Τι έμαθα από την καραντίνα

0

Δύο μήνες καραντίνα στην Κύπρο και όλοι μάθαμε κάποια πράγματα. Πήραμε τα μαθήματα μας και εκτιμήσαμε περισσότερο την οικογένεια μας.

▷  Οικογένεια

Μετά από τις πρώτες εβδομάδες κλεισμένη η οικογένεια στο σπίτι, καταλάβαμε όλοι ότι το πιο σημαντικό πράγμα που αξίζει να παλεύουμαι καθημερινά είναι η οικογένεια.

Η ασφάλεια και η υγεία των ατόμων της οικογένειας είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Ούτε η δουλειά, ούτε οι δουλειές ούτε τίποτα δεν μπορεί να μπεί πριν την οικογένεια μου.

▷   Ποιοτικός χρόνος

Από την μια μέρα στην άλλη από μια μαμά πλήρους απασχόλησης έγινα μια μαμά η οποία εργάζεται από το σπίτι και ο βασικός φροντιστής των παιδιών μου.

Όχι ότι δεν ήθελα να είμαι αλλά λόγω δουλειάς άφησα τα παιδιά μου από 4 μηνών σε βρεφοκομικό σταθμό και τα έφερνα στο σπίτι μετά τις 5 το απόγευμα.

Και ο χρόνος που έιχαμε καθημερινά να περάσουμε σαν οικογένεια ήταν πολύ λίγος τελικά.

Οι ώρες στο σπίτι ατέλειωτες. Τα παιδιά όπως ήταν αναμενόμενο βαρέθηκαν πολύ. Έπρεπε να βρίσκω τρόπους δημιουργικής απασχόλησης καθημερινά. Κάναμε όλη μέρα κατασκευές.

Ζωγραφίζαμε και παίζαμε. Βρήκαμε χίλια δύο πράγματα για να περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας.

Πρώτη φορά από την ημέρα που έγινα κι εγώ μαμά, πέρασα τόσο πολύ χρόνο με την οικογένεια μου.

Περπάτημα. Τελικά πόσο λάθος έκανα τόσα χρόνια που δεν περπατούσα τα απογεύματα στην γειτονιά.

Τα παιδιά μου από μικρά συμμετείχαν σε δραστηριότητες εκγύμνασης και έτσι δεν χρειαζόταν σε καθημερινή βάση να περπατάμε μαζί έξω.

Ομολογώ ότι περίμενα την ώρα πώς και πώς να κατεβούμε και να περπατήσουμε με τα παιδιά. Κάθε απόγευμα το ίδιο πράγμα.

Ήταν κάτι που μας χαλάρωνε και το απαλαυβάναμε πολύ. Και είναι κάτι που θα το συνεχίσουμε και μετά καραντίνας εποχή.

▷   Έγινα δασκάλα

Ξαφνικά έγινα η δασκάλα των παιδιών μου. Ναι σίγουρα αυτό δεν είναι το επάγγελμα των ονείρων μου, ούτε έχω τον τρόπο να μεταδίδω γνώση στα παιδιά όπως έχουν οι εκπαιδευτικοί.

Έπρεπε όμως να γίνει και αυτό. Να χωρίσω τα παιδιά μου στα δύο ανάλογα με την τάξη που βρίσκονται. Εδώ ευτυχώς εόχαμε σχεδόν καθημερινή επαφή με τις δασκάλες οι οποίες μας καθοδηγούσαν πώς θα κάνουμε επαναλήψεις με τα μαθήματα.

Στην αρχή ήταν μια πολύ δύσκολη διαδιακασία. Οσο να ναι τα παιδιά δεν ακούνε τόσο τους γονείς όσο τους δασκάλους. Τουλάχιστον τα δικά μου παιδιά, τα οποία σέβοντε και αγάπανε τις δασκάλες.

Το πρόβλημα ήταν ότι δεν ήθελαν οδηγίες από κανένα άλλο, μόνο από την δασκάλα τους. Από την μια ένιωθα ωραία γιατί τα παιδιά μου αγαπάνε τις δασκάλες τους, από την άλλη έκανε το έργο μου πολύ δύσκολο.

Με αρκετή υπομονή και επιμονή καταφέραμε να κάνουμε τα μαθήματα μας χωρίς να τσακονόμαστε.

▷  Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση

Ο άνθρωπος είναι γενικά κοινονικό όν. Εχει ανάγκη να επικοινωνεί και να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Εν καιρό καραντίνας αυτή η επαφή έχει κοπεί. Δεν μπορούσα να συναντήσω τις φίλες μου ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου. Αυτό ήταν από τα πιο αρνητικά που έζησα όλο αυτό τον καιρό.

Χωρίς την επιλογή να πάμε για καφέ ή για ψώνια εκτιμίσαμε την αξία της ελευθερίας.

▷   Δουλειά από το σπίτι

Το έβλεπα συχνά στο εξωτερικό και δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζήσω αυτή την εμπειρία. Έχω να πώ ότι δεν είναι εύκολο. Με μικρά παιδιά στο σπίτι, είναι δύσκολο εγχείρημα. Είτε στο γραφείο είτε στο σπίι η δουλειά έτρεχε κανονικά. Το ωράριο και οι απαιτήσεις το ίδιο.

Δυσκολέυτηκα πάρα πολύ. Ακόμα και σε συνατήσεις μέσω βιντεοκλήσεων αναγάστηκα πολλές φορές να έχω κλειστό το μικρόφωνο μου για να μην ακούγεται ο πανικός που επικρατούσε στο σπίτι με τρία μικρά παιδιά.

Έπρεπε να βάλω ένα πρόγραμμα και να εργάζομαι αρκετές ώρες το βράδυ. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Ούτε η δουλειά μπορούσε να μείνει πίσω ούτε οι ανάγκες των παιδιών.

Οπότε μάθαμε να εργαζόμαστε και από το σπίτι. Η επιστροφή στο γραφείο θα είναι δύσκολη. Δύο μήνες μετά δηλώνω ότι θα ήθελα να δουλευώ από το σπίτι, αφού τα παιδιά επιστρέψουν στα σχολεία τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου αρέσει το γραφείο μου.

Διάβασε εδώ: Δουλεύοντας από το σπίτι με τα παιδιά

▷  Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική

Ανέβασα κατά πολύ το επίπεδο των ικανοτήτων μου στην μαγειρική, όπως και όλες οι μαμάδες που έμειναν στο σπίτι.  

Οι αναζητήσεις στο διαδύκτιο για συνταγές πήραν φωτιά. Δοκίμασα σχεδόν όλες τις συνταγές του αγαπημένου μου Άκη. Μην με ρωτήσεις ποιού Άκη, ξέρεις εσύ 😊

Τα παιδιά το χάρηκαν πολύ. Η κουζίνα όμως όχι αφού ήταν συνεχώς «απασχολημένη»

Διάβασε εδώ: Πώς ετοιμάζω το εβδομαδιαίο πλάνο φαγητού

Αυτά και άλλα πολλά θα μας μείνουν σαν αναμνήσεις από αυτή την περιπαίτεια που ζήσαμε και θα ζούμε για καιρό ακόμα.

Leave A Reply