Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

0

Βρισκόμαστε για τα καλά στην κατάσταση που ονομάζουμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για την Κύπρο μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο ήταν κάτι «άγνωστο».

Πλέον τη ζούμε καθημερινά. Για τα μικρότερα παιδιά για σκοπούς κοινωνικοποίησης και για τα μεγαλύτερα παιδιά για μάθημα. Οι μικρές τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού ακολουθούν ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά την οποία ο εκπαιδευτικός παραδίδει το μάθημα σε διαφορετικό χρόνο από τον μαθητή. Βασίζεται σε προσβάσιμο υλικό αναρτημένο σε ιστοσελίδες ή ψηφιακές πλατφόρμες.

Ενώ τα παιδιά από τη Δ’  Δημοτικού μέχρι και το Λύκειο παρακολουθούν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος από τον εκπαιδευτικό σε πραγματικό χρόνο.     

Μπορεί τα παιδιά να έχουν άριστες σχέσεις με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, αλλά όταν πρόκειται για τα μαθήματα τους σε μερικές περιπτώσεις ξεκινούν τα παράπονα.

«Δεν ακούω τον καθηγητή, δεν μπορώ να κάθομαι τόση ώρα μπροστά από την οθόνη, πεινώ διψώ 70 φορές κατά τη διάρκεια του μαθήματος.»

Εδώ να αναφέρω ότι τα μικρότερα παιδιά – μαθητές δημοτικού ήταν μια μικρή έκπληξη. Ενώ όλοι είχαμε στο μυαλό μας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρουν» εντούτοις μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα, να ακούνε τον εκπαιδευτικό και να χειρίζονται τις πλατφόρμες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πιο ευχάριστη;

Ρουτίνα

Αν το μάθημα είναι πρωινό φροντίζουμε να ξυπνήσουν τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη του μαθήματος.

Αν η ώρα του μαθήματος είναι κοντά στο μεσημέρι, θα πρέπει το παιδί να είναι ξεκούραστο και να μην έχει προηγηθεί πολύωρη επαφή με άλλες οθόνες, για παράδειγμα tablet ή κινητό για σκοπούς ψυχαγωγίας.

Θυμίζουμε στα μικρότερα παιδιά ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα πριν την έναρξη του μαθήματος.

Δημιουργία προγράμματος

Μαζί με τα παιδιά δημιουργούμε το καθημερινό τους πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει την ώρα του μαθήματος, την ώρα της μελέτης, καθώς και τα διαλείμματα.

Περιβάλλον

Το σωστό περιβάλλον για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί σωστά φωτισμένο δωμάτιο, αποκλεισμένο από θορύβους. Αν το δωμάτιο έχει τηλεόραση υπενθυμίζουμε στα παιδιά να την κλείσουν πριν την έναρξη του μαθήματος.

Αν υπάρχουν μικρότερα παιδιά στο σπίτι προσπαθούμε να μη βρίσκονται κοντά στο παιδί την ώρα του μαθήματος.

Όπου δεν είναι εφικτό να βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον, υπάρχουν ειδικά ακουστικά τα οποία επιτρέπουν στα παιδί να ακούει καθαρά και απομονώνουν και τους ήχους που υπάρχουν στο δικό μας περιβάλλον για να μην ακούγονται δυνατά όταν το μικρόφωνο είναι ανοικτό.

Τα απαραίτητα

Υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι η συσκευή από την οποία θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα θα πρέπει να είναι φορτισμένη και να βρίσκεται στο γραφείο τους.

Ανάλογα με το πρόγραμμα και τα μαθήματα, θα πρέπει να έχουν κοντά τους τα απαραίτητα: μολύβι, σβηστήρι, τα βιβλία και πρόχειρο τετράδιο.

Αν γνωρίζουμε από πριν ποια βιβλία θα χρησιμοποιήσουν, τους βοηθάμε να τα ετοιμάσουν και απομακρύνουμε τα υπόλοιπα.

Πέντε λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος ελέγχουμε ότι οι συσκευές είναι ενωμένες στο διαδίκτυο.

  Κατανόηση μαθήματος

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι η επεξήγηση θεμάτων που δεν έχουν κατανοήσει τα παιδιά και η επίλυση αποριών.

Αρκετά παιδιά βρίσκονται σε άρνηση γιατί η δασκάλα είναι η δασκάλα και η μαμά δεν είναι δασκάλα άρα δεν τα ξέρει όλα.

Όπου είναι εφικτό προσπαθούμε με απλά λόγια να επιλύσουμε την απορία στα παιδιά. Αν δεν γνωρίζουμε μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον εκπαιδευτικό για να μας βοηθήσει ή να το αναφέρει στο επόμενο μάθημα.

Βοηθούμε τα παιδιά να ολοκληρώσουν τα μαθήματα τους για να είναι προετοιμασμένα για το επόμενο μάθημα.

Σε καμία περίπτωση δεν πιέζουμε τα παιδιά να ολοκληρώσουν κάτι που τους προκαλεί υπερβολικό άγχος ή αναστάτωση.

Επικοινωνία με το σχολείο και τον εκπαιδευτικό

Θα πρέπει να παρακολουθούμε καθημερινά το κανάλι επικοινωνίας μας με το σχολείο. Είτε αυτό είναι η ιστοσελίδα, το viber, το Teams ή και το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο. Ο εκπαιδευτικός στέλνει οδηγίες καθώς και εργασίες για τα παιδιά.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό να τυπώσουμε το υλικό που μας στέλνουν από το σχολείο, τότε επικοινωνούμε και τους ενημερώνουμε.

Είναι πολύ σημαντικό οτιδήποτε μας προβληματίζει ή μας δυσκολεύει να το μεταφέρουμε στον εκπαιδευτικό του παιδιού.

Για τα μικρότερα παιδιά που ακολουθούν την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση τα βοηθάμε να έχουν πρόσβαση στο υλικό που στέλνει ο εκπαιδευτικός, και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κατάσταση αυτή που ζούμε είναι δύσκολη για όλους. Είναι δύσκολη για τα παιδιά, για τους γονείς και για τους εκπαιδευτικούς.

Να δείξουμε όλοι μας κατανόηση στις δυσκολίες που συναντάμε καθημερινά.

Θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχουμε το στόχο μας. Ο στόχος μας είναι να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά. 

Και εδώ αναφέρομαι μόνο στο εκπαιδευτικό κομμάτι. Το ψυχολογικό είναι κάτι που καλούμαστε να το διαχειριστούμε μακροχρόνια.

Εύχομαι σύντομα να ανοίξουν τα σχολεία!

Ίσως, σε ενδιαφέρει να διαβάσεις για τις “Τεχνικές διαχείρισης θυμού και επιθετικότητας για παιδιά”

Leave A Reply