάθε πρωί και θα γλιτώνετε χρόνο. Εκτός από το χρόνο που θα γλιτώνετε, τα παιδιά δεν θα τρώνε κάθε μέρα το ίδιο πρωινό.

  1. Απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή τους

Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο προετοιμασίας των παιδιών δεν υπάρχουν αντικείμενα που θα αποσπάσουν την προσοχή τους. Απομακρύνετε τα παιχνίδια και τις ηλεκτρονικές συσκευές των παιδιών.  Επίσης βεβαιωθείτε ότι η τηλεόραση είναι κλειστή την ώρα που προγευματίζουν τα παιδιά.

  1. Ετοιμασία σχολικής τσάντας

Η σχολική τσάντα πρέπει να είναι έτοιμη από το προηγούμενο βράδυ.  Βοηθήστε τα παιδιά να ετοιμάσουν την τσάντα τους  και να την αφήσουν σε ένα χώρο κοντά στην εξώπορτα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας των παιδιών.  Δίπλα από την τσάντα μπορεί να τοποθετήσει και τα παπούτσια του.  Εκτός από το χρόνο που θα γλιτώσετε βοηθάτε και τα παιδιά να μάθουν να οργανώνονται και να είναι υπεύθυνα για τα πράγματα τους.

Πάτα εδώ για να κατεβάσεις και να τυπώσεις τη λίστα πρωινής και βραδινής ρουτίνας.

Leave A Reply