Επιλογή παιδίατρου – Τι να προσέξω;

0

Ήρθε η ώρα να επιλέξεις παιδίατρο. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής; Ο παιδίατρος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μην έχει συγγένεια με το παιδί σου αλλά είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα αποταθείς όταν θα είναι άρρωστο.

Η επιλογή του παιδίατρου επομένως πρέπει να γίνει με προσοχή. Καλές οι συστάσεις από γνωστούς και αγνώστους αλλά η τελική επιλογή είναι δική σου.

Κάποιες από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να ρωτήσει τον παιδίατρο η μέλλουσα μαμά είναι:

  • Θηλασμός

Αν αποφάσισες να θηλάσεις, ο παιδίατρος θα πρέπει να είναι πρόθυμος να σε στηρίξει σε αυτό.  Είναι σημαντικό να έχει τις βασικές γνώσεις για να στηρίξει μια νέα μαμά τις πρώτες μέρες του θηλασμού.

Μπορείς να ρωτήσεις τον παιδίατρο πώς καθοδηγεί τις μητέρες στο θέμα της εισαγωγής στερεών τροφών. Προτείνει μόνο ρυζάλευρο ή μπορεί να σε συμβουλέψει και σε απορίες που θα προκύψουν από την εισαγωγή στερεών με κανονικό φαγητό.

  • Η ώρα του τοκετού

Λόγω του ότι πολλοί τοκετοί πλέον μπορεί να ξεκινήσουν πριν την αναμενόμενη ημερομηνία, θα πρέπει να συζητήσεις μαζί του τι θα γίνει σε περίπτωση που απουσιάζει είτε εκτός πόλης είτε στο εξωτερικό. Θα υπάρχει αντικαταστάτης; Αν ναι ποιος είναι ο αντικαταστάτης;

  • Φάρμακα

Ποια είναι η άποψη του για τα φάρμακα; Δίνει με ευκολία φάρμακα ή προσπαθεί με πιο φυσικούς τρόπους στην αρχή να αντιμετωπίσει ένα απλό κρυολόγημα; Σίγουρα καλύτερη εικόνα και γνώση σε ιατρικά θέματα έχει ο παιδίατρος.

  • Χρέωση επίσκεψης

Μπορείς να ρωτήσεις επίσης πόσο χρεώνει την κάθε επίσκεψη.

  • Κλήσεις έκτακτης ανάγκης

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι πρόθυμος να απαντά το κινητό του τηλέφωνο, ακόμα και αν βρίσκεται εκτός ωρών εργασίας;

  • Σεμινάρια – εξελίξεις

Μπορείς να τον ρωτήσεις αν παρακολουθεί συχνά σεμινάρια που αφορούν την παιδιατρική. Είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένος με τις εξελίξεις στον τομέα του.  Μπορεί να νιώθεις αμήχανα κάνοντας αυτή την ερώτηση αλλά αφορά το άτομο που θα σε συμβουλεύει για την υγεία του παιδιού σου και δεν θα πρέπει να νιώθεις άβολα.

  • ΓΕΣΥ

Θα πρέπει να ρωτήσεις αν είναι ενταγμένος στο ΓΕΣΥ. Ποιές είναι οι χρεώσεις του εκτός ΓΕΣΥ.

Έχοντα υπόψη τις πιο πάνω βασικές ερωτήσεις – υπάρχουν κι άλλες, θα πρέπει να επιλέξεις αυτόν που θα σε ικανοποιήσουν περισσότερο οι απαντήσεις του. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αν αποφασίσεις κάποιο που στην τελική δεν σε στηρίζει όσο θα ήθελες, ότι δεν έχεις το δικαίωμα να ψάξεις κάποιον άλλο.

Leave A Reply