Νέο μωρό στην οικογένεια: πώς προετοιμάζουμε τα μεγαλύτερα παιδιά;

0

Ο ερχομός ενός νέου μέλους σε μια οικογένεια είναι, συνήθως, ένα ευχάριστο γεγονός.

Ωστόσο, για οικογένειες που έχουν κι άλλα παιδιά, η χαρά των πρώτων ημερών μπορεί να μετατραπεί σε άγχος και ανησυχία καθώς περνούν οι μέρες, καθώς ερωτήματα γύρω από το πότε πρέπει να το ανακοινώσουν στα άλλα τους παιδιά και για το πώς θα πρέπει να τα προετοιμάσουν αρχίζουν να απασχολούν τους γονείς.  

Από τη μια, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή συνταγές για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι γονείς σε μια τέτοια κατάσταση.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες γενικές εισηγήσεις και στρατηγικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.  

Πότε και πώς πρέπει να γίνει η ανακοίνωση;  

 Η χρονική στιγμή που θα ανακοινώσουν οι γονείς την εγκυμοσύνη στα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας ποικίλει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία τους.

Πολλοί γονείς επιλέγουν να κάνουν την ανακοίνωση, αφού παρέλθει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αισθάνονται πιο ασφαλείς ότι η κύηση εξελίσσεται ομαλα.

Τα μικρότερης ηλικίας παιδιά (κάτω των 2 ετών) είναι πιο εύκολο να αντιληφθούν την έννοια της εγκυμοσύνης όταν αρχίσει να φαίνεται η κοιλίτσα της μαμάς. Ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά η ανακοίνωση μπορεί να γίνει και πιο νωρίς.

 Ο τρόπος που θα γίνει η ανακοίνωση και πάλι ποικίλει, αφού πολλοί γονείς θα επιλέξουν να κάνουν μια απλή αναφορά στο γεγονός ή μια πιο εκτεταμένη συζήτηση γύρω από το θέμα, ενώ κάποιοι θα επιλέξουν άλλους πιο δημιουργικούς κι ευφάνταστους τρόπους.

Το σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι οι γονείς να χρησιμοποιήσουν τρόπους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί από τα παιδιά και να τους δώσουν τον απαραίτητα χώρο και χρόνο να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Πώς προετοιμάζουμε τα παιδιά;    

Οι γονείς καλό είναι να αρχίσουν να προετοιμάζουν τα μεγαλύτερα παιδιά αρκετούς μήνες πριν από τη γέννηση του νέου μέλους.

Αυτή η προετοιμασία μπορεί να γίνει μέσα από την ανάγνωση παραμυθιών, την παρακολούθηση ταινιών ή μέσα από μια ανοικτή συζήτηση γύρω από τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του μεγαλύτερου παιδιού, αναλόγως της ηλικίας και του γνωστικού του επιπέδου.

Κοινές ανησυχίες γύρω από το θέμα της έλευσης ενός νέου μέλους αφορούν στο πώς δημιουργήθηκε το μωρό στην κοιλιά της μαμάς, στο πώς θα αλλάξει η ζωή της οικογένειας μετά τη γέννηση του μωρού, στο πώς θα πρέπει το παιδί να διαχειριστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του κ.ά. *

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των παιδιών για την έλευση του νέου μέλους, οι γονείς μπορούν να τα πάρουν μαζί τους σε κάποιες από τις επισκέψεις τους στο γυναικολόγο και να συζητήσουν μαζί τους απορίες που μπορεί να προκύψουν.

Επίσης, καθώς εξελίσσεται η κύηση μπορούν να εμπλέξουν τα παιδιά στη διαδικασία της προετοιμασίας του χώρου που θα φιλοξενεί το αδελφάκι τους (π.χ. το κρεβατάκι του, το δωμάτιο στο οποίο θα κοιμάται κ.ο.κ).

Τέλος, είναι σημαντικό τα παιδιά να προετοιμαστούν για την ημέρα του τοκετού αλλά και το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να ξέρουν από προηγουμένως ότι η μαμά θα χρειαστεί να λείψει από το σπίτι για κάποιες μέρες, αλλά και με ποιον θα μείνουν όσο η μαμά θα απουσιάζει. 

Ράνια Χατζηκώστα – Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος

*Το ψυχοεκπαιδευτικό παραμύθι “Η Λόρα αποκτά αδελφάκι”, της Ράνια Χατζηκώστα, καταπιάνεται με τέτοιου είδους ανησυχίες. Μέσα από την ιστορία της Λόρας δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να ταυτιστεί με τις ανησυχίες και τα συναισθήματα της μικρής αυτής γατούλας και να μάθει νέους, εποικοδομητικούς τρόπους διαχείρισής τους. Ακολουθώντας την ιστορία της Λόρας και οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο συμπεριφοράς τους προς το παιδί με, επίσης, εποικοδομητικούς τρόπους αναγνώρισης, κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων των παιδιών τους, αλλά και των ίδιων.

Leave A Reply