Δουλεύοντας από το σπίτι με τα παιδιά

0

Η δουλειά από το σπίτι με την ταυτόχρονη 24 ώρη φροντίδα των παιδιών, θα έμοιαζε παλαιότερα με ταινία τρόμου.

Σήμερα είναι πραγματικότητα για πολλές από εμάς.

Πως μπορούμε να δουλεύουμε αποτελεσματικά από το σπίτι ενώ την ίδια ώρα να φροντίζουμε και τα παιδιά;

Η κατάσταση που ζούμε απαιτεί από εμάς να ισορροπήσουμε αυτά τα δυο.

Οι πρώτες μέρες είναι πραγματικά πολύ δύσκολες! Ζούμε κι εμείς και τα παιδιά πρωτόγνωρες καταστάσεις που μας αναγκάζουν να βγούμε από την ρουτίνα μας και να προσαρμοστούμε σε μια νέα.

Μπορεί κάποιες στιγμές να νιώθουμε απογοητευμένες από τον εαυτό μας είτε γιατί τρέχουμε να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε κάτι στη δουλειά, είτε γιατί θυμώσαμε ή φωνάξαμε στα παιδιά μας, αλλά γενικά η μέρα μας δεν έχει πάντα άτυχες στιγμές.

Στόχος μας είναι να μην απογοητεύσουμε τα παιδιά μας και να μην αφήσουμε εκτεθειμένη ούτε τη δουλειά μας.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας για να γίνει η δουλειά από το σπίτι με τα παιδιά πιο εφικτή:

▷  Πλάνο

Χρησιμοποίησε ένα πλάνο για να καταγράφεις όσα πρέπει να κάνεις καθημερινά, χειρόγραφο ή ψηφιακό.

Όσο οργανωμένη κι αν είναι μια γυναίκα δεν υπάρχει περίπτωση να μην την ξεφύγει κάτι.

Γράψε τα πάντα στο πλάνο αυτό.

▷  Υιοθέτησε μια ρουτίνα

Για να πετύχει το εγχείρημα «δουλεύοντας από το σπίτι με παιδιά», θα πρέπει να υιοθετήσεις μια ρουτίνα και να κάνεις σωστά τον προγραμματισμό σου.

Για να καθοριστεί αυτή η ρουτίνα και να θεωρηθεί επιτυχημένη θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου και το πρόγραμμα των παιδιών. Τι ώρα θα φάνε, τι ώρα θα κοιμηθούν. Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι κάποιες φορές θα βγαίνεις και εκτός προγράμματος. Θα βρίσκεσαι αντιμέτωπη και με απρόοπτα γεγονότα.

Τα παιδιά κάποιες φορές αρνούνται να συνεργαστούν. Αν για παράδειγμα η δουλειά σου απαιτεί και τηλεφωνικές συνομιλίες, φρόντισε να γίνονται την ώρα που θα κοιμούνται τα παιδία.

▷  Ξεκίνα την ημέρα λίγο πιο νωρίς

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, σίγουρα θα σου γλιτώσει περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξυπνώντας λίγο νωρίτερα, μπορείς να ασχοληθείς με πράγματα που χρειάζονται ησυχία για να γίνουν.

Αυτή την ώρα εγώ την εκμεταλλεύομαι για να διαβάσω τα emails μου και να καταγράψω τις δουλειές της ημέρας ξεκινώντας από αυτά με την μεγαλύτερη σημαντικότητα.

▷  Ασχολήσου με ένα πράγμα κάθε φορά

Μπορεί η εργασία τις περισσότερες φορές να απαιτεί να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά αυτό μερικές φορές είναι αντιπαραγωγικό.

Βάλε ιεραρχία και δώσε την προτεραιότητα που πρέπει σε κάθε σου εργασία.

•        Αυτό θα πρέπει να γίνεται και την ώρα που αφιερώνεις χρόνο με τα παιδιά. Την ώρα του φαγητού, ή την ώρα που τα παιδιά κάνουν τις εργασίες τους θα πρέπει να είσαι 100% αφωσιωμένη σε αυτά. Απομάκρυνε από κοντά σου, το κινητό τηλέφωνο.

▷  Μαγική λίστα

Το να δουλεύει μια μαμά από το σπίτι, έχει σαν αποτέλεσμα η δουλειά της να διακόπτεται συχνά. Ειδικά αν υπάρχουν στο σπίτι μικρότερα παιδιά, αυτό είναι αναπόφευκτο.

Κάνε μια λίστα με πράγματα που μπορεί να γίνουν εντός 5-10 λεπτών. Όταν τα παιδιά δεν είναι συνεργάσιμα και απαιτούν συχνά την προσοχή σου ξεκίνα να κάνεις πράγματα από την λίστα αυτή. Έτσι θα ολοκληρωθούν και εκείνα τα πράγματα που δεν απαιτούν χρόνο.

Διάβασε επίσης

▷  Κορωνοϊός – ενημερώσαμε τα παιδιά μας;

▷  Εβδομαδιαίο πλάνο φαγητού

▷ Πώς να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου στον χώρο εργασίας

Leave A Reply