Αν είσαι κι εσύ όπως κι εγώ εθισμένη στην καφεΐνη, σίγουρα μετά τα πρώτα πανηγύρια για το χαρμόσυνο νέο της εγκυμοσύνης, η ερώτηση που σου έρχεται στο μυαλό είναι αν επιτρέπεται ο καφές στην εγκυμοσύνη.

Ο καφές για μένα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου, η παρηγοριά και η απόλαυση στο απαιτητικό πρόγραμμα που έχω.
Όταν έφτασε η ώρα να ετοιμάσω τις σημαντικές ερωτήσεις που θα έκανα στον γυναικολόγο μου υπήρχε και αυτή μέσα. «Γιατρέ, επιτρέπεται ο καφές στην εγκυμοσύνη»;

Ο γυναικολόγος μου, μου είπε ότι μπορώ να πίνω το πολύ ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα. Και όταν ρώτησα αν ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να σώσει την κατάσταση η απάντηση ήταν ότι ούτε ο ντεκαφεϊνέ είναι εντελώς χωρίς καφεΐνη, αφού ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 0-7 mg. Είναι όμως λιγότερη από την ποσότητα που περιέχει ο κανονικός καφές.

Σύμφωνα με το American College of Obstetricians and Gynecologists, η ημερήσια κατανάλωση καφέ θα πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από 200 (mg) την ημέρα.
Η υπέρβαση αυτού του ποσού μπορεί να κριθεί επικίνδυνη.

Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση περισσότερων από 200 mg καφεΐνης ημερησίως με αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή χαμηλού βάρους γέννησης του παιδιού. Επίσης η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης (πέραν των οκτώ φλιτζανιών την ημέρα) έχει συνδεθεί με θνησιμότητα.

Η ποσότητα της καφεΐνης σε ένα φλυτζάνι καφέ διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του καφέ. Για παράδειγμα ο στιγμιαίος καφές περιέχει 65-100 mg καφεΐνης ανά κούπα και ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175 mg καφεΐνης.

Προσωπικά επέλεγα ένα μέτριο latte που είχε περισσότερο γάλα, με μισό shot espresso και προσπαθούσα να πίνω το μισό. Έτσι έπινα και τον καφέ που μου άρεσε και πρόσεχα την περιεκτικότητα της καφεΐνης.
Κατά τον υπολογισμό την ημερήσιας κατανάλωσης καφεΐνης ας μην ξεχνάμε ότι καφεΐνη υπάρχει στο τσάι, στα αναψυκτικά, στα energy drinks, στο κακάο και τη σοκολάτα.

Επειδή κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική κάνε κι εσύ αυτή την ερώτηση στον γυναικολόγο σου και ακολούθησε απλά τις οδηγίες του!

Διάβασε επίσης Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Γιατί δεν πρέπει να τρώμε για δύο.

Share.

Leave A Reply