Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης για τις ιδιότητες και τη δράση της, πριν αποφασίσετε αν ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σας αλλά και προτιμήσεις σας, μάλλον θα χανόσασταν μέσα στην αοριστία τους. Γι’ αυτό και εμείς εντοπίσαμε μερικές από αυτές και εξηγούμε τι ακριβώς «θέλει να πει ο ποιητής»…
Plumping, Firming, Organic, Clinically-tested…
Οι αμετάφραστοι – συνήθως αγγλικοί όροι που χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ της βιομηχανίας καλλυντικών για να περιγράψει τα προϊόντα που αγοράζουμε, εντυπωσιάζουν, όμως δεν είναι πάντα ακριβείς ούτε απόλυτα κατανοητοί. Τους όρους αυτούς θα μπορούσαμε να τους χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες: σε αυτούς που αναφέρονται στη δράση ενός συγκεκριμένου καλλυντικού και σε εκείνους που αναφέρονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φόρμουλας του.
Τι κάνει μια κρέμα όταν «γράφει»…
- Plumping. Αν μεταφράζαμε κατά λέξη τον όρο αυτό θα λέγαμε ότι κάνει την επιδερμίδα «αφράτη». Πώς γίνεται αυτό; Μα φυσικά με την ενυδάτωση. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για συνθέσεις εμπλουτισμένες με υγροσκοπικά συστατικά όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη, η πανθενόλη ή η αλόη, που αυξάνουν την περιεκτικότητα των κυττάρων της επιδερμίδας σε νερό, με αποτέλεσμα να δείχνει πιο ελαστική, πιο «αφράτη».
- Brightening. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια αντί του -όχι και τόσο politically correct- whitening. Με άλλα λόγια, αναφέρεται σε συνθέσεις που καταπολεμούν κηλίδες και δυσχρωμίες και χαρίζουν στην επιδερμίδα φωτεινό, ομοιόμορφο τόνο. Εμπλουτισμένες με συστατικά όπως είναι η βιταμίνη C, η ρετινόλη, τα απολεπιστικά οξέα φρούτων και τα φυτικά εκχυλίσματα με «λευκαντική» δράση, επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, εμποδίζουν την υπερπαραγωγή μελανίνης ή εξισορροπούν την ακανόνιστη κατανομή της, ενώ συγχρόνως την μειώνουν τη χρωματική ένταση των κηλίδων που έχουν ήδη σχηματιστεί. Tip: Οι brightening creams διαφέρουν από εκείνες που υπόσχονται radiance ή healthy glow. Οι δεύτερες, απευθύνονται σε πιο νεανικές επιδερμίδες και συνήθως περιέχουν συστατικά που προσφέρουν ενυδάτωση, αντιοξειδωτική προστασία, ήπια απολέπιση και τόνωση της μικροκυκλοφορίας -η λάμψη έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που αντανακλά το φως στην επιφάνεια της επιδερμίδας και λιγότερο με την παρουσία κηλίδων.
- Lifting. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα ένα καλλυντικό προϊόν μπορεί να επαναφέρει τη σφριγηλότητα σε μια ώριμη, χαλαρή επιδερμίδα και πολύ περισσότερο, να της προσφέρει αποτέλεσμα ανόρθωσης που να μοιάζει με…lifting. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα δραστικά συστατικά μπορούν μακροπρόθεσμα να ενεργοποιήσουν τη φυσική διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου και συγχρόνως να περιορίσουν τη φθορά- μετά τα 40, η ταχύτητα με την οποία εκφυλίζεται το κολλαγόνο αυξάνει δραματικά. Τέτοια συστατικά είναι κυρίως τα πεπτίδια, αλλά και τα αμινοξέα, η βιταμίνη C ,οι αυξητικοί παράγοντες κ.α. Όσο για τις …βιαστικές, η βιομηχανία της ομορφιάς έχει προνοήσει ενισχύοντας τις συνθέσεις αυτές με πολυμερή τα οποία σχηματίζουν ένα αόρατο φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας και την κάνουν να συστέλλεται και να δείχνει άμεσα -αλλά μόνο προσωρινά- πιο σφριγηλή.
Τι παραπάνω προσφέρει μια κρέμα αν είναι…
- Natural. Ίσως ένα από τα πιο… ταλαιπωρημένα claims στον κόσμο των καλλυντικών κι αυτό γιατί είναι ανοιχτό σε πολλές και συχνά αυθαίρετες ερμηνείες. Οι εταιρείες που χαρακτηρίζονται “all natural” ακολουθούν κατά κανόνα ένα διεθνές πρότυπο που υπολογίζει το ποσοστό των συστατικών φυσικής προέλευσης (μεταξύ 70-100%) που περιέχει στη σύνθεσή του ένα προϊόν. Τα συστατικά αυτά θα πρέπει να παραμένουν στη φυσική τους κατάσταση- να έχουν απλώς υποστεί εκχύλιση ή απόσταξη. Άλλες πάλι εταιρείες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν συστατικά «φυσικής προέλευσης»: αυτά, μπορεί μεν να προέρχονται από φυτικές πηγές, έχουν όμως υποστεί μια συγκεκριμένη χημική επεξεργασία με την οποία αλλάζει η αρχική τους σύσταση. Τέλος, υπάρχουν και brands που στα προϊόντα τους συνδυάζουν φυσικά και συνθετικά συστατικά, δίνοντας σαφώς έμφαση στα πρώτα, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι είναι λιγότερο καλά, ή επικίνδυνα για την επιδερμίδα μας- στην πραγματικότητα, πολλά συνθετικά συστατικά χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα καλλυντικά μας πιο ασφαλή.
- Organic. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία, το claim αυτό δεν επιτρέπει αυθαιρεσίες. Για να ισχυριστεί ένα brand ότι όλα, ή κάποια από τα συστατικά των προϊόντων του είναι «βιολογικά», θα πρέπει να έχει λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο ECOCERT ή ο ICEA- έπειτα από αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια παραγωγής- ότι έχουν βιολογική σύσταση, προέρχονται από πιστοποιημένες βιολογικές ή βιοδυναμικές καλλιέργειες-χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, γενετικά τροποποιημένους σπόρους-, ενώ για την επιλογή, τη συγκομιδή και την επεξεργασία τους χρησιμοποιούνται ειδικές μέθοδοι, εγκεκριμένες για την παρασκευή βιολογικών προϊόντων περιποίησης. Τα προϊόντα τέλος, δεν θα πρέπει επίσης να περιέχουν οποιαδήποτε πρόσθετα, όπως ορυκτά έλαια, τεχνητά αρώματα, ή χρωστικές .
- Hypoallergenic. Προκειμένου μια εταιρεία να ισχυριστεί ότι το προϊόν της είναι υποαλλεργικό, ότι δηλαδή έχει ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, σε ένα ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα, πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε αυτό που ονομάζεται «δοκιμή επανειλημμένου επιθέματος ανθρώπινης προσβολής» ή απλά τεστ HRIPT. Συγκεκριμένα, το προϊόν εφαρμόζεται επανειλημμένα στο δέρμα 100-200 ατόμων -με διαφορετικούς τύπους δέρματος- και στη συνέχεια αξιολογείται για να διαπιστωθεί εάν με οποιονδήποτε τρόπο ερεθίζει, ευαισθητοποιεί ή προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Για να μπει τέλος η…σφραγίδα «υποαλλεργικό» στο τελικό προϊόν, τα αποτελέσματα του τεστ θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από δερματολόγο-γι’ αυτό και βλέπουμε συνήθως να εμφανίζεται δίπλα του ένας ακόμα γνωστός όρος, το dermatologist-tested (δερματολογικά ελεγμένο)…
- Clinically-Tested. Μπορεί το μάρκετινγκ μιας εταιρείας καλλυντικών να…σκαρφίζεται απίθανες ιδιότητες και θαυματουργές δράσεις για το νέο προϊόν που λανσάρει. Είναι όμως υποχρεωμένη να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Έτσι, ακολουθώντας το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ «σχετικά με τη θέσπιση κοινών κριτηρίων για τη δικαιολόγηση των ισχυρισμών που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά προϊόντα», κάθε εταιρεία προχωρά στη λεγόμενη «τεκµηρίωση ισχυρισµών». Αναθέτει σε ένα τρίτο, ανεξάρτητο εργαστήριο να πραγματοποιήσει αμερόληπτες δοκιμές του προϊόντος της. Αν διαπιστωθεί ότι οι ισχυρισμοί του μάρκετινγκ ήταν τεκμηριωμένοι και ειλικρινείς, τότε μόνο «ανάβει το πράσινο φως» για να εμφανιστεί στην ετικέτα του προϊόντος ή στη διαφήμισή του, η φράση “κλινικά δοκιμασμένο”.
Διάβασε επίσης: Πρωινή vs βραδινή ενυδάτωση: τι ξεχωριστό ”απαιτούν”;
Λένα Ιωαννίδου-skingurus.gr